İngilizcede En Çok Kullanılan İsimler Hangileridir?

İngilizcede en çok kullanılan isimlerin, yaygın ve popüler olma nedenleri nedir? İngilizlerin popüler isimleri neye göre belirlenmiştir?

İngilizcede En Çok Kullanılan İsimler Hangileridir?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İngilizcede En Çok Kullanılan İsimler Hangileridir?

 

Her dilin bütün olan ve parçalanamayan belli başlı ifadeleri ve kuralları vardır. Bu kuralları ve ifadeleri öğrenirken İngilizce öğrendiğimizi zannederiz fakat tam olarak öğrenemeyiz. Bize öğretilen dilbilgisi kuralları ve kelimeler bazen bir dili öğrenmek için yeterli olmaz. Bu ancak o dilin kültürünü, tarihini ve bunları oluşturan öncülerin isimlerini öğrenerek gerçekleştirilir.

İngilizce veya herhangi bir dil öğrendikten sonra o dile ait kültürü ve tarihi öğrenmekte fayda var. Tarih boyunca öne çıkmış insanların İngilizce isimlerini ve dilimizde karşılık gelen isimlerini öğrenip karşılaştırma yapabiliriz. Bu makalede birçok İngilizce ismi ve anlamlarını öğrenip tarihe yelken açacağız. Aynı zamanda en çok kullanılan İngilizce isimleri inceleyeceğiz.

İngilizce isimler konusu iki boyutta incelenebilir. İlki gramatik olarak ismin ne olduğu, nasıl bir fonksiyona sahip olduğudur. Bu konu genellikle öğretim programlarında (okul, üniversite, kolej vs.) görülür. İkincisi ise, o dilde bulunan kişi isimlerdir. Bu isimler ise Akrofonoloji bilim dalı tarafından incelenir.

Türk kültüründe soy isimler vardır. İngilizcede de soy isimler ile karşılaşırız. Bu kültürel boyuttan benzerlik olduğuna işarettir. Şimdi genel hatlarıyla İngilizce erkek, kız ve takma isimlerini ve kültürel boyutlarını inceleyelim.

Kültürel açıdan incelendiğinde her dilde belli başlı bilinen ve çocuklara çok fazla verilen İngilizce güzel isimler vardır. Örneğin dilimizde bulunan en popüler isimlerden biri olan Zeynep, çok fazla kullanılan bir isimdir. İngilizcede de bu tür kız isimleri bulunmaktadır. Mesela Mary ismi İngilizce kültüründe hayli kullanılan bir İngilizce kız ismidir. Bu isim Türkçedeki Meryem ismine benzetilebilir. Bu ismi biraz daha incelediğimizde asıl nedeni buluyoruz. Bu kelime İncil’de geçmektedir ve Hz. İsa’nın annesinin ismidir. İncil’de Mary olarak geçmesine rağmen evrimleşerek form değiştirmiş ve diğer kutsal kitapların etkisiyle Meryem halini almıştır. Bu isim İngilizce dini isimler kategorisine girmekle beraber İngilizce kız isimleri denilince akla gelen ilk isimdir.

Diğer bir İngilizce erkek ismi ise David’dir. David İngilizce ismi yine dini ve kültürel açıdan incelenebilir. Bu isim kutsal İbranice dilinde bulunan ve yaygın olan bir erkek ismidir. Bu isim Yahudi İncilinde Yehuda ve İsrail kralı olan üçüncü David’in ismi olduğu için pek meşhurdur. Bu ismi dilimizdeki isimlerden biri ile karşılaştıracak olursak Davut ismi David ismine hayli yakın bir isimdir. Ayrıca bu isim peygamber olan Hz. Davut’un ismidir. Görüldüğü üzere İngilizce isimler ve Türkçe isimler ile dini açıdan hayli ilişki bulunmaktadır.

