Eski Öğretim Görevlisi Batmaz, ERÜ'deki FETÖ iddialarla ilgili konuştu

Eski Öğretim Görevlisi Batmaz, ERÜ'deki FETÖ iddialarla ilgili konuştu
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

 15 Temmuz hain darbe girişiminde Akıncı Üssü’nde Adil Öksüz ile birlikte darbeyi yönettiği iddia edilen “sivil imam” Kemal Batmaz’ın ağabeyi Erciyes Üniversitesi Tarih Bölümü eski öğretim görevlisi Şakir Batmaz, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında ilk kez hakim karşısına çıktı. Batmaz, “Erciyes Üniversitesi’nde Fetullah Gülen’in tedavisi için kurulduğu iddia edilen Genetik ve Kök Hücre Tedavi Merkezi ile hiçbir alakam olmamıştır. Uzmanlık alanım Osmanlı tarihidir. Bu yönde toplantılar yaptığım da doğru değildir” dedi.

 

Kayseri'de 2016 yılı Ağustos ayında ERÜ'de görev yapan akademik ve idari personele yönelik FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınan 96 şüpheliden Şakir Batmaz dahil 26  üniversite personeli tutuklanmıştı. 'Terör örgütü üyesi olduğu' iddiasıyla tutuklanan Batmaz, daha sonra tahliye edilmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, 2017 yılı Kasım ayında Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alınan Batmaz, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye getirildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından Velihattin Eldemir'e ifade veren Batmaz, tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilerek, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuklu sanık Şakir Batmaz ile avukatı hazır bulundu. TSK Deniz Kuvvetleri’nde FETÖ imamı Kemal Batmaz’ın ağabeyi tutuklu sanık Şakir Batmaz, mahkemede verdiği savunmada şunları söyledi, “Üniversite tarafından yapılan sorgulama ve araştırmalarda FETÖ ile iltisakım tespit edilememesine rağmen ihraç edildim. Daha sonra yargılandım, beraat ettim. İtiraz da edilmediğinden kesinleşti. Bir gazetenin köşe yazısında Kemal Batmaz’ın ağabeyi Şakir Batmaz’ın neden tutuklanmadığı yazıldıktan sonra başsavcı ve başsavcı vekiline giderek konuştum. Bu gazetedeki haber ile ilgili ne yapmam gerektiğini sordum. Duyumlarla gözaltına alındım. Organize verilen ifade ve şikayetlerle gazete haberleri ile tutuklandım. Tanıkların ifadeleri soyuttur. Üniversite ile sorun yaşamış kişilerdir. Benim ismim en çok Muhammed Güven ile yan yana geliyor. Üniversite seçimlerinde Fahrettin Keleştemur ve Muhammed Güven’i desteklediğim iddia edilmektedir. Muhammed Güven, Cumhurbaşkanı tarafından rektör yapılmıştır. Fahrettin Keleştemur da başkan oldu. Seçim kampanyaları yaptığım, organize ettiğim tanıkların hep duyumlarıdır. Toplantılar düzenlediğim doğru değildir. Muhammed Güven döneminde enstitüde de görevim olduğu iddia edilmiş o dönemde İngiltere’deydim. Bu da doğru değildir. Metin Hülagü’nün örgüte finans sağlamak için tarafımdan Türk Tarih Kurumu’na başkan yapıldığı iddiasını kabul etmiyorum. Erciyes Üniversitesi’nde Fetullah Gülen’in tedavisi için kurulduğu iddia edilen Genetik ve Kök Hücre Tedavi Merkezi (GENKÖK) kurulması ile hiçbir alakam olmamıştır. Uzmanlık alanım Osmanlı tarihidir. Bir çok sempozyum ve panelde tertip komisyonu üyesiyim. Kayseri’de yapılan Ermeni meselesi ile ilgili bir sempozyumda Ermeni Patriği Mutafyan davet edilmişti. 1 yıl sonra ikinci kez yine Kayseri’ye geldi. Rektör Cengiz Utaş şehir dışında olduğu için biz vekaleten görüştük. Bu görüşmeden Valiliğin bilgisi mevcuttur. Erivan’a gittiğim iddiaları 2006’daki bir sempozyuma katılımcı olarak gittiğimden kaynaklanmaktadır.”

20 yıl boyunca denizcilik ile ilgili Osmanlı, İngiliz gibi birçok kütüphane ve arşivleri taradığını ifade eden Batmaz, mahkemedeki savunmasında,  “Bu çalışmalar kurumlardan izin alarak yapıldı. Yaptığı bu bilimsel çalışmalar gazete haberinde ‘deniz müzesinde neden araştırma yapıyor?’ yazısı üzerine iddianameye girmiştir. Osmanlı Denizcilik tarihi ile ilgili çalışmalarım vardır. HTS kayıtlarında 22 deniz komutanlığında çalışan personel ile irtibatım olduğundan bahsedilmiştir. Bunların kimisi arşivlerde görevli subay, kimisi de sivil memurdur. Sempozyum ve panellerdeki geliş gidiş ile ilgili bilgiler için görüşülmüştür. Bu sempozyumlardan sonra da kapı önünde askerler