'İhaleyi alacak firma önceden belliydi!' iddiasına Bakan'dan yanıt!

Bakan, hızlı tren ihalesi konusunda ortaya atılan bazı iddialara yanıt verdi.

'İhaleyi alacak firma önceden belliydi!' iddiasına Bakan'dan yanıt!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Ankara-Kayseri Yüksek Hızlı Tren hattıyla ilgili kamuoyunda çeşitli iddiaların ortaya atıldığını ifade ederek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na, bazı sorular yöneltti. 
İHALENİN VERİLECEĞİ FİRMALARIN DA ÖNCEDEN BELİRLENDİ İDDİA EDİLMEKTE
Ankara-Kayseri Yüksek Hızlı Tren hattıyla ilgili kamuoyunda çeşitli iddialar dile getirilmektedir. İhalenin pazarlık usulüyle yapıldığı ve ihalenin verileceği firmaların da önceden belirlendi iddia edilmektedir diyen Akın, “Sayıştay'ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2020 yılı denetiminde bakanlığın pazarlık usulüyle gerçekleştirdiği ihalelerin rekabete aykırı olduğu belirtilmektedir. Ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı pazarlık usulünden vazgeçmemektedir. 


Buna göre;  Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü açık ihale yöntemi yerine neden pazarlık usulü ihaleyi tercih etmektedir?  Ankara-Kayseri Yüksek Hızlı Tren hattının pazarlık usulüyle gerçekleştirilen ihalesine kaç firmaya davet gönderilmiştir?  Davet gönderilen firmalar arasında bulunan Doğuş İnşaat ve Çelikler İnşaat firmasının içinde bulunduğu ortaklık mı almıştır? İhale henüz gerçekleştirilmeden önce söz konusu firmaların ihaleyi alacağına ilişkin kamuoyuna yansıyan bilgilere yönelik bir araştırma yapılmış mıdır?  İhaleyi alan firmaların önceden bilindiği iddiası doğru ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bu konuda bir soruşturması olacak mıdır?  İhaleyi alan firmanın önceden belli olduğu iddiası doğru ise bu ihalenin usulsüz yapıldığı anlamına gelmekte midir? AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki söz konusu hattın maliyetinin 1,1 milyar dolar olarak açıklamıştır. Hattın maliyeti 1,1 milyar dolar mıdır?” şeklinde sorular da yöneltti.


“İŞİN YÜKSEK MİKTARDAKİ FİNANSMANININ UYGUN KOŞULLARDA KREDİ İLE SAĞLANMASI GEREKLİLİĞİ NEDENİYLE!”
Bakan Adil Karaismailoğlu, CHP Milletvekilinin sorularına yanıt verdi. Bakan, bazı soruları yanıtsız bırakırken, sadece söz konusu ihalenin neden pazarlık usulü ile gerçekleştirildiğini cevapladı. Bakan Karaismailoğlu, “Yüksek hızlı tren hattının altyapı, üstyapı, elektromekanik, telekomünikasyon, sinyalizasyon gibi özellik arz eden işleri içermesi ve işin yüksek miktardaki finansmanının uygun koşullarda kredi ile sağlanması gerekliliği nedeniyle; Yerköy- Kayseri Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi'nin ihalesi, 4734 sayılı kanunun 2l/b maddesine istinaden pazarlık usulü ile gerçekleşmiştir” dedi.