Dillerdeki isimlerin diğer bir boyutu ise o dile ait ulustaki öne çıkmış olan kişilerin isimleridir. Hatta bazı İngilizce isimlerin en güzel İngilizce isimler olarak kabul edilmesinin nedeni o isme sahip kişinin ulus için yaptıklarıdır. Bu birçok dilde de görülebilir. Mesela Mahatma Gandhi denilince Hindistan’ın ve Özgürlük hareketinin akıllara gelmesi buna bir örnektir. Mustafa Kemal Atatürk denilince Türkiye ve Cumhuriyet kavramlarının akıllara gelmesi yine aynı bağlamda incelenebilir. İngilizce denildiğinde ise edebi açıdan William Shakespeare’in akıllara gelmesi ve bu tür isimlerin İngilizce havalı isimler kategorisine girmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu nedenle kullanımları hayli artmaktadır.

Malcolm X, Gandhi, Hz. Muhammed, Isaac Newton, Buda, Aristoteles, Albert Einstein ve George Washington gibi öne çıkan ve bulunduğu zaman dilimine hayli etkisi olan bu isimlerin unutulması hayli zordur. Bu nedenle isimler dillerde ve kültürlerde çok önemli yere sahiptir.

İngilizcede En Çok Kullanılan 10 Erkek İsmi ve Anlamları

 

İngilizcedeki isimleri ve kültürel boyutlarını yukarıda sizler için derlemiştik. Şimdi İngilizcede bulunan ve gün geçtikçe popülaritesini arttıran İngilizce isimler ve anlamlarına bakalım.

  • Abraham ve anlamı: Abraham İngilizce bir isim olmakla beraber diğer uluslarda da kullanıldığı biliniyor. Bu isim Ulusların ve Yahudiliğin Babası anlamına gelmektedir. Aynı zamanda bolluk ve bereketin babası anlamında da gelmektedir. İbranicede ise “abram” kelimesi çokluk ve bolluk anlamında kullanılmaktadır.
  •  Alexander ve anlamı: Yunanca Alexandros kelimesinden türeyen bu isim uzak tutmak ve korumak anlamlarına gelmektedir. İngilizce isim olarak da koruyucu anlamına gelir. Görüldüğü üzere İngilizce birçok dilden kelimeler almıştır. Bu da diller arası etkileşime örnektir.
  • Andrew ve anlamı: Bu kelime Yunanca Andreas kelimesinden türemektedir. Kısaltılmışı Andy ve Drew’dir. Anlam olarak cesurluk, güçlülük ve savaşçı manalarına gelir. Bu isim aynı zamanda İncil’de de geçmektedir. Hz. İsa tarafından seçilen ve 12 öncüden biri olan Andrew, Peter’in kardeşidir. Bu kişilik aynı zamanda Yunan, İskoçya ve Rusya’da aziz görevindedir.
