İşte esnaf Başkanına göre Kayseri'deki 'esnaf patlamasının' nedeni...

Kayseri'de son 16 yılda yaşanan esnaf tescil rekorunun perde arkasındaki gerçek ortaya çıktı. KESOB Başkanı Ahmet Övüç, 'esnaf patlaması' dedirten olayın gerçek yüzünü anlattı. Övüç, esnafın durumu ile ilgili olarak da, 'Esnafın durumu iyi dersek, kim inanır?' ifadelerini kulladı.

İşte esnaf Başkanına göre Kayseri'deki 'esnaf patlamasının' nedeni...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haber: Cafer ZENGİN-  Kayseri’de 2020 yılında deyim yerindeyse esnaf patlaması yaşandı. Son 16 yılda tescil işlemi rekoru kırıldı. Ekonominin kötü, esnafın durumunun ise içler acısı olduğu ifade edilen bu dönemde ortaya çıkan bu düşündüren artış dikkat çekti. Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) verilerine göre 2020 yılı içerisinde 6 bin 460 esnaf tescil yani işe başlama işlemi gerçekleştirdi. Bu rakam son 16 yılın rakamlarına bakıldığında bu durum rekor olarak değerlendiriliyor. Resmi verilere göre de, 1795 esnaf da unvan değişikliği yaptı. Peki Kayseri’de geçtiğimiz yıl kaç esnaf işi bıraktı? KESOB’un sicil terkin işlemlerine göre Kayseri’de 2020 yılında 1508 sicil terkin işlemi yapıldı. Son 16 yılın verilerinde tescil (işe başlama) işlemindeki yani yeni işe başlayan esnaf sayısındaki gözle görülür artış dikkat çekerken, bu durum akıllarda soru işaretleri de bıraktı.
Peki, bu artışın perde arkasında ne var? Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Övüç, artışın esnaf kredisi almak isteyenlerin yaptıkları başvurulardan kaynaklandığını ifade etti.
“ESNAF KREDİLERİ DÜŞÜK OLDUĞU İÇİN SİCİL KAYDI YOĞUNLUĞU YAŞANDI”
Söz konusu işe başlama yani tescil patlamasının asıl nedeninin esnaf kredilerinden yararlanmak olduğunu ifade eden Övüç,  “Düşük faizli esnaf kredisi kayıt dışındakileri kayıtlı yaptı” dedi. Övüç, “Pandemi süreci ile birlikte herkes sıkıntıya girdi. Esnaflarda geçim derdine düştü. Hal böyle olunca esnaf kredisinde faiz oranları diğer kredilere göre düşük olduğu için kayıt dışı olan esnaflar da kayıt altına girdi. Yani odaya gelerek kayıt oldular. Kayıt dışı çalışan esnafların kayıt altına girmesi nedeniyle artış yaşandı. Aslında bu konudaki başvuru daha fazla, ama değerlendirilenler yani şartları yerine getirenler ile 6 bin 460 oldu” diye konuştu.
“DURUM İYİ DERSEK KİM İNANIR?”
Bu süreçte yüksek faiz oranlarına göre esnafa verilen kredilerin düşük faizli olduğunu ifade eden Övüç, esnaf kredisinin yüzde 8, diğer bankalardaki bireysel kredilerin ise yüzde 20-25’ler sevilerinde faiz oranlarında olduğuna dikkat çekerek, “Esnaf kredisindeki faiz düşüklüğü ile birlikte oda da esnaf kayıtta da önceki yıllara oranla gözle görülür bir artış oldu. Bu başvuruların çoğunluğu yani artışın ‘patlamama’ denecek seviyeye ulaşmasının asıl nedeni bu” dedi. Diğer yandan Övüç, esnafın durumu ile ilgili olarak da “Durum ortada. Kahvecisi, servisçisi, lokantacısı sıkıntıda. Zaten durum iyi dersek, kim inanır?” ifadelerini kullandı.

Kayseri'de düşündüren rekor! Pandemiye rağmen yeni esnaf patlaması

Ayrıntılar için TIKLAYIN