IPARD İSYANI: KAYSERİ İÇİN ELZEM!

IPARD İSYANI: KAYSERİ İÇİN ELZEM!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, Kayseri’nin, kırsal kalkınmayı hedefleyen ve bu amaçla da projelere hibe verilen  IPARD destek programlarından mahrum bırakılmasına tepki gösterdi. Tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunlara değinen Bağlamış, Kayseri’nin bu konuda desteklenmesinin elzem olduğunu belirterek,  “Makas, gün geçtikçe açılırken, çifti ve yetiştirici bir çıkış kapısı aramaktadır” dedi.

 Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kentte düzenlediği  “Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme” toplantısında  konuştu. Tarım ve Hayvancılık sektöründeki yaşanan sorunları anlatan Bağlamış, “Şu an girdilerle ürün fiyatları arasındaki makas, gün geçtikçe açılırken, çifti ve yetiştirici bir çıkış kapısı aramaktadır” dedi. Bağlamış, Kayseri’nin IPARD desteklerinden yararlanamadığına dikkat çekerek, hükümete bu yönde çağrıda bulundu.

 Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’nun da katıldığı toplantıda hayvancılıkta yem fiyatlarındaki artışın olumsuzlukları beraberinde getirdiğini ifade eden Bağlamış, “Türkiye’nin Pastırma, sucuk, kavurma merkezi olan ilimiz et üretiminin en fazla olduğu şehirlerden birisidir. Kayseri gerek büyükbaş hayvan sayısı gerek et üretimi noktasında önde gelen illerden olmakla birlikte ilimiz de maalesef Et ve Süt kurumunun bir kombinası bulunmamaktadır. Bu durum özellikle ilimiz de faaliyet gösteren besicilerimiz için büyük sıkıntılar oluşturmaktadır. Besicilerimiz ne yazık ki hayvanlarını değerinde satamamaktadır. Bunun sonucunda ilimiz de bir fiyat dengesi oluşturulamamaktadır. Yem fiyatların da % 60 oranında artışa rağmen bugün et kesim fiyatları önceki döneme göre % 10 oranında düşmüştür. Bu durum besicimizin sürekli zarar etmesine neden olmakta küçük ve orta ölçekli besicileri işlerini bırakma noktasına getirmektedir. Bir de bu sürece sürekli olarak et fiyatlarının yüksek olduğu gibi spekülatif haberlerle insanlar yanlış yönlendirilmesi eklenmektedir. Üreticilerimizin girdi maliyetlerini azaltacak çözümler getirilmediği sürece ithalatla bu sorunların çözülemeyeceği açıktır. Hayvancılık sektöründe yem, toplam üretim maliyetinin yaklaşık % 75’ini oluşturmaktadır. Meralar bol miktarda ve düşük maliyetle kaba yem sağlanabilecek en önemli doğal kaynaktır, ancak mera alanlarımız disiplinsiz ve dikkatsiz kullanım neticesinde bozulmuştur. Meraların korunarak kullanılması sağlanmalıdır. Mera Islah Projeleri bir an önce hayata geçirilmeli  TMO ve diğer devlet kurumlarımız besicilere ucuz yem tedariki sağlamalı uzun dönemli yapısal reformlar için adım atılmalıdır.” şeklinde konuştu.

“MAKAS, GÜN GEÇTİKÇE AÇILIYOR”

Konuşmasında “Son günlerde Tarım ürünlerinin üreticilerimize para kazandırmadığı bir gerçektir.” diyen Başkan Recep Bağlamış, “Kayseri olarak bugüne kadar IPARD ve benzeri desteklerden hiç yararlanamadık. IPARD ve benzeri desteklemelerin dışında kalan ilimiz için Kırsal kalkınma destekleri noktasında pozitif ayrımcılık yapılması, Kayseri’ye yatırımların çekilmesi ve üreticilerin yatırımlarının teşvik edilmesi elzemdir. Sayın bakanım ve ekibinden bu konuda özellikle desteklerini bekliyoruz.” dedi.

“TARIMA DAYALI İHTİSAS OSB’LERİ KURULMALI”

Arazi toplulaştırmaları bir an önce yapılması gerektiğini savunan Bağlamış, bunun hem ekilebilir alanlar arttıracağını hem de verim artışı ile çiftçimizi ve bölgemizi rahatlatacağını dile getirdi. Bağlamış, şunları söyledi, “Tarım ve hayvancılıkta en önemli noktalardan birisi de gençlerin teşvik edilmesi olacaktır. İlimiz de tarıma dayalı ihtisas OSB’leri kurulması ve Üretici-Sanayici entegrasyonu için gerekli fizibilite ve adımların hızla atılması gerekmektedir. Kayserimiz de Büyükşehir Belediyemizin başlattığı Bey değirmeni besi bölgesi gibi projelerin desteklenmesi ve hızlandırılması bunun yanında da bir an önce Organize seracılık bölgesi için çalışmalara başlanması gerekmektedir. Bakanlığımız da bu kapsamda ilimiz de kurulacak olan bu bölgeleri desteklemelidir. Bizler de bu anlamda elimizi taşın altına koymaya her zaman hazır olduğumuzu bildiriyoruz. Ülkemiz tarım ve hayvancılığının geliştirilmesi ve istenen düzeye gelmesi için var gücümüz ile çalışacağız.”  Haber Merkezi