Kapalı Çarşı Dernek Başkanı: Durum vahim!

Kapalı Çarşı Dernek Başkanı: Durum vahim!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Toplumun omurgası olan esnaf darda, çıkmazda. Ne gelen var ne de giden. Hal, hatır soran yok. Yetkilileri göreve çağırıyoruz. Böyle giderse ayakta kalamayız diyen Kayseri Kapalı Çarşı Dernek Başkanı Raşit Benk, esnafın halini anlattı. 

Corona virüs salgını toplumun her kesimini olumsuz etkiledi. Kayseri’de özellikle esnaflar da süreç içerisinde sıkıntılı günler geçiriyor. Alışverişin kalbi Kapalı Çarşı’da da deyim yerindeyse yaprak kıpırdamıyor. 800 yıllık çarşıda esnafın yarısı dükkan açmıyor, açanlar ise siftah yapamadan evlerine dönüyor. Kapalı Çarşı Yardımlaşma Dayanışma, Güzelleştirme ve Koruma Derneği Başkanı Raşit Benk, haber merkezimize yaptığı açıklamada, “Dükkan açmayan, açsa bile siftah yapamayan esnafın halini günlerdir soran yok. Çarşıya ne gelen var ne de giden. Esnafın halini soran yok.”  diyerek dert yandı ve “Durum vahim” diyerek de yaşanan duruma isyan etti. Yetkilileri göreve davet eden Benk, “Esnaf toplumun omurgasıdır. Yetkilileri göreve davet ediyoruz. Esnafa sözde değil, özde destek versinler. Durum şu an tek kelimeyle vahim durumda. Çarşıya alışveriş yapacak insan yok. Esnaf kara kara düşünüyor” ifadelerini kullandı.

Kayseri’nin Cumhuriyet Meydanı Camiikebir Mahallesi'nde 24 dönüm arazi üzerine kurulu bulunan 800 yıllık tarihi Kayseri Kapalı Çarşısı’nda esnaf, koronavirüs sürecinde yaşananlar yüzünden sıkıntılı durumda. 16 sokağı bulunan çarşıda esnafların neredeyse yarısı dükkan açmıyor, açanlar ise işsizlikten yana dert yanıyor. Çünkü çarşıya ne gelen var ne de giden. Bunun yanında ekonomik olarak çöken esnafın halini soran da yok.

Kayseri Kapalı Çarşı Yardımlaşma Dayanışma, Güzelleştirme ve Koruma Derneği Başkanı Raşit Benk, esnafın günlerdir büyük sıkıntı içerisinde olduğunu söyledi.

ESNAF DARDA VE EKONOMİK ÇIKMAZDA
480 esnafın yer aldığı çarşıda dükkan açan esnafın siftah yapamadan evine döndüğüne dikkat çeken Benk, “Çarşıya gelen yok. Yaprak kımıldamıyor. İş yok. Açan esnaflarımız da akşam evlerine eli boş dönüyor. Bu insanlar günlerdir ne içiyor, ne yiyor diye hal hatır soran yok. Çarşıda örneğin 15 tane çaycı arkadaşımız var. Bunlar günlerdir iş yapmıyorlar, daha önce kapatmak zorunda kaldılar. Bu insanlar ekonomik olarak sıkıntıda, darda ne yapsınlar? Bunun yanında esnafında hali kötü. Durum tek kelimeyle vahim. Destek yok, gelen giden yok. Çarşı zaten bom boş. Corona süreci yüzünden alışveriş yapan da yok. Sokağa çıkma yasakları ile birlikte esnaf darda ve ekonomik çıkmazda. Borcu olan borcunu ödeyemiyor. Aidatını, kirasını veremiyor.” diye konuştu.

BURADAN YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ
Dernek olarak aidat toplayamadıkları için çarşının 9 Bin TL’lik Doğalgaz faturasını ve bunun yanı sıra derneğin SGK borcunu da ödeyemediklerini kaydeden Benk, “Esnaf gerçekten bitmiş durumda. Onlara da diyecek bir şey yok. Derneğin SGK borcunu dahi ödeyemedik ve ben bu borcu kendi cebimden ödemek zorunda kaldım. Çalışanların maaşlarını ödeyemiyoruz. Esnaf dertli ve bu esnafa sahip çıkılmalıdır. Buradan yetkilileri göreve çağırıyoruz. Gelin bu esnafın halini görün, önlem alın. Esnaf bir toplumun omurgasıdır, birliği, beraberliğidir. Bu yapı zarar görürse toplum zarar görür. Esnafı ayakta tutacak önlemler alınmasını ve destekler verilmesini istiyoruz. Bizler sözde değil artık özde yardım bekliyoruz. Çünkü böyle giderse esnafın daha fazla ayakta kalması, mücadele etmesi imkansız hale gelir. İnşallah birileri sesimizi duyar ve gereken adımları atar” dedi.