Kadınlarda 'Kariyer mi, çocuk mu?' Dönemi sona mı eriyor?

Kadınlarda 'Kariyer mi, çocuk mu?' Dönemi sona mı eriyor?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, genetik tanının çocuk isteyen kadınlar için umut olduğunu söyledi. “Genetik bilimindeki gelişmeler ileri yaş faktörünü ortada kaldırıyor” diyen Öner, “Kadınların kariyer planları, geç yaşta evlilikler gibi nedenlerle çocuk sahibi olma konusu erteleniyor.  Genetik tanı da bu anlamda 37-43 yaş arasındaki kadınlarda sağlıklı gebelik şansını artırmaktadır” dedi.

 Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gökalp Öner, kadın kısırlığı ve tüp bebek tedavisi ile ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Genetik tanının çocuk isteyen kadınlar için umut olduğunu dile getiren Öner, “Çocuk isteyen kadınların yüzde 15’i çeşitli nedenlere bağlı olarak doğal yollarla gebe kalamadıklarından umudu yardımcı üreme tekniklerinde arıyor. Son yıllarda gerek tüp bebek, gerekse genetik bilimindeki gelişmeler gebelik oranını yükseltiyor. Tüp bebekten önce kısırlığın nedenlerinin kesinlikle belirlenmesi gerekiyor. Genetik bilimindeki gelişmeler ise ileri yaş faktörünü ortada kaldırıyor” diye konuştu.

 Çocuk sahibi olma planlarının bazı nedenlerden dolayı ertelendiğine dikkat çeken Öner, şunları söyledi: “Kadınların 30’lu yaşlara kadar eğitim almaya devam etmesi ve kariyer planlamaları, korunma yöntemlerindeki gelişmeler ile aile planlaması hizmetlerine ulaşımın iyileşmesi, evliliklerin daha geç yaşta yapılması gibi nedenlerle çiftler çocuk sahibi olmayı ertelemektedir. Kısırlık nedeniyle tüp bebek tedavisine başlayan kadınların yüzde 65’nin, 35 yaşından büyük olması ise gebelik şansını azaltmaktadır. Yaşa bağlı yumurta rezervinin düşüklüğü ve döllenme sırasında yumurtanın bölünmesinde ortaya çıkan sorunlar gebelik şansını azaltmaktadır. Genetiği bozuk olan embriyoların büyük bir kısmı ise rahime tutunamamakta ve tüp bebek tedavisinde başarısızlığın en büyük sebeplerinden biri olmaktadır”

 Tüp bebekte 12’inci hafta düşüklerinin nedeninin genetik olduğunu anlatan Doç. Dr. Gökalp Öner, “Genetik tanının konulmasıyla 37-43 yaş arasındaki kadınlarda sağlıklı gebelik şansını artırmaktadır” şeklinde konuştu.

Öner, “Gebeliğin 12. haftasında yaşanan düşüklerin en önemli sebebinden bir tanesi genetik bozukluklardır. İkili veya dörtlü tarama testleriyle belirlenen Down sendromu nedeniyle birçok gebelik sonlandırılmaktadır. Bu tür sorunlar, çiftlerde hayal kırıklığına neden olmaktadır. Çiftlerin hayal kırıklığı yaşanmaması için embriyoya genetik tanı yapılması gerekmektedir. Genetik tanının konulmasıyla 37-43 yaş arasındaki kadınlarda sağlıklı gebelik şansını artırmaktadır. Yani tüp bebek tedavisindeki başarı oranı embriyolara yapılan genetik tanı ile artmaktadır. Embriyolara genetik tanı yapabilmek için 200 hücreli beşinci gün embriyosunun gelişmesi beklenmektedir. Bu embriyonun eşini oluşturan hücrelerden örnek alınarak işlem yapılmaktadır. Bu şekilde embriyonun zarar görmesinin de önüne geçilmektedir” dedi.

 “BAŞARI İÇİN BİRDEN FAZLA YUMURTA ELDE EDİLMELİ”

 

Genetik tanı ve normal genetik yapıda embriyo bulmak için birden fazla yumurta ve birden fazla embriyo elde etmek gerektiğini dile getiren Öner,

“Özellikle kadınlarda 37 yaşından sonra yumurta rezervinin de azalmasına bağlı bazı hormonal değişiklikler olabilmektedir. Başarı için tüp bebekten önce ön tedavi kesinlikle uygulanmalıdır” diye konuştu.

Öner, şunları anlattı, “Kişiye özel tüp bebek tedavi protokolleriyle en fazla yumurtayı elde etmek amaç olmalıdır. Tüp bebek tedavisinde yumurtalar özellikle yüksek doz ilaç tedavisi ile uyarılmakta ve sonrasında toplanmaktadır. İlaç tedavisindeki dozun ayarlanması, kadının kilosu, önceki tedavi protokolleri, yumurta rezervini gösteren Antimüllerian hormon ve adetin ikinci günü bakılan ultrason da yumurta sayısına göre belirlenir.  İhtiyaçtan fazla çok yüksek doz ilaç kullanımı daha fazla yumurta elde etmek yerine kalitesi ve genetik yapısı bozuk yumurtaya neden olmaktadır. İleri yaş tüp bebek denemelerinde hem doz daha ılımlı olmalıdır hem de yüksek doza bağlı yumurtada gelişebilecek genetik bozukluklar embriyoya yapılan genetik tanı ile taranmalıdır. Embriyolara genetik tanı, 37 yaşından büyük kadınlara, 3’den fazla başarısız tüp bebek denemesinde, erkekte ağır sperm bozukluğunda, anne veya baba adayında genetik bozukluk durumunda, bir önceki gebelikte genetik bozukluk öyküsü söz konusuysa ve genetik uyum aranan kardeşinde hastalık varsa yapılmaktadır. Genetik tanı yapılan embriyoların sonuçlarının beklenmesi için embriyolar dondurulmaktadır. Bu alandaki gelişmeler sayesinde embriyolar zarar görmediği gibi dondurulmuş çözülmüş embriyolar normal bir adet döneminde transfer edildiğinde gebelik başarısı da artmaktadır”

Haber: Cafer ZENGİN