'Gerçek çiftçiler değil, büyük firmalar faydalanacak'

'Gerçek çiftçiler değil, büyük firmalar faydalanacak'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

MHP Kocasinan Meclis Üyesi Kazım Yücel Beydeğirmeni Besi projesi ve Kocasinan İlçesinde yapılan Kentsel Dönüşüm çalışmaları ile ilgili açıklama yaptı. Yücel, “Beydeğirmeni Projesi hayvancılığın bitmesi anlamına gelir” dedi. Kocasinan Belediyesi’ne de Kentsel Dönüşüm üzerinden yüklenen Yücel, “Kentsel dönüşüm yapacaksanız Fevzi Çakmak’ta, Mimarsinan Mahallesi’nde ya da Hunat’ta yapın” diye konuştu.

 

 


MHP Kocasinan Meclis Üyesi Kazım Yücel, Beydeğirmeni Besi Projesi ve Kocasinan İlçesindeki Kentsel Dönüşüm çalışmaları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Büyükşehir Belediyesi’nin Beydeğirmeni Besi Projesini eleştiren Yücel,  hayvancılığı tek bir alana doldurmanın hayvancılığı bitireceğini belirterek,  Beydeğirmeni bölgesinde besiciler şap hastalığı ile büyük sıkıntı yaşayacağını ileri sürdü.

“KONUYU BELEDİYE YETKİLİLERİNE İLETTİK”

Yücel, “Bu konuyu belediye yetkililerine ilettik. Şu anda canlı büyükbaş hayvanlarla uğraşan arkadaşlarımızın sıkıntısı şudur. Bu kadar uzakta bir yere biz gidebiliriz. 3 yada 5 firma gidebiliriz. Fakat tüm besicilerin buraya gitmesi mümkün değil. 1958 yılında Kayseri nüfusu 800 binken, köy nüfusu 400 bindi. Fakat bugüne geldiğimizde şehir nüfusu 1 milyon 120 bin. Köy nüfusumuz 150 yada 180 bin civarına düştü. Neden, çünkü köylünün köyde kalmasını gerektirecek hiçbir şey kalmadı. Başta da hayvancılık, hayvancılık şu anda Türkiye’nin gerçek sıkıntısı. Bu sıkıntıyı giderelim diye belediyelerimiz bu anlamda öncülük yapıyor gibi görünse de belli bir alanda Beydeğirmeni diye tabir ettiğimiz bölgede bütün besi alanına toplayacağım demesi aslında hayvancılığın bitmesidir. Hastalıklarla baş etmeleri gittikçe zorlanacak. Bu vatandaşlarımızın bu şap hastalığının önüne geçmesi çok zor olacaktır. Bu organizasyonu Diyarbakır başaramamış, Eskişehir başaramamış, Bayburt başaramamış. Bu iller bunu denemiş. Bu Kayseri’de ilk değil. Bunlar denenmiş ve bu hastalıkla bir türlü kurutulamamış. Hayvancılık Türkiye’mizin bir gerçeği. Bir hayvan 10 bin TL’ye mal oluyor. Etin kilosu 30 TL’nin altına düşmüyor. Bunu aslında Beydeğirmenine zorlamayın. Bir çok lokasyon da ilçelerimizi de canlı tutmak ve göçüde engellemek adına bir çok ilçelerimizin bulunduğu alanlarda yapılmış olsaydı o köylü halkı için daha iyi olurdu. O zaman hayvancılığa teşvik, süte teşvik te olur. Öyle olunca et fiyatlarında da bir düşüş yaşanırdı.

“BEYDEĞİRMENİ PROJESİ SAĞLIK AÇISINDAN DA YANLIŞ”

Beydeğirmeni Besi bölgesi Sarız’a 180 kilometre, Pınarbaşı’na ise 120 kilometre uzakta olduğunu hatırlatan Yücel, “ Beydeğirmeni projesi sağlık açısından da yanlış” ifadelerini kullandı.

Yücel, “Hayvancılığın Kayseri’de belli bir noktada Beydeğirmeni gibi bir yerde Kayseri’ye 30 kilometre uzakta olan bir alana taşınması doğru değil. Bu Kayseri’ye 30 kilometre ama Pınarbaşı’na 120 kilometre, Akkışla’ya 140 kilometre, Sarız’a 180 kilometre. Sarız’daki hayvancılığı siz Beydeğirmeni’ne taşırsanız oradaki adam oraya günü birlik gidemeyeceğine göre orada yaşaması gerekecek. Bu seferde göç olmuş olacak. Zaten Sarız halkı eski nüfusuna göre düşü var. Böyle olunca neden bu zorunluluk oldu. Pınarbaşı ilçesinde de bir besi alanı oluşturulamazsa mıydı, Sarız’da oluşturulamaz mıydı? En büyük hayvancılığımızın olduğu yerler buralardı. Bu halkımızın elinden bu imkanı da alıp, bu halkımıza yapacak bir fabrika, çalışacak bir alan bırakmadığınız takdirde ne yapacak. Ya yurtdışına gidecek yada kayseri merkeze göç edecek. Peki Kayseri’de böyle bir imkan sağlayabilecek misiniz?  Her hangi bir fabrikada iş verecek misiniz? Bu da yok. Onun için Beydeğirmeni projesi sağlık açısından yanlış. İlçelerden baktığınız da oldukça uzak bir yerde” diye konuştu.

