Kayseri cezaevi millet kıraathanesi oluyor!

Birçok ünlü ismin yattığı Kayseri Cezaevi ile ilgili dikkat çeken gelişme...

Kayseri cezaevi millet kıraathanesi oluyor!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Birçok ünlü ismin yattığı Kayseri Cezaevi ile ilgili dikkat çeken gelişme...

KAYSERİ’de 1952 yılında yapılan Cezaevi Millet Kırathanesi ve Demokrasi müzesi olacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, bu yönde girişimlerde bulunduklarını ve hem Adalet hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları ile görüşme ve yazışmaların sürdüğünü söyledi.

Merkez Melikgazi ilçesi Gültepe Mahallesinde bulunan ve aralarında Celal Bayar, Tucay Mataracı, Samet Ağaoğlu, Osman Kavuncu gibi siyasetçilerin yanı sıra Türk Sinemasının ‘Çirkin Kral’ lakaplı ismi Yılmaz Güney’in de yattığı ceza evi ile ilgili açıklama yapan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, 1952 yılında yapılan ve şu an da faal olarak kullanılan Kapalı Cezaevinin Millet Kırathanesi ve Demokrasi müzesi yapılması için girişimlerde bulunduklarını söyledi.

BÜYÜKKILIÇ: BAKANLIKLARLA GÖRÜŞMELER YAPTIK

Büyükkılıç, ‘’Bir cezaevi var şehrin merkezinde. Adalet Bakanımız, Çevre Şehircilik Bakanımız ile görüştük. Celal Bayar gibi tanınmış siyasi mahkumlarında yattığı bir cezaevi. Millebahçesi, millet kıraathanesi ve müze olarak değerlendirilecek. Yazışmalar yapıldı. Valiliğimiz nedinde de yazışmalar yapıldı. İnşallah şehrimizin ruhuna uygun olarak o bölgeyi zenginleştirecek. Cezaevi binası müze olacak, demokrasi müzesi olacak. Çevresinde sosyal alan oluşturmak içinde millet kıraathanesi olacak. Bunun için de TOKİ üzerinden yapılması için talimat verildi ve gerekli çalışmalar, görüşmeler, yazışmalar sürüyor.’’ diye konuştu. Diğer yandan 700 kişilik olduğu ifade edilen Kayseri Cezaevinin toplam alanı 41.226 metrekare. Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikalar Kurulu Başkanvekili ve aynı zamanda Kayseri Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Şükrü Karatepe, Cezaevine yönelik bu yöndeki gelişmelerin ardından bir süre önce yaptığı açıklamada, ‘’Kayseri Cezaevinin yıkılacağına’’ yönelik gelişmelerin ardından moralinin bozulduğunu açıklamıştı.

CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI KARATEPE: ANA BİNA KORUNMALI, YIKILMAMASI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİM

Yaklaşık 70 yıl önce yapılan Kayseri Cezaevinin Cumhuriyet döneminde Kayseri’de yapılan en eski binalardan olduğunu belirten Karatepe, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e, mektup yazarak, dünyanın hiçbir ülkesinde bu tür önemli olaylara şahitlik yapmış binaların yıkılmadığını belirtti.

Karatepe, mektubunda şu ifadeleri kullanmıştı, ‘’Kayseri’nin kesme taşıyla imal edilen Cezaevi mimari yönden özellikleri olan bir yapıdır. Ayrıca siyasi tarihimizde de önemli bir yeri vardır.Başta Celal Bayar, Samet Ağaoğlu, Osman Kavuncu olam üzere Yassıada mahkumları burada yatmışlardır. Sayın Bakanım Cezaevinin 41 dönüm civarında arazisi var. Bu arazinin yarısını Cezaevi, lojmanlar ve diğer yapılar işgal ediyor. Eğer Cezaevi arsası için yıkılıyorsa, hiç olmazsa ana bina korunmalıdır. Bu takdirde inşaat yapmaya uygun 25 dönüm daha yer kalır. Kayserililer geçen yıl da Kale içindeki yeni müze hizmete girdiğinde 50 yıl önce yapılan eski müzeyi yıkma kararı almışlardı. Yıkımı önlemek için çok uğraştım ve sonunda muvaffak oldum. Şimdi bina Fosil Müzesi olarak hizmet vermeye hazırlanıyor. Tarihi değeri olan Kayseri Merkez Cezaevi ana binasının yıkılmasını engellemek için bugünden itibaren elimden gelen çabayı göstereceğim. Sizin de kültür ve medeniyetimiz adına bu konuda doğru kararı vereceğinize yürekten inanıyorum’’