HALAÇOĞLU, 'O GÜNLERDE NEDEN KAYSERİ'DE DEĞİLDİ?' İŞTE CEVABI
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekili Yusuf Halaçoğlu’nun geçtiğimiz günlerde partisinin il teşkilatının bazı ziyaretlerinde ve toplantılarında olmadığına yönelik yapılan bazı eleştirilerin ardından, “Halaçoğlu neden yoktu?” sorusunun cevabı bulundu.
Meğer Halaçoğlu, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yapılan sözde Ermeni soykırım kararı oylaması öncesinde tarihi gerçekleri anlatmak için Brüksel’e gitmiş. Kayseri’de son günlerde MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu’nun, partisinin bazı etkinliklerine katılmadığı yönünde yapılan eleştirilerin ve iddiaların gerçekleri yansıtmadığı ortaya çıktı. Parti milletvekilleri ile il yönetiminin bir süre önce Bünyan’a gerçekleştirdiği ziyaretlere katılmadığı yönünde çıkan bazı haberlerin ardından gözler, MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu’na çevrildi. Bazı çevrelerin “parti içinde ayrılıkların” olduğuna dair yaptıkları değerlendirmelerin ardından gündeme gelen bu konuyla ilgili dikkat çeken ayrıntıda Halaçoğlu’nun, Brüksel’de Ermeni lobisine karşı Meclis’teki değişik partilere mensup arkadaşları ile mücadele ettiği belirtildi.
BRÜKSEL’E TARİHİ GERÇEKLERİ ANLATMAK İÇİN GİTTİ
Brüksel’de yapılan olan sözde soykırım kararı oylaması öncesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM), Yusuf Halaçoğlu, Faruk Loğoğlu, Afif Demirkıran ve Seyit Sertçelik'in de bulunduğu bir parlamenter heyetin 13-15 Nisan tarihlerinde Brüksel'e giderek, tarihi gerçekler ışığında çalışma yaptıkları ifade edildi. Diğer yandan MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Papa Francis ve sonra da Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından 1915 olaylarının "soykırım" olarak nitelendirildiğini anımsatarak, oylama öncesi AP’de yaşadıkları bazı olaylar hakkında da bilgi verdi.
“ELİNİZDE KAYIT VAR MI?”
Yaptıkları görüşmelerde, Osmanlı'nın 4 cephede savaşması ve içeride 23 noktada Ermeni isyanına ilişkin bir harita gösterdiğini aktaran Halaçoğlu, "17 Nisan 1915'te Van'da Ermeniler ilk isyanı çıkarıyorlar ve 6 bin Müslümanı katlediyorlar. Bununla ilgili resimleri de sundum. Fransa ordusunda Ermeni gönüllülerin fotoğraflarını gösterdim. 'Siz olsaydınız devlet olarak ne yapardınız' dedim. Onlar da 'haklısınız ama bir siyaset yürütüyoruz' dediler" diye konuştu. Halaçoğlu, şunları ifade etti:
"Siz bunu soykırım olarak nitelendiriyorsunuz ve ama elinizde buna ilişkin hangi kayıt var? Elinizde mahkeme sonucu yok. Sizin yapmanız gereken şey parlamento olarak toplumlar arasındaki barışı sağlamaktır. Siz hem nefreti körüklüyorsunuz hem de hiç hukuki dayanağı olmamasına rağmen bir milleti dünyanın en ağır suçuyla suçluyorsunuz. Buna ne hakkınız var? Siz suçlarken bize savunma hakkı da tanımıyorsunuz. Mahkeme misiniz? Neden bizi yargılayıp mahkûm ediyorsunuz? Bize 'Doğru ama biz burada siyaset yapıyoruz' diyorlar."
“AYAĞA DÜŞÜRDÜLER BU İŞİ"
Papa Francis'in açıklamalarına da değinen Halaçoğlu, "Nefreti körükleyecek açıklamalar yapması bir din adamına yakışıyor mu? Papa'nın yaptığı bu açıklama Haçlı Seferlerini yeniden düşündürüyor. Papa, resmen İslam dünyasına ve Türklere bir Haçlı Sefer düzenlemiştir, ilan etmiştir" dedi. Tehcir edilen Ermenilere yönelik suçlardan 1673 kişinin yakalanarak mahkemeye çıkarıldığını ve 67 kişiye idam cezası verildiğini bildiren Halaçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Toplantılarda bunların belgelerini de gösterdim. 'Siz parlamentoda tarih mi yazacaksınız?' diye sordum. Onlar da 'bir yüzyıl geçti, artık siz büyük devletsiniz, artık Ermenilerin istediği yerine getirelim. Neden bu kadar üstüne düşüyorsunuz bunun?' diyorlar. Ben de 'Size hırsız deseler hırsızlığı kabul eder misiniz?' diye sordum. 'Hayır' dediler. Peki biz Ermenileri memnun etmek adına koca bir milleti nasıl suçlu kabul edelim. Bizim ecdadımıza bağlılığımız var. Suçlu olmayanları suçlu olarak kabul edemeyiz. 'Eğer iyi bir iş yapmak istiyorsanız, Ermenileri gerçekten savunacaksanız, Türklerle komisyonda masaya oturmalarını sağlayın' dedim. Biz oturmaya ve tarihimizle yüzleşmeye hazırız ama Ermenilerin tarihleriyle yüzleşmesini bir yana bırakın meseleyi tamamen siyasallaştırdıkları için mahkemeye bile başvurmuyorlar. Din adamları ve parlamentolarla bu işi yapmaya çalışıyorlar. Ayağa düşürdüler bu işi."
“KARARIN HUKUKİ GEÇERLİLİĞİ YOK”
AP'nin kararının hiçbir hukuki geçerliliği olmadığını ifade eden Halaçoğlu, AP'de bazı önergelerde daha ağır ifadelerin bulunduğunu, en azından bunların bir kısmının engellendiğini kaydetti. "Türkler eğer gerçekten bir soykırım yaptılarsa tarihte, bu, kuş gribi dolayısıyla devlet tarafından bütün tavukların öldürülmesidir. Başka hiçbir olayda böyle bir karar alınmamıştır" diyen Halaçoğlu, Türkiye'nin arşivlerinin sonuna kadar açık olduğunu söyledi. Halaçoğlu, "Devletler arasında yazışmaya gerek bile yoktur. Hele Ermeni belgeleri tümden açıktır. Bizim arşivlerimiz tümüyle açık ama Ermeni arşivleri kapalı" dedi. Halaçoğlu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in AP kararına karşı TBMM'de ortak ortak bir bildiri yayınlanması için girişim başlattığını aktardı. "Soykırım" iddialarında hükümetin gerekli çalışmaları yapmadığını savunan Halaçoğlu, AP'de açık oylama yapıldığı için kimsesinin gerçek düşüncesini ortaya koyamadığını söyledi. Haber: Cafer ZENGİN