Kayseri'deki o sularda nitrat tehlikesi: Nedeni belli oldu, sınırlama gündeme gelebilir!

Kayseri'deki o sularda nitrat tehlikesi: Nedeni belli oldu, sınırlama gündeme gelebilir!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kayseri’nin yeraltı suları kirli mi sorusuna yanıt verdi. Bakan Kurum, tarımsal faaliyetin yoğun olduğu bölgelerde nitrat kirliliği nispeten arttığını söyledi. Bakan Kurum, Nitrat kirliliğine sebep olan aşırı gübre kullanımına sınırlamalar getirilmesinin de gündemde olduğunu dile getirdi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, “Kayseri şehir merkezi ve ilçelerinde yeraltı sularının kirlilik ölçümleri yapılmakta mıdır? Yapılmaktaysa hangi aralıklarla bu ölçümler yapılmaktadır ve son 5 yılın değerleri nasıl oluşmuştur? Kayseri il ve ilçelerinde yeraltı sularının kirliliğini etkileyen unsurlar nelerdir?” yönündeki sorularını yanıtlayan Kurum, Yer altı sularının kalite ve miktar yönünden izlemeleri il, ilçe gibi yerleşim yerleri baz alınarak değil havza ve alt havzalar baz alınarak yapıldığını söyledi.

“YILDA İKİ DEFA ÖLÇÜM YAPILIYOR”

“Kayseri il ve ilçelerinde yer altı suyu kirliliğini etkileyen unsurlaı başlıca tarımsal faaliyetler olmak üzere, az alanda olmak üzere jeolojik birimlerin kendi kimyasal bileşiminden kaynaklı kirlilik” olarak değerlendiren Kurum,  “Kayseri şehir merkezi ve ilçelerinde yer altı sularının kirlilik ölçümleri yapılmaktadır. Bu ölçümler Mart-Nisan ve Eylül-Ekim aylarında olmak üzere yılda 2 defa yapılmaktadır. Son 5 yılın değerleri incelendiğinde, sulama sezonunda tarımsal faaliyetin yoğun olduğu bölgelerde nitrat kirliliği nispeten artmaktadır. Bunun dışında son 5 yılda yer altı sularında kirlilik değerlerinde anormal bir artış meydana gelmemiştir. Yeraltı sularının kalite ve miktar yönünden izlemeleri il, ilçe gibi yerleşim yerleri baz alınarak değil havza ve alt havzalar baz alınarak yapılmaktadır. Bunun sebebi ise yer altı suyu bulunduran rezervuar kaya gruplarının takip edilmesidir” dedi.

“ÖLÇÜM YAPILMAYAN İLÇELER VAR…”

Yeraltı suyu potansiyelinin ve kullanımının fazla olduğu havzalarda çok daha fazla izleme noktası bulunurken, kullanımın az olduğu havzalarda daha az sayıda izleme noktasının bulunduğunu kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Dolayısıyla ölçüm yapılmayan ilçe elbette bulunmaktadır. Ancak DSİ 12. Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde bulunan 30 Alt Havza'nın tümü yer altı suyu potansiyeli temsil edilecek şekilde izlenmektedir. Kayseri il ve ilçelerinde yer altı suyu kirliliğini etkileyen unsurlar, başlıca tarımsal faaliyetler olmak üzere, az alanda olmak üzere jeolojik birimlerin kendi kimyasal bileşiminden kaynaklı kirlilik de olabilmektedir. Tarımsal faaliyetlerden dolayı meydana gelen kirlilik rutin ölçümleri yılda 2 kez takip edilmektedir. Sonuçları düzenli olarak DSİ Genel Müdürlüğü ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile paylaşılmaktadır. Tüm Türkiye'de havza bazlı yönetim kapsamında nehir havzalarının master plan ve hidrojeolojik etüt çalışmaları yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

“İHALESİ YAPILDI…”

“Kayseri ilinin içerisinde bulunduğu Kızılırmak Havzası Hidrojeolojik Etütleri kapsamında, su kütleleri oluşturma, etki ve baskı unsurlarının ortaya çıkartılması hakkında bir ihale yapılmıştır” diyen Bakan Kurum, şunları söyledi: Bu konudaki çalışmalar halen devam etmekte olup, su kütleleri üzerindeki baskı ve etkiler değerlendirildikten sonra hazırlanacak olan Tedbirler Programı paydaş kurumlar ile paylaşılacaktır. Neticesinde, örneğin nitrat kirliliğine sebep olan aşırı gübre kullanımına sınırlamalar getirilmesi ilgili kurum tarafından değerlendirilecektir. Bunun yanı sıra Madenlerin işletilmesi esnasında (özellikle IV. Grup) asit kaya drenajının yer altı sularına etkileri konusunda faaliyete geçilmeden önce Hidrojeolojik Değerlendirme Raporu istenmektedir. Bu raporlar da yine DSİ Genel Müdürlüğü ile paylaşılmaktadır”