Kayseri'de Aspir tartışması!

Yapılan açıklamalara göre Aspir üretiminde Kayseri liderliğe yükseliyor! Peki, Kayseri'de son yıllarda üretimine ağırlık verilen Aspir, toprakta verim kaybına neden oluyor mu? Bu konuda farklı açıklamalar var. Detaylar Kayseri haber bülteninde.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kayseri'de Aspir tartışması!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de 16 ilçedeki üreticilere ‘üretim sizden, destek bizden’ projesi kapsamında aspir tohumları da dağıtılıyor. Kayseri, son yıllarda aspir üretimi konusunda ilk sırada yer alıyor. 
KAYSERİ İLK SIRALARDA YER ALIYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Veyis Yurtkulu  da bir süre önce kentte yaptığı açıklamada, Kayseri’nin aspir üretiminde Türkiye birincisi olduğunu ifade etti.
Kayseri'de Aspir tartışması!
Yurtkulu,  “Aspir üretiminde 2022 yılında Kayseri ilimiz ne mutlu ki 1’inci sıraya yükseldi. 80 bin dekar ekim söz konusu. Türkiye üretimimizin yarısından fazlasını Kayseri üretiyor ve birinci sıraya yükselmiş durumda” dedi.
ASPİT EKİLEN TARLADA VERİM KAYBI OLUR MU?
Türk Tarım Orman Sen Kayseri Şube Başkanı Burak Işık, Kayseri’de tarım konusunda bir planlamanın olmadığını belirterek, Aspir konusunda dikkat çeken açıklamalar yapmıştı.  “Her tarafa Aspir ektirildi, ama Aspir bizim için stratejik bir ürün değil ve damak tadımıza da uygun değil” diyen Işık, “Herkese Aspir ektirdiniz. Peki ne kadar dağıldı, ne kadar ürün elde ettik? Ne kadar yağ elde ettik? Veri var mı? Yok” diye konuştu.
Aspir ekilen tarlalarda ertesi yıl hububat ekiminde yüzde 30 verim kaybı yaşandığını da savunan Işık, “Bunlar bilimsel veri olarak elde var. Ne yazık ki, günü kurtarmak için yapılan plansız hareketler bu noktaya getirdi” diye konuştu.
Kayseri'de Aspir tartışması!
ÜRETİCİLER GÜBRE UYARISI YAPTI!
Diğer yandan Kocasinan ilçesi Elmalı Mahallesinde üretici olan Selahattin Sofular ise gübre kullanılması halinde Aspir ekilen topraklarda verim kaybının yaşanmasını savundu.  Elmalı’da daha önce Aspir ve ardından Ayçiçeği ekilen tarlasını işaret eden Sofular, “Bu Ayçiçek ekili yer, aspir ekilen yerdi. Aspirin yerine gübre atıldı, hayvan gübresi gördüğünüz gibi tablo ortada. Kayıp olurmuş gibi bir şey yok. Benim aklım almıyor. Besicilerle iş birliği içinde gübre ekonomiye kazandırılmalı. Toplanma merkezleri gibi bir çalışma olursa bunun çiftçiye de faydası olur” dedi.
Kayseri'de Aspir tartışması!

ŞOK İDDİA: ASPİR YÜZDE 30 VERİM KAYBINA NEDEN OLUYOR! Haberin ayrıntıları için TIKLAYIN