  • Adam ve anlamı: Bu İngilizce ismin dinlerle olan ilişkisi hayli fazladır ve bilinen bir isimdir. Adam ismi İncil ve Kuran’da dünyaya gelen ilk insan olarak bildirilir. Kuran, Adem’in ilk insan ve peygamber olduğunu söyler. Adam kelimesi Türkçe ve Arapçada Adem olarak bilinmektedir. Adam İngilizce isim olarak yüzey, dünya ve toprak anlamlarına gelmektedir. Adam ismi çok sık kullanılan bir isimdir.
  • Benjamin ve anlamı: Bu isim size hayli tanıdık gelecektir: Bünyamin. Evet diller birbirleriyle olan ilişkileri hayli karışık ve kapsamlı. Bu nedenle kutsal kitaplarda geçen isimlerin çoğu tüm dünyada başka formlarda da kullanılmaktadır. Benjamin ismi Güney’in Oğlu anlamına gelmektedir. Aynı zamanda Adaletin ve İyiliğin Oğlu gibi anlamlara da gelmektedir. Bu isim denilince akla gelen ilk şahsiyet Benjamin Franklin’dir.
  • Daniel ve anlamı: Daniel bir erkek ismidir ve Yahudiler tarafından kullanılmaktadır. Tanrı benim yargıcımdır manasına gelmektedir. Soy isim olarak da kullanılabilmektedir. 1972’den beri İngilizce erkek isimler kategorisinde en sık kullanılan isimlerden biridir. İspanyol erkek çocuklarına da bu isim sıklıkla verilmektedir.
  • Edward ve anlamı: İngilizcede çok popüler bir erkek ismi olan Edward, zengin ve koruyucu anlamlarına gelmektedir. Edward ismi tarih boyunca bir çok kral ve kraliçe tarafından kullanılmıştır. Her ne kadar eski bir isim olsa da ağırlığını korumaktadır.
  • Emmanuel ve anlamı: Emmanuel İngilizce isimler kategorisinde pek çok tercih edilen dini bir isimdir. Yahudi kökenli olan bu isim Tanrı Bizimledir anlamına gelir. Bu isim İncil’de Mesih’e verilmektedir. Bu isim aynı zamanda Manuel formuyla İspanya’da yaygındır. Bu ismin diğer bir formuna sahip olan ünlü kişi ise Immanuel Kant’tır.
  • Felix ve anlamı: Felix ismi Latin kökenli bir erkek çocuğu ismidir ve mutlu, talihli ve şanslı anlamlarına gelir. İngilizce isimler için öne çıkan Felix ismi Yahudiliği temsil eden bir Roman kralı tarafından da kullanılmaktadır. Felix ismi İspanyolcadaki feliz kelimesi ile hayli benzerdir. Feliz mutluluk demektir. Bu isim aynı zamanda edebi eserlerde de fazla kullanılmaktadır.
  • Frank ve anlamı: Popüler bir İngilizce isim olan Frank’in asıl kökeni Almancadır ve Frenchman(Fransız erkek) ya da freeman(özgür adam) anlamlarına gelmektedir. Her ne kadar eski bir isim olsa da listede yerini korumakta.

