Hızlı Tren İsyanı!

Hızlı Tren İsyanı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günü Cumhuriyet Meydanı’nda kalabalığa seslendi ve  Kayseri’de yıllardır yılan hikayesine dönen hızlı trenle ilgili açıklama yaptı. Erdoğan, “Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattının Yerköy’den Kayseri bağlantısı için yüksek hızlı tren proje çalışmalarına başlandı.” ifadelerini kullandı.  Erdoğan’ın yaptığı bu açıklama bazı tartışmaları da beraberinde getirdi.

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, önce “Ya Cumhurbaşkanımızı ya da bizi yanıltıyorlar” başlıklı bir yazı kaleme aldı.  “28 Mart 2018´de ihaleye çıkıldığında bu hattın projesi yok muydu? O ihale projesiz mi yapıldı? Yapmayın Allah aşkına. Kafayı yiyeceğim” ifadelerini kullanan Altınkaya, katıldığı 38 Kent TV’deki Kent Meydanı programında da dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Altınkaya, “Cumhurbaşkanı konuşmasını duyunca şaşırdım. Niye şaşırdım? Proje çalışmaları sürüyor. Siz 28 Mart’ta ihaleye çıkmışsınız. 2 yıl içinde de bitecekti. Ama sayın Cumhurbaşkanı proje devam ediyor, diye geçiştirdi, oradan Antalya projesinden bahsetti. Onun tamamlanması yıllar sürer. Bu parasızlığın göstergesidir” dedi. MHP Kayseri Milletvekili  Baki Ersoy da, hızlı trenle ilgili olarak “Kayseri için şu an görünen tabloda 2025 yılından önce hızlı tren yok” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kayseri mitinginde yaptığı, “Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattının Yerköy’den Kayseri bağlantısı için yüksek hızlı tren proje çalışmalarına başlandı. Kayseri için önemli olan bir diğer hızlı tren projesi Antalya, Konya, Aksaray Nevşehir ve Kayseri hızlı tren projesidir. Hem yük hem de yolcu taşıması yapılacak hat için sondaj çalışmaları bu yıl bitecek” açıklaması hızlı tren ile ilgili tartışmaları alevlendirdi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya,  38 Kent TV Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci ve Kayseri Olay Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cafer Zengin’in sunduğu Kent Meydanı programına katılarak, bu konuda dikkat çeken açıklamalar yaptı. Altınkaya, yılan hikayesine dönen ve Kayseri gündeminden düşmeyen hızlı tren ile ilgili olarak, “Sayın Cumhurbaşkanının konuşmasını duyunca şaşırdım. Niye şaşırdım? Çünkü o proje sürüyor. Siz 28 Mart’ta ihaleye çıkmışsınız. 2 yıl içinde bitecek demişsiniz. 16 firma ihaleye girdi, şartnameye yazmışsınız. Biz bu 16 firmayı eleyeceğiz, 6’ya düşüreceğiz demişsiniz. Bu firmalara yeterlilik vereceğiz, 6 firma gelecek Yerköy-Kayseri arası 74 km gidiş, 74 km dönüş olacak hattı siz kaça yaparsınız arkadaş, bize teklif ver demişsiniz. (Başkan Memduh Büyükkılıç’ın, AK Parti il binasındaki toplantıda hızlı trenle ilgili, ‘o avan projeydi’ açıklamasının hatırlatması üzerine) Başkan 20 yıldır görev yapıyor, encümen başkanı olarak da birçok ihaleye katılmıştır, başkanlık yapmıştır. Avan (Fikir veren bir taslak) proje ile ihaleye çıkılmaz. Avan proje bitmemiş projedir, ihaleye çıkamazsınız. Yani Cumhurbaşkanı proje devam ediyor dedi, geçiştirdi ve oradan  Antalya projesine geçti. Onun tamamlanması çok daha uzun sürer. Bu parasızlığın göstergesidir. Çünkü bu sene Sivas Yüksek Hızlı Tren  hattının test deneme süreçleri başlayacaktı, ama orda da bir durma söz konusu.”  şeklinde konuştu.

ERSOY: KAYSERİLİ HEMŞERİLERİMİZ UMUTLA BEKLİYOR

Diğer yandan MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy’da hızlı tren konusunu bir süre önce Meclis gündemine taşımıştı.

Ersoy, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a,  “Sayın Başkanım, Kayseri halkı 2011 yılından bugüne kadar, defalarca söz verilmesine rağmen yüksek hızlı tren projesini bekliyor. Ben kendisine bu soruyu Komisyonumuzda sorduğumda hâlâ proje aşamasında olduğunu tarafımıza yazılı olarak beyan etmiştir. Yılan hikâyesine dönen ve kıymetli Kayserili hemşerilerimizin umutla beklediği bu proje, Allah izin verirse, ne zaman gerçekleşecektir?” ifadelerini kullanmıştı.

BAKAN’DAN HIZLI TREN CEVABI: 2019 YILINDA İHALEYE ÇIKILACAK

Bakan Turhan ise bu konuda 2019 yılını işaret ederek, “142 kilometre uzunluğundaki Yerköy-Kayseri yüksek hızlı tren hattının tamamlanmasıyla Kayseri ilimiz Yerköy üzerinden Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattına bağlanarak ülkemiz yüksek hızlı tren çekirdek ağına katılmış olacaktır. Proje çalışmalarımız tamamlandı, 2019 yılı içerisinde finansman teminini müteakip ihalesine çıkılacaktır.” yanıtını vermişti.

“2025 YILINA KADAR KAYSERİ’YE HIZLI TREN YOK”

Bakanın bu yöndeki cevabının ardından gözler bu kez de 2019 yılına çevrilmişti. Ancak Ersoy, daha sonraki süreçte yaptığı açıklamada Meclis’teki Plan ve Bütçe Komisyonundaki görevine de atıfta bulunarak, “Şu an Kayseri’ye 2019 yılı içerisinde böyle bir yatırımın yapılması gözükmüyor. Yani şu anki tabloda 2025 yılına kadar Kayseri’ye hızlı tren yok” şeklinde konuştu.

Ortaya çıkan bu tablo Kayseri gündeminde hızlı tren tartışmalarının seçim öncesi olduğu gibi seçim sonrasında da hararetli şekilde süreceğini gösteriyor. Haber: Cafer ZENGİN