Karaca: Resmi ilanların yayımlanması zorunluluk, gazetelerde yayımlanması ise tercihtir

Karaca: Resmi ilanların yayımlanması zorunluluk, gazetelerde yayımlanması ise tercihtir
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Basın İlan Kurumu’nun (BİK) görev alanında bulunan şehirlerde resmi ilan ve reklam yayınlayan gazetelerin temsilcilerine yönelik 2-3 Ekim tarihleri arasında düzenlediği Basın Mensupları Eğitim Semineri başladı. BİK Genel Müdürü Yakup Karaca, “Bütün dünyada devletler, gazetelerini doğrudan veya dolaylı olarak desteklemeyi tercih etmiştir. Diğer yandan devletin resmi ilan yayımlatması zorunluluktur. Resmi ilan yayın mecrasının gazeteler olması ise bir tercihtir. Bu ikisinin birbirine karıştırılmaması gerekmektedir” dedi.

KOCAELİ/BİK- Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bulunan Basın İlan Kurumu Bayramoğlu Sosyal Tesisleri’nde 41 ilden yaklaşık 80 gazete temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirilen Basın Mensupları Eğitim Semineri, Genel Müdür Yakup Karaca ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özdemir’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Katılımları nedeniyle gazete temsilcilerine teşekkür eden Genel Müdür Karaca, seminerin bir anlamda dinlenme imkanı sunarken diğer yandan mevzuattaki değişiklikler ve uygulamalarda karşılaşılan aksaklıkların çözümü noktasında bir istişare fırsatı sunacağını söyledi. Karaca, seminerin yazılı basın yönüyle dijitali anlamak ve incelemek açısından da faydalı olacağını, çünkü gazetecilerin geleceğini doğrudan ilgilendirdiğini ifade etti.

Basın İlan Kurumu’nun 5-6 yıldır dijital altyapısını geliştirmenin gayreti içinde olduğunu belirten Karaca, “Sektörün içinde doğmuş bir kurum olarak bu çalışmalardan sizleri ayrı tutmak vefasızlık olurdu. Sene sonu itibariyle elektronik deftere ve e-faturaya geçmeyi planlıyoruz. Adeta kağıt kullanmaksızın bu ilişkilerimizi sanal ortamda sürdürmüş olacağız. Bu egzotik olacak biraz, ancak işin rasyonalitesinin olduğunu da kabul etmek lazım. Biz bunlardan bahsederken işin tasarruf boyutunu da dikkate alıyoruz ve ısrarla dile getiriyoruz. Sadece maddiyatta değil, zamanda ve iletişimde de tasarruftan bahsediyoruz” dedi.

Gelişmiş dünya ülkelerinde olduğu gibi dijitalleşme tabanlı iş modelleri geliştirmenin gayreti içinde olduklarını anlatan Karaca, “Bunu bir fırsata dönüştürmek ve süreci en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. İster dijitalleşme diyelim, ister fiziki ortamda yapılan işlerin sanal ortama alınması diyelim. Her ne kadar bu işleri defacto yapıyor gibi görünsek de resmi yönünün olduğunu kabul etmek gerekir. Dijital mecranın mevzuatla uyumu konusundaki sorunları da karşılaştıkça çözmeye çalışıyoruz. Yönetmeliğimiz bu sürecin belli bir aşamasını temsil ediyor” diye konuştu.