Halaçoğlu'dan, Abdulhamid çıkışı: Bu bilgiyi kim veriyorsa, acil uzaklaştırılmalı!

Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof Dr Yusuf Halaçoğlu, 'Cumhurbaşkanı, Sultan Abdülhamid döneminde 'hiç toprak kaybedilmedi' diyor. Aslında buna cevap vermek bile lüzumsuz, ama yanlışı da düzeltmek gerekir. Fakat asıl O'na tamamen yanlış olan bu bilgiyi kim veriyorsa, aciliyetle uzaklaştırılmalı' diye konuştu.

Halaçoğlu'dan, Abdulhamid çıkışı: Bu bilgiyi kim veriyorsa, acil uzaklaştırılmalı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Türk Tarih Kurumu (TTK) eski Başkanı Prof Dr Yusuf Halaçoğlu, Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gençlerle buluşmasında  “Abdülhamid Han hayatı boyunca, devrinin emperyalistleriyle ve onların içerideki maşalarıyla mücadele etmiş bir medeniyet sevdalısıdır. 33 YIL Osmanlı’yı bir karış toprak kaybetmeden yönetmiştir” yönündeki sözlerini değerlendirdi. Halaçoğlu, “Cumhurbaşkanı, Sultan Abdülhamid döneminde ‘hiç toprak kaybedilmedi’ diyor. Aslında buna cevap vermek bile lüzumsuz, ama yanlışı da düzeltmek gerekir. Fakat asıl O'na tamamen yanlış olan bu bilgiyi kim veriyorsa, aciliyetle uzaklaştırılmalı” diye konuştu. 

BİRÇOK PADİŞAH GİBİ O DA ALKOL KULLANMIŞTIR
Diğer yandan aynı zamanda Kayseri eski Milletvekili olan Prof Dr Yusuf Halaçoğlu, “Unutulmasın ki birçok padişah gibi o da alkol kullanmıştır. Osmanlı Devleti kendi tarihimizin bir parçasıdır ve acı da olsa gerçekleri dile getirmek zorundayız ki, tekrar aynı hatalara düşmeyelim” ifadeleri ile de dikkat çekti.
“ABDÜLHAMİD'İN NEDEN BU DERECE KUTSALLAŞTIRILDIĞINI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL”
Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof Dr Yusuf Halaçoğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Cumhurbaşkanı, Sultan Abdülhamid döneminde hiç toprak kaybedilmedi diyor. Aslında buna cevap vermek bile lüzumsuz, ama yanlışı da düzeltmek gerekir. Fakat asıl O'na tamamen yanlış olan bu bilgiyi kim veriyorsa, aciliyetle uzaklaştırılmalı. Zira Abdülhamid döneminde 93 Osmanlı-Rus Savaşı olmuş, Ruslar Yeşilköy'e kadar gelmişler, bu savaşta Bulgaristan, Kars-Ardahan-Batum, Kıbrıs kaybedilmiş, Balkanlardan ve Kafkasya’dan büyük göçler meydana gelmiştir. 1897'de Tesalya, Girit elimizden çıkmıştır. Mısır, Sırbistan ise yine bu dönemde kaybedilmiştir. Öte yandan en fazla kilise ve misyoner okulu Onun döneminde açılmıştır. 33 senelik saltanatında donanma Haliç'te çürümeye terk edildi ve bunun sonucu, donanma olmayınca 1912'de Ege adalarının tümü kaybedildi. Dile kolay 33 senede liyakatli devlet adamı yetiştirilebilirdi. Bunlara karşılık modern okulların açılması, bazı yabancı desteğiyle alınan arazilerin devletleştirilmesi, devlete çeki-düzen verilmeye çalışması, modern anlamda eğitim kurumları kurulması gibi faydalı hizmetler de gerçekleştirdi. Abdülhamid batı müziğini seven, iyi bir marangoz olan, lâtin alfabesine geçiş için çalışmalar yapan, vatansever bir şahsiyet. Prens Sabahattin ve Ermenilerin birlikte çıkardıkları dergilere sansür uygulamıştır. Ancak Abdülhamid'in neden bu derece kutsallaştırıldığını anlamak mümkün değil. Halife unvanını kullandığı için mi? Ancak unutulmasın ki birçok padişah gibi o da alkol kullanmıştır. Şayet O çok iyi bir padişahsa, ondan sonra gelenler çok kötü padişahlardı demek gerekir. Osmanlı Devleti kendi tarihimizin bir parçasıdır ve acı da olsa gerçekleri dile getirmek zorundayız ki, tekrar aynı hatalara düşmeyelim.

BÖYLE MÜTTEFİK DÜŞMAN BAŞINA
Halaçoğlu, İsveç ve Finlandiya konusundaki NATO tartışmaları ile ilgili olarak da, "İsveç ve Finlandiya Türkiye'ye Nato üyeliği için geliyor. Türkiye bu ülkeler teröre destek verdikleri için karşı çıkıyor. Haklı. Ancak en büyüğünden en küçüğüne diğer Nato ülkeleri bunlardan farklı mı? Yani bizim müttefiklerimiz! Böyle müttefik düşman başına" dedi.