İngilizcede En Çok Kullanılan 10 Kadın İsmi ve Anlamları

 

  • Alice ve anlamı: İngilizcede popüler bir kız ismi olan Alice, soyluluk ve asillik anlamına gelmektedir. Bu isim Adelaide’nin diğer bir formudur. Bu İngilizce isim aynı zamanda birçok ulus tarafından farklı formlarda kullanılmaktadır.
  • Anya ve anlamı: Anya ismi Rusçadaki Anna isminin kısaltılmış halidir. Rusçada lütuf, incelik ve nezaket anlamlarına gelir. Bu isim Rusya, Polonya ve Doğu Avrupa ülkelerinde sıklıkla kullanılır.
  • Ashley ve anlamı: İngilizce kökenli bir isim olan Ashley, kül çayırında oturan kişi anlamına gelir. Ashley ismi 1980’lerde hayli popüler bir isim olmasına rağmen gittikçe popülaritesini kaybetmektedir. Ashley ebeveynler için hala iyi bir tercih gibi görünse de bu ismin diğer İngilizce formları olan Ashlyn, Aubrey, Ashleigh ve Ashlea gibi de kullanılabilmektedir.
  • Bella ve anlamı: En çok kullanılan İngilizce isimlerden biri olan Bella aslen İtalyanca kökenlidir ve güzel anlamına gelmektedir. Bella aslında Isabella’nın kısaltılmış şekli olup birçok İngilizce takma isimlerle kullanılabilir. Bella’nın yanı sıra Arabella ismi de şuan en çok kullanılan İngilizce isimlerdendir. İspanyolca, İtalyanca ve Portekizce güzel anlamlarına gelen bu isim popülerliğini koruyor.
  • Bitsy ve anlamı: Bitsy İngilizce kız isimler kategorisinde yerini almakta. İbranice kökleri olan ve Tanrıya bağlılığı ifade eden bu isim çok tercih edilmemektedir. Daha çok İngilizcede takma isim olarak kullanılan Bitsy listemizde bulunuyor.
  • Carla ve anlamı: İngilizce kadın isimlerinde en çok tercih edilen isimlerden biri olan Carla; Carl, Carlos ve Charles gibi erkek isimlerinin kız versiyonudur. Erkek isimlerinin anlamı özgür adam anlamına gelirken, kız versiyonu olan Carla ise özgür ve bağımsız kadın anlamına gelmektedir. Carla hristiyan kız ismidir ve birçok anlama gelmektedir. Bu anlamlardan bazıları güçlü ve kuvvetlidir ve şanslı rakamı 8’dir. Kayıtlara göre 1880’den beri Amerika’da 146,257 kişi Carla ismine sahiptir.
  • Catherine ve anlamı: İngilizce kız isimler kategorisinde öne çıkan Catherine ismi Yunan kökenli olup saf ve temiz anlamlarına gelmektedir. Catherine ismi İncil’de yine anadan doğma temiz anlamına gelmektedir. Eskilerin vazgeçilmez isimlerinden olan Catherine ismi; soy isim ve takma isim olarak da kullanılmaktadır. Bu ismin diğer bir formu Katherine’dir ve daha fazla kullanılmaktadır. 1880’den beri en çok tercih edilen isimler arasından yerini koruyor.
  • Elena ve anlamı: Elena; parlak ve parlayan ışık anlamına gelmektedir. Asıl formu Helena olan ve Bulgaristan, Romanya, İtalya ve İspanya gibi farklı ülkelerde kullanılan bu isim meşale ve parıldayan anlamlarına da gelmektedir. Hesaplanan verilere göre Elena ismi 816.41 kere kayıtlarda geçerek en popüler İngilizce isimler arasında. 12.yüzyıla kadar tarihi bulunan Elena ve Helena ismi; Helenistik döneme de ismini vermiştir.
  • Emily ve anlamı: Emily ismi kelime anlamıyla rakip, çalışkan ve işine kendini adamış anlamlarına gelmektedir. Latin köklü olan bu isim Aemilia’dan gelmektedir. Bu isme sahip olan kişi “mükemmeliyeti arayan, davranışlarında ölçülü olan ve dayanıklı” şeklinde tanımlanır.
  • Emma ve anlamı: En güzel İngilizce kadın isimlerinde listemizde son sırada bulunan Emma ismi; Alman kelimelerinden ermen ile benzemektedir ve bütün, evrensel ve tek anlamlarına gelmektedir. Bu isim aynı zamanda Emmeline isminin kısa halinde de kullanılmaktadır. Bu isim İncil’de Tanrı Bizimledir anlamına gelmektedir. Tarihe baktığımızda ise Kraliçe Emma ile ünlüdür.  Emma, Emily ve Amelia gibi benzer isimler her ne kadar aynı anlamlarda kullanılsa da farklı anlamlara sahiptir. Son yıllarda Amerika’da sık kullanılan Emma ismi popülerliğini gittikçe arttırmaktadır.

 

İngilizce İsimler ve Kültürel Hikâyeleri

 

Yukarıda listelediğimiz isimlerin, genel olarak neredeyse tüm İngilizce isimlerin tarihi ve kültürel ilişkisi vardır. Mesela Edward ismi İngiliz tarihinde birçok kral tarafından takma isim veya soy isim olarak kullanılmıştır. Bunun yanı sıra bazı olaylar ile İngilizce isimler ilişkilendirilebilir. Mesela Karl Marx denilince aklımıza komünizm ve kapitalizm kavramlarının gelmesi isimlerin olaylarla olan ilişkisini gösterir. Bu başlıkta ise bazı öne çıkan İngilizce isimleri ve kültür ve tarihle olan ilişkilerini derledik. İyi Okumalar.

