'Kanserlik' Kayseri raporu açıklandı
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Radyoloji bölümünde görevli 13 röntgen teknisyeninde troid nodülünün bulunduğu iddiaları ve bunlardan 3'ünün de kanser olduğunun tespit edilmesinin ardından, radyoloji teknisyenlerinden oluşan uzman bir heyet hastanede incelemelerde bulundu. Yapılan incelemelerin sonucunda heyetin hazırladığı rapora göre, yapılan ölçümlerde radyasyon doz limitinin aşılmadığı ancak limitlere yakın olduğu belirtildi.
Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji bölümünde görevli 13 radyoloji teknisyeninin troid kanserine yakalandığı iddiaları araştırmak üzere uzman bir ekiple yaptıkları incelemeleri tamamlayarak hazırladıkları teknik raporu açıkladı. İddialar üzerine geçtiğimiz hafta 5'i TÜMRAD-DER, 1'i Türk Radyoloji Derneği'nden olmak üzere 6 kişilik ekibin hazırladığı rapor TÜMRAD-DER Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu tarafından basın toplantısıyla açıklandı. Derneğin Sefaköy'deki merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla heyetin çalışmaları hakkında bilgi veren Heybet Aslanoğlu, aralarında hastane başhekimi ve mağdur çalışanlarla görüşerek ve hastanede radyasyon doz ölçümleri yaparak raporu hazırladıklarını belirtti. Heybet Aslanoğlu, ölçülen doz limitlerinin yıllık alınabilecek limitin üzerinde olmadığını açıkladı.
"RADYASYON LİMİTİN ÜZERİNDE DEĞİL"
Aslanoğlu, "Ölçülen doz limitleri yıllık alınabilecek limitinin üzerinde olmasa da çok yakın olduğunu söyleyebiliriz. Kaldı ki kanser olunması için limitlerin aşılmasına da ihtiyaç yoktur. Çünkü kanser radyasyonun stokastik (tesadüfi) etkilerinden biridir. Stokastik etkiler ise uzunca bir süre içinde aralıklı olarak düşük dozlara maruz kalınması yani kronik olarak ışınlanılması sonucu meydana gelebilecek etkilerdir. Burada hedef stokastik etki ihtimalini azaltmak olmalıdır. Bu nedenle radyasyon çalışanları mutlaka doz maruziyetini azaltacak koruyucu önlemleri almalıdır" dedi.
Uzman heyetin, hastanede yaptığı incelemelerde bugün itibariyle herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını belirten Aslanoğlu, ancak kanser olan röntgen teknisyenlerinin kanser olmalarının geçmişteki çalışma koşularının da dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
"BİR ÇOK ÇALIŞAN EĞİTİMLERE KATILMADI"
Heybet Aslanoğlu, raporla ilgili şu bilgileri paylaştı: "İlgili hastanede İş Sağlığı ve Güvenliği Biriminin 2015 yılından itibaren mevcut olduğu, çalışanların periyodik sağlık kontrollerinin düzenli olarak yapıldığı ancak 2015 yılından önce sağlık kontrollerinin düzenli yapılmadığı, koruyucu ekipmanların yeterli olmadığı ve yoğun iş temposu içerisinde radyasyon güvenliğinin çoğu kez ihmal edildiği çalışanlar tarafından ifade edilmiştir. Ayrıca bu birimin hizmet içi eğitim kapsamında düzenlediği Radyasyon Güvenliği ve Korunma Eğitimi yetersiz olduğu ve birçok çalışanın da bu eğitimlere katılmadığı ifade edilmiştir."
"ÜÇ MESLEKTAŞIMIZ AMMELİYAT OLDU"
Radyoloji servisindeki üç personele troid kanseri teşhisi konduğunu ve ameliyat olduklarını kaydeden Heybet Aslanoğlu, meslektaşlarının genel sağlık durumlarının iyi olduğunu ifade etti. Aslanoğlu, "3 personel değişik tarihlerde ameliyat oldu. Genel sağlık durumlarının iyi olduğu ancak kişilerin yazılı talebi olmasına rağmen aynı birimde radyasyon ortamında çalışmaya devam edildiği tespit edilmiştir. Hastane yönetiminin ilgili personellerin görev yerlerinin değiştirilmesi ile ilgili gerekli yazıların yazıldığı ve en yakın zamanda görev yerlerinin değiştirileceği heyetimize bildirilmiştir. Ayrıca diğer 10 personelin ise takipleri devam etmektedir" dedi.