İŞKUR önünde '9 aylık' kuyruk!

İŞKUR önünde '9 aylık' kuyruk!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Toplum Yararına Programların (TYP) başvuruları başladı. “9 aylığına da olsa bir işim olsun” diyen çok sayıda vatandaş sabah erkenden soluğu İŞKUR önünde aldı.

Kayseri Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından Toplum Yararına Program duyurusu kapsamında Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesine personel alınacağı ilan edildi. Bunun üzerine işsiz vatandaşlar İŞKUR’a adeta hücum etti. Sabahın erken saatlerinde İŞKUR binasının önünde başvuru için uzun kuyruk oluştu.

Kayseri Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, geçen yıl olduğu gibi bu yılda okul temizliği ve güvenliği alanında personel alımıyla ilgili duyurusunu yaptı. Sabah saatlerinden itibaren sıraya giren vatandaşlar başvurularını yaptıktan sonra bir umut isimlerinin kurada çıkmasını bekleyecek. Kurada ismi çıkanlar ise 9 ay boyunca bir devlet dairesinde çalışma imkanına sahip olacak.

“KURADA ÇIKARSAK 9 AY RAHAT DECEĞİZ”

İŞKUR'un 9 aylık TYP kapsamında işe alınmak için başvuruda bulunan vatandaşların önemli bir bölümü işlerinin olmadığını belirterek “Bu ekonomik olumsuzluk içinde 9 aylığına iş bulma ümidimiz var. Bu program kapsamında eğer kurada çıkarsak 9 ay en azından rahat edeceğiz. Ülkenin durumu ve ekonomik tablosu ortada. İnsanların çok büyük bir bölümü iş bulamıyor. İşte bu proje kapsamında 9 aylık bir çalışma süresi için 20 Eylül'e kadar burada ki tablo böyle olacak. Binlerce kişi başvuruda bulunacak. Önümüz kış, ihtiyaçlarımızı karşılamakta sıkıntı yaşıyoruz.Vatandaşlar "30 yaşındayım 8 yıldır evliyim engelli çocuğum var 8-9 aydır İŞKUR kapılarına geliyorum böyle bir rezalet görmedim. Organize Sanayi Bölgesini dolaşıyorum girdiğim yerden boş çıkıyorum. TYP'ye yazılıyorum 6 ayda bir iş çıkıyor diyorlar bizim belediyemiz işçi seçiyor. Kendi adamlarını alıyorlar diyecek bir şey bulamıyorum" diye konuşurken, bir diğer vatandaş ise,  "İş başvurusu için geldim çok yere başvurdum yaştan dolayı almıyorlar. Emekliliğe başvuruyoruz gençsin diyorlar emekli etmiyorlar. 8500 emeklilik primim var hakettim ama yaşımızdan dolayı bir türlü emekli etmiyorlar halimiz perişan. Burada sabahın 6'sından beri bekleyen arkadaşlar var yani durum içler acısı.  Burada ismimiz kurada çıkarsa rahat bir nefes almış olacağız. Çıkmaz ise kara kara düşünmeye devam edeceğiz.” diye konuştular.

Bazı vatandaşlar ise, alımın toplamda bin 263 kişi olduğunu ama kuyrukta bu sayının iki üç katı insanın iş için müracaatta bulunacağını ve şanslarının az olduğuna dikkat çektiler.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI RESMİ OKULLARIN DIŞINDA Kİ HİÇ BİR YERDE BİNA İÇİNDE ÇALIŞTIRAMAZLAR.

İŞKUR Kayseri İl Müdürü Ahmet Ayçiçek , "Biz buna toplum yararına çalışma diyoruz, bu sene Türkiye çapında 60 bin kişi, bize de bin 150 kişi hizmetli kadrosuna verildi. 113 kişi de güvenlik görevlisi olarak verildi, güvenlik görevlilerinin belgesi olması şart. Bugün itibariyle biz bunları ilan ettik 5 gün boyunca ilanda duracak vatandaşlar buradan tercih yapacak. Vatandaşların İŞKUR binasına gelmesine gerek yok bizim belediyelerde merkezlerimiz var ve internet üzerinden de yapılabilir. İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile bir toplantı yapıp önümüzde ki hafta içerisinde kura çekeceğiz.  Çalışma süresi olarak 30.06.2020 tarihine kadar çalışma imkanı veriliyor. Kimi işe iş gücü bulamıyoruz, kimine de iş bulamıyoruz. Ayçiçek, her yıl Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında, öncelikle Milli Eğitime ödenek gelir arkasından da diğer kurum ve kuruluşlara ki bunlarda belediyeler ve toplumun yararlanacağı yerler. İŞKUR İl Müdürü Ayçiçek diğer kurumlara da uyarılarda bulunarak bu işçileri , Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okulların dışında ki hiç bir yerde bina içinde çalıştıramazlar. Çalıştırıldıkları halde çalıştırana cezai işlem uygulanıyor.

İSTİSNA ENGELLİLER VE BAYANLARIN DIŞINDAKİLERİN 35 YAŞ VE ÜZERİNDE OLMASI GEREKİYOR

Toplum yararına çalışmada ki hedefimiz iş bulmakta zorlandığımız kesime yöneliktir yönetmelik açık ve net budur. Burada ki istisna engelliler ve bayanların dışındakilerin 35 yaş ve üzerinde olması gerekiyor. 35-39 yaş grubunda toplam 17 bin iş gücü var kayıtta. 40-44 yaş grubunda 12 bin 714 kayıtlı iş gücü, 45-49 yaş arası 9 bin 285 iş gücü, 50-54 arası 4 bin 572 iş gücü, 55-59 arası bin 871 iş gücü, 60-64 yaş grubunda 537 iş gücü, 65 ve üzeri yaş grubunda 165 kişi iş arıyor bize kayıtlı olarak. Bu yaşta ki kişileri özel sektöre veya herhangi bir yere işe yerleştirmemiz çok güç. Dolayısıyla toplum yararına çalışanların öncelikleri bunlara"

İŞKUR üzerinden alınacak personel, maşları bu kurum üzerinden ödenecek. Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde okullarda görev yapacak, okul temizliği alanı için 1150, güvenlik görevlisi için 113 toplamda bin 263 kişi alınacak. 17 Eylül tarihi itibarıyla başlayan başvuru süreci 21 Eylül tarihinde sona erecek. 9 ay boyunca bu uygulama ile iş imkanı bulacaklar arasından noter huzurunda yüzde 80 oranı kura çekimi ile yüzde 20’si listeleme şeklinde işe alınacak. Güvenlik görevlisi alımı ise, yüzde 100’ü noter huzurundaki kura çekimi ile olacak. Başvuru sonuçlarını 3 Ekim 2019 tarihinde İŞKUR ilan panosu ile başvuru yapılan ilçe milli eğitim müdürlüklerinden sonucu öğrenebilecekler.

Başvuru yapacakların, bizzat il müdürlüğüne gelmek suretiyle yada internet sitesinden başvuru yapabilecekler. Aranan şartlar ise, İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak, 18 yaşını tamamalımış olmak, emekli yada malul aylığı almamak, öğrenci olmamak (Açık lise ve açık öğretim öğrencisi hariç), aynı adreste ikamet eden kişilerin toplam kazancı net asgari ücretin 1.5 katı (3.031,35) aşması halinde söz konusu adreste oturan TYP’ye katılamayacak. Haber: Hüseyin GÖKTAŞ