 

Yer isimlerinin hayatımızda önemi yadsınamaz. Amerika, Rusya veya İngiltere denilince akılda oluşan duygular o ülkeye olan bakış açımızı gösterir. Amerika ismini ele alalım. Kaynaklara göre Amerika ismi tarihi, coğrafik ve politik durumlara göre birçok anlama sahiptir. Amerika kelimesi aslında New World yani Yeni Dünya anlamına gelmektedir. Amerika kelimesi aynı zamanda çeşitli etnik grupları tarafından da kullanılmıştır. Tarihi boyuttan bakacak olursak Amerika ismi Güney Amerika’yı haritaya döken Martin Waldeemüller tarafından konulmuştur. Dünyada bulunan yeni bir yer olduğu için Yeni Dünya anlamıyla bilinmiştir.

Şimdi ise bazı insan isimlerine bakalım:

Adam ismi birçok kültürde ve özellikle İngiliz kültüründe kullanılan bir isimdir. Bu isim birçok boyuttan incelenebilir. Adam kelimesi toprak ve yüzey anlamına gelmektedir ve Kuran ve İncil’de de geçmektedir. İslam dininde ilk insan ve peygamber olarak bilinen Hz. Âdem, İncil’de ise Adam olarak geçmektedir. Bu isim İspanyolcada ise Adan şeklinde kullanılır. Bunların yanı sıra Adam ismi İngilizce soy ismi olarak da kullanılmaktadır.

 

Bir diğer İngilizce isim ise Mason. Bu isim Türkçedeki çok bilinen isimler gibi hayli yaygın bir isimdir. Aslında erkek ismi olmasına rağmen günümüzde iki cinsiyet için de kullanılabilmektedir. Taşla çalışan anlamına gelmektedir. Araştırmaya göre 2011 yılında Amerika’da erkek çocuklarına verilen en popüler isim Mason’dur. Bu ismin kullanılma oranı gittikçe artmaktadır. İncil’de ise taş sanatkârı olarak kullanılmaktadır.

Diğer bir İngilizce isim ise Jackson. Bu isim bizlere de hayli tanıdık geliyor. Nedeni ise birçok film, dizi ve tiyatroda bu isme sahip karakterleri görmemiz. Jackson ismi aslında bir İngilizce soy ismidir ve İskoç kökenlidir. Kelimeyi inceleyecek olursak 2 ifadeden oluşmuştur: Jack ve Son. Kelime anlamıyla Jack’in oğlu anlamına gelir. 1980’de bu isim İngiltere ve Galler’de en popüler isimlerden biriydi. Bu isme sahip olan ünlülerin çokluğu belki de bu ismi havalı isimler kategorisine koyuyor. Mesela

  • Michael Jackson – Pop ve rock şarkıcısı, söz yazarı ve yönetmen. Yaşadığı süre boyunca birçok şarkı çıkarttı ve Popun Kralı ve Rock ve Ruh gibi övgüler aldı.
  • Arthur J. Jackson – U.S Deniz Kuvvetleri askeri, İkinci dünya savaşında gösterdiği çaba nedeniyle onur ödülü aldı.
  • Andrew Jackson – Amerika’nın yedinci başkanı
  • A.C Jackson – Amerikan Cerrah

İsimlerin tarih ve kültürle olan ilişkileri her zaman vardır ve olagelmiştir. Bu nedenle yabancı ebeveynler çocuklarına isim verirken hayli araştırma yaparlar. Bu Türk kültüründe de vardır. Eğer bir isim kötü bir olay veya kişilik çağrıştırıyorsa o isim genellikle tercih edilmez. Bu nedenle İngilizce isim veya Türkçe isim tercihi yaparken birkaç faktör dikkate alınmalıdır. Eğer havalı bir İngilizce isim tercih edilirse daha çok modern isimler koymayı, ağırbaşlılık tercih edilirse eski isimler tercih edilmelidir. İsmi seçmeden önce anlamına bakmak ve olumlu isimleri seçmek kişi için daha ideal olacaktır.