“BEYDEĞİRMENİ PROJESİ’NDE GERÇEK ÇİFTÇİLER DEĞİL, BÜYÜK FİRMALARIN FAYDALANACAK”

MHP Meclis Üyesi Yücel, Beydeğirmeni Projesi’nden gerçek çiftçilerin değil, büyük firmaların faydalanacağını öne sürdü. Yücel, şunları söyledi: “Bu konunun meclis gündeminde yeterince tartışılmadığını biliyorum. Bu konuda başkanlar ve daire başkanlar arasında da ciddi görüşmeler olmadığını biliyorum. Çok hızlı karar verilmiş bir şahsın kendi adına vermiş olduğu kararın tescili gibi geliyor bana. Yoksa bu alana gidecek olan insanlara araziyi siz neden ücretsiz vermiyorsunuz? Demek ki burada bir paraya ihtiyaç var. Burada bir gelire ihtiyaç var. Alt yapıyı da yapacaksınız, hizmette götüreceksiniz, ücretsizde vereceksiniz. Bunun adına da teşvik diyeceksiniz. Bunu da gidip Tarım Bakanlığından alacaksınız. Kayseri halkına sunacaksınız. Kayseri halkının oraya gitmesine bir vesile olacaksınız. Arsayı parayla satacaksınız, Sarız’dan gelecek insanlara ahır yaptırıp hayvan besleteceksiniz bu insanların buraya gelmesini bekleyeceksiniz. Bu çok zor bir ihtimal. O zaman elde kalan nedir? Bin hayvan besleyen kişinin bu işi yapmasına vesile olacaksınız. Ama diğer ilçelerde de rant sağlanmayacak şekilde düşünüp küçük bölgeler yapmanız lazım. Burada zenginler, büyük rant sahipleri iş peşinde koşarken orada da bu işi gerçekten yapacak insanların evine ekmek götürmek için kapı olacaksınız.”

“KENTSEL DÖNÜŞÜM RAYDAN ÇIKTI”

Kocasinan Belediyesi’ne de kentsel dönüşüm projeleri üzerinden yüklenen MHP Kocasinan ve aynı zamanda Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Kazım Yücel, “Kentsel dönüşüm raydan çıktı” diye konuştu. Yücel, şöyle konuştu: “Kentsel Dönüşüm aslında seçim arifesinde vatandaşlarımıza taahhüt edilmiş bir konu.  Sahabiye ve Eski sanayi bölgelerinde vatandaşın lehine yapılaşma yapılacaktı. Ancak konu biraz rayından çıktı. Boş arazilerde Kayseri’de kentsel dönüşüme alındı. Eski sanayi bölgesini alsanız sözümüz yok. Sahabiye olması gerekiyordu. Bu iş 15 yada 20 yılı bulacak. Ama bu iş hoşlarına gitti ve vatandaşın gönlüne hoş olacak bütün arazileri kentsel dönüşüm adı altında aldı. Kentsel dönüşüm için aldınız ama bu seferde bu seferde müteahhitler burada arsa temizleyemiyor. Vatandaş burada müteahhide bireysel olarak ta veremiyor çünkü kentsel dönüşüm kararı var. Sonuç olarak kentsel dönüşüme giren binalara yine lafımız yok. Ama birde yanlarındaki bom boş arazileri zeminden dolayı riskli alan ilan edip buraları da kentsel dönüşüme aldık denildi. Buna bir örnek verirsek. Ahi Evran mahallesinin hemen yanında olan Yavuzselim Mahallesinin yanındaki alanı da aldınız. Burada ne bina var, ne yapılaşma var, nede eski bina var. Niye alıyorsunuz burayı kentsel dönüşüme? Kayseri’nin 100 bin konuta ihtiyaç varsa siz bir anda 300 bin konut çıkarıyorsunuz. 300 bin konut içince müteahhitleri gelin girin bunları yapın dediğiniz de, biz bunu kime satacağız diyorlar”

“VATANDAŞA 80 BİN YA DA 100 BİN TL’YE KONUT VERİN”

“Kentsel dönüşüm gerçek ihtiyacı olan yerde yapılmalı” diyen Yücel, “Vatandaş uygun şartlarda ev sahibi yapılmalı” diyerek, şunları söyledi: “Daha önce ben o kadar konut yapıyorsunuz bu konutları Suriyelilere mi dağıtacaksınız demiştim. Kentsel dönüşüm Kayseri’de bir ihtiyaçsa, 5 oranının fazlası ile yapılıyor. Kentsel dönüşüm gerçek ihtiyacı olan yerde yapılmalı. Argıncık mahallesinde yapın. Hunat’ta yapın. Dilaver Paşa’da yapın. Eski Sanayide yapın. Gerçek kentsel dönüşüm buralarda olmalı. Diğer yerlerden de belediye olarak elinizi çekin. Vatandaşlar çözümü kendileri oluştursun. Fevzi Çakmak Mahallesinde, Mimarsinan mahallesinde kentsel dönüşümü yapın. Bu bölgelerde yapmayıp ta boş arazilerde yaparsanız çıkacak ev sayısını bu seferde Kayseri’de satacak müşteri bulamazsınız. Kentsel dönüşüm yapacaksanız vatandaşa 200 bin ya da 250 bin TL’ye konut vermekten uzak durun 80 bin ya da 100 bin TL’ye konut verin”