Güven: Piyangoya verilen para da haram, yılbaşı kutlamak da doğru değil.

Güven: Piyangoya verilen para da haram, yılbaşı kutlamak da doğru değil.
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven, Milli Piyango ve Yılbaşı kutlamaları ile ilgili olarak dikkat çeken açıklamalar yaptı.  Bu konuda vatandaşlardan kendilerine çok sayıda soru geldiğini kaydeden Güven, Milli Piyangonun  haram olduğunu belirtti.

Güven,  “Diyanet İşleri Başkanlığımızın da verdiği fetvalar uyarınca caiz değildir, haramdır.  Bu sebeple biz başta Kayserili hemşerilerimiz olmak üzere  bütün Müslüman kardeşlerimizin  haram olan bir fiilden kaçınmaları tavsiye ediyoruz. Çünkü o Milli Piyango biletini almak  haramdır, ona ödenen para haramdır. Eğer Milli Piyango’dan bir şey çıkacak olursa  onu tahsil etmek ve kullanmakta haramdır, caiz değildir.  Bu sebeple bizim  Müslümanlar olarak  haram olan hususlarda kaçınmamız gerekiyor. Haram bir kazanç elde etmememiz gerekiyor.” diye konuştu.

 

‘PİYANGODAN İKRAMİYE KAZANANLARIN AKIBETLERİ İYİ OLMAMIŞTIR’

Milli Piyangodan ikramiye kazananların sıkıntılı bir süreçten geçtiğini ifade eden Müftü Güven, “Milli Piyangodan bir şekilde kazanç elde edenlerin, elde ettikleri şeylerin kendilerine fayda vermediği  birkaç yıl sonra eski durumlarından daha kötüye gittiklerini hatta ve hatta bir kısmının kendilerini  intihara sürükleyecek psikolojik bunalımlara girdiklerini görmekteyiz.” dedi. Güven, şu ifadeleri kullandı, “Bunun sebebi de birincisi haram paradır, ikincisi de  bugüne kadar diyelim ki, olan imkanlarla geçinmesini bilen bir insan  daha büyük bir imkana kavuştuğu zaman onun nasıl kullanacağını bilmediğinden dolayı ve haram bir parayla da iştigal ettiğinden dolayı sonra akıbetleri hiç de iyi olmamaktadır. Ayrıca haram paradan elde edilen kazacın sonucundaki hayatın da İslami bir hayat olmayacağını herkesin bilmesi gerekmektedir.”

‘HZ. İSA GİBİ BİR PEYGAMBERİN DOĞUMUNU HARAMLARA ALET ETMEK DOĞRU DEĞİL’

Yılbaşı ya da Noel kutlamaları ile ilgili olarak da açıklama yapan  Güven, bu yöndeki kutlamaları Müslümanların tasvip etmemesi gerektiğini anlattı. Güven, “Müslümanlar olarak 2 tane dini bayramımız var.  Biri Ramazan Bayramı  ve ikincisi Kurban Bayramı. Ayrıca diğer milli bayramlarımız da var.  Bu bayramlarda eğlence, ziyaret kültürü yaygınlaştırılmalıdır. Bize ait olmayan bir kültürün bayramını yapmamız gerekmektedir. Bir de Hz. İsa gibi bir peygamberin doğumunu haramlara alet etmek, eğlenceye ve gayri meşru durumlara alet etmenin bir Müslüman duyarlılığı içerisinde doğru olmadığı kanaatindeyiz.  Bu sebeple yılbaşı kutlamalarını Müslümanların tasvip etmesi mümkün değildir.  Haber Merkezi-Cafer ZENGİN