İş adamı İlker Horoz'un küspe isyanı: Bize içimizdeki Amerikalılar zarar veriyor

İş adamı İlker Horoz'un küspe isyanı: Bize içimizdeki Amerikalılar zarar veriyor
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İş adamı İlker Horoz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yatırım çağrısı üzerine hayvancılık sektöründe de faaliyet gösterdiklerini söyledi, ancak küspe fiyatından da dert yandı. Horoz, küspe tefecilerine isyan ederek, çözüm istedi.

Kayserili iş adamı İlker Horoz,  2017 yılında faklı sektör arayışına girdiklerini belirterek, Bünyan’da besicilik yaptıklarını söyledi. Bu sektörde ülkeye katkı sunmak istediklerini ifade eden Horoz, Bünyan’daki besi çiftliğinde yaşadıkları sıkıntıları haber merkezimize anlattı. Küspe fiyatlarından dert yanan Horoz, Kayseri Şeker Fabrikası yönetimine seslenerek, “Şimdi ben hayvanıma yem almak istiyorum, ama küspe havuzum boş” dedi.

“BURADA EN BÜYÜK EKSİK İLİMİZDE DENETİM YOK”

  “4 tane adam 81 milyon kişinin ucuz et yemesini engelliyor” ifadeleri ile de dikkat çeken Horoz, şunları söyledi: “7 Aralık 2017 yılında taşeron sektörü kapatılınca kendimize yeni bir sektör arayışına girdik. Türkiye’nin gündeminde olan, en büyük eksikliklerinden birisi olan besicilik sektörüne girip ülkemize katkı sağlamak için bu sektöre girdik. Yıllarca et fiyatları ve besicilik, üretim ülke gündeminde düşmemekteydi. Bizde ülkemizin bu yarasına nasıl parmak basıp, nasıl yararlı olabiliriz diye bu sektördeki açığı gidermek için yeni sektör olarak buna başladık. Bu sektörde en büyük kaba yem girdilerin birisi şeker küspesidir. Yemlerde olmazsa olmazlardan bir tanesidir. Ben buradan Şeker Fabrikasını Başkanı Hüseyin Akay’a seslenmek istiyorum. Cumhurbaşkanımızın dolar, Euro için dış güçlerin saldırısından sonra vatandaşlardan bir isteği oldu. Bizden paralarınızı bankalarda, yastık altında yada dolar, euroda değerlendireceğinize üretime değerlendirin. Üretimin içerisine sokun. Memleketinize bir faydanız olsun dedi. Bizde Cumhurbaşkanımızın lafını dinledik, gittik banka yerine, döviz alım satım yerine paramızı hayvancılığa bağladık. 450 tane hayvan aldık. Ben bu hayvana yatırmış olduğum parayı bankada değerlendirseydim bana aylık 90 bin TL getirisi olacaktı. Euro ya da dolar alsaydım haftalık 174 bin TL getirisi olacaktı. Fakat biz istihdam sağlamak için, ülke ekonomisine katkıda bulunmak için  kolay para kazanmak yerine üretim yapalım, üretime katkıda bulunalım dedik. Fakat bu yola girdiğimizde en büyük sıkıntı besi yemine gelen zamlar oldu. Pancar üreticisine Şeker fabrikası ürettiği pancarın yüzde 20’si kadar kağıt verir. Bu kağıtları Şeker Fabrikası ücretsiz veriyor. Çiftçilerde bunu değerlendiriyor. Tonunu 40 ya da 50 TL’den satarak kendilerine ilave bir gelir elde ediyorlar. Gübre parasını ödüyor, mazot parasını ödüyor. Şimdi durum öyle bir hal aldı ki, bu kuru parası olanlar hayatında inek, dana hiç görmemiş olanlar, besicilik yapmamış olanlar, danayı gördü mü fil ya da zürafa gördüm zanneden üç dört tane adam bu çiftçinin elindeki parayı sıkışık zamanında pancar küspesi kağıdını ele geçirmiş. Şimdi ben hayvanıma yem almak istiyorum. Gördüğünüz gibi küspe havuzum boş. Gidiyorum tonunu bana 130 TL’ye satmaya kalkıyor. 4 tane adam 81 milyon kişinin ucuz et yemesini engelliyor. Ben birçok kişiye ulaşmaya çalıştım. Cumhurbaşkanı bağırıyor stokçuların önünü kesin,  İran’da stokçuları asıyorlar. Gelin içimizdeki Amerikalılar’dan ve Trump’lardan bizi kurtarın. Bize ne ABD zarar veriyor, nede Trump zarar veriyor. Bize içimizdeki Trumplılar ve Amerikalılar zarar veriyor. Burada en büyük eksik ilimizde denetim yok.”

 “TEFECİYLE BEN NASIL MÜCADELE EDECEĞİM?”

Açıklamasında, “Bir tanesi gidip de Şeker Fabrikasının önüne durup 40 TL’lik pancar küspesinin tonunu sen niye 130 TL’de satıyorsun diye sormuyor” diyen İş adamı İlker Horuz,  bu konuda tefeciliğin yapıldığını savundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan sorunun çözümü için yardım isteyen Horoz, “Tefeciyle ben nasıl mücadele edeceğim?” ifadelerini kullandı ve Şeker Fabrikası yönetimine çağrıda bulunarak, küspeyi uygun fiyata satmalarını talep etti.  “Bize içimizdeki Amerikalılar, bize  zarar veriyor” diyen Horoz,  Pancar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay’a  seslenerek, “Boş  küspe havuzlarını dolu hale getirsin”  dedi.

 “HİÇ Mİ ALLAH’TAN KİTAPTAN KORKMUYORSUN?”

Horoz, “Bize bizden başka zarar veren yok. Bu memlekette de Cumhurbaşkanından başka da çalışan yok. Bürokrat yok. Ben kime gidip de  şikayet edeceğim? Tefeciyle ben nasıl mücadele edeceğim? 40 TL’ye aldığın pancar küspesinin tonunu 130 TL’ye satarken  hiç mi Allah’tan kitaptan korkmuyorsun? Danayı gördüğü zaman fil zanneden bir adama bu imkanı niye devlet verir? Tarım İl Müdürlüğü kimin ne kadar hayvanı var Şeker Fabrikasına atar. Bizi de tefecinin eline düşürmeden bu küspeyi bize uygun fiyatı ne ise satabilir. Niye işle ve sektörle alakası olmayan adamlara bizi soyduruyorsun? Sen devletsin. Bana sahip çıkmak zorundasın. Ben senin üreteninim sana güvenmişim paramı senin söylediğin gibi değerlendiriyorum. Devletime güveniyorum. Bu sorununda en kısa sürede çözüleceğine inanıyorum. Arpa fiyatları bin 150 TL iken yemin torbasını 50 TL’den alıyorduk. Şimdi 780 TL’ye düştü y emin fiyatı 65 TL’ye süt yemin fiyatı ise 78 TL’ye çıktı. Ben sütü 1 TL 2 kuruştan satıyorum, sütçü komisyona 2 TL’den satıyor, şirket 5 TL’den satıyor. Tarım İl Müdürlüğü kooperatifçiliği biraz canlandır. Vatandaş 2 TL 50 kuruşa süt içebilir, eti 25 TL’ye yiyebilir yeter ki aradaki komisyonculara gerekli denetim yapılsın. Devletin mekanizmaları çalışsın” şeklinde konuştu.

“HÜSEYİN AKAY’A SESLENİYORUM, GİTMEDİĞİM YER ÇALMADIĞIM KAPI KALMADI”

Devlet destekleri konusunda yaşadıkları sıkıntıyı da anlatan Horoz, “Devlet destek verdi damızlık düveye. Bana 4 bin TL düve başına destek vereceklerini söylediler, ama elime bir liste verip, düveyi bunlardan alacaksın dediler. Ben gidiyorum 10 bin TL’lik damızlık düve 14 ya da 17 bin TL olmuş. Bu konuda da Tarım İl Müdürlüğüne ve Tarım Bakanına sesleniyorum. Verdiğiniz desteği düve satan çiftçiye de ver ki ben hayvanları layığı olan fiyatından bulabileyim. Afaki fiyattan almayayım. Hüseyin Akay’a son kez sesleniyorum. Gitmediğim yer çalmadığım kapı kalmadı. Diyecek ki, ben çiftçiyi tefeciye bozdurmayacağım. Bizi boş  küspe havuzlarını dolu hale getirsin” diye konuştu.