Hükümete tepki gösteren Arık: Somali'nin borcunu öde işsiz gence KYK borcu için haciz gönder!

Hükümete tepki gösteren Arık:  Somali'nin borcunu öde işsiz gence KYK borcu için haciz gönder!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bütçesi üzerinde konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık, “Somali’nin IMF’ye olan 30 milyon lira borcunu ödeyecekmişsiniz. Çiftçiye para yok, emekliye para yok, işçiye para yok, EYT’lilere para yok, vatandaşı zorunlu işten çıkar, günlük 39 lira ver sonra da Somali’nin IMF’ye olan borcunu öde diğer yandan da üniversiteyi bitirmiş, iş bulamamış gencimizin KYK borçlarını alabilmek için haciz gönder” diye konuştu. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan Bütçe Komisyonu’nda bakanlıklarının görüşmeleri devam ediyor.

“BUGÜN BU GÜZEL ÜLKEDE 26 MİLYON KİŞİ ANTİDEPRESAN İLAÇ KULLANIYOR”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçesi üzerinde konuşan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, toplumun huzurunun kalmadığını belirterek, “Bugün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bütçesini görüşüyoruz. Bütçenin ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İsminden de anlaşılacağı üzere toplumun temeline dokunan bir Bakanlık. Sayın Bakanın da sunumunda ailenin önemine vurgu yaparak bakış açılarını ‘Aileye değer, Türkiye’ye değer.’ diye özetledi. Yani aileye değer vermiyorsanız, Türkiye’ye de değer vermiyorsunuz demek istedi. Sayın Bakan doğru bir bakış açısı ama maalesef ki aileler dağılıyor. Boşanma oranı sizin iktidarınız döneminde tam 120 kat artmış, demek ki aileye önem vermemişsiniz. Sayın Bakan, hiç sorguladınız mı aileler niçin dağılıyor diye? Bakınız, yine, TÜİK rakamlarına göre çiftlerin yüzde 42,6’sı ekonomik nedenlerle ayrılıyorlar. Yine, konuşmanızda dediniz ki: ‘Kadının huzuru toplumun huzurudur.’ Doğru mu doğru ama yine sizin iktidarınız döneminde kadına şiddet yüzde 1.400 kat artmış Sayın Bakan. Bugün bu güzel ülkede 26 milyon kişi antidepresan ilaç kullanıyor, yani toplumun dörtte 1’i antidepresan ilaç kullanıyor. Toplumda huzur bırakmamışsınız” dedi.

“ASGARİ ÜCRETTTEN VERGİ ALINMASIN”

Asgari ücretin üzerindeki verginin kaldırılması gerektiğini ifade eden Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Sayın Bakan, yine, konuşmanız arasında ‘Çalışmak bizim için emek, alın teri demek. Çalışma alanına ilişkin görev ve sorumluluklarımızı bu anlayış ve biçimle yürütüyoruz.’ dediniz. Vallahi bravo. Sayın bakan samimiyetle soruyorum, samimiyetle de cevap bekliyorum. Söylediklerinize gerçekten siz inanıyor musunuz? Eğer bu bilinçle olunsaydı, hiç 25 altı ve 50 yaş üstü işsizlerin kıdem, ihbar tazminatları ve emeklilik hakları ellerinden alınmak istenir miydi? ‘Emek’ diyorsunuz, ‘alın teri’ diyorsunuz, hiç düşündünüz mü Sayın Bakan asgari ücretli bir insan evinin geçimini nasıl sağlıyor? Bugün, Hükûmetimizin belirlediği asgari ücret 2.324 lira 70 kuruş . Bizim değil sizin kulağınıza fısıldayan ‘Uzarsa işi karıştıracağız, en azından kapatalım böyle.’ diyen TÜRK - İŞ’in rakamlarına göre açlık sınırı 2.442 lira 73 kuruş yani insanlara açlık sınırının altında ücret ödüyorsunuz. Bu mudur emeğe, alın terine değer Sayın Bakan? Hiç olmazsa gelin, asgari ücret üzerindeki vergiyi kaldıralım diyoruz ama onu da elinizin tersiyle itiyorsunuz. Bakınız, Sayın Bakan, ilim Kayseri’de 39 günde ‘Açım geçinemiyorum.’ diye 7 kişi intihar etti. Daha dün SMA hastası çocukların anaları, babaları Sağlık Bakanlığının önünde ‘Çocuklarımız ölüyor, ilaç istiyoruz.’ diye haykırdı. Yine, geçen aylarda 15 SMA hastası çocuk ilaç alamadığı için öldü. Vicdanınız rahat mı Sayın Bakan?” Türkiye’nin Somali’nin İMF’ye olan borcunu ödediğini ama KYK borcu için işsiz gençlere haciz gönderdiğini ifade eden Arık, “Emekli madenci Ali Selvi’nin oğlu Ömer Selvi: ‘Babam benim cebime beş kuruş sokamıyor. Babamın hakkını verin.’ diye isyan etti Sayın Bakan. Ama siz ne yapıyorsunuz? Suriyelilere 50 milyon dolar veriyorsunuz. Şimdi de Somali’nin IMF’ye olan 30 milyon lira borcunu ödeyecekmişsiniz. Çiftçiye para yok, emekliye para yok, işçiye para yok, EYT’lilere para yok, vatandaşı zorunlu işten çıkar, günlük 39 lira ver sonra da Somali’nin IMF’ye olan borcunu öde diğer yandan da üniversiteyi bitirmiş, iş bulamamış gencimizin KYK borçlarını alabilmek için haciz gönder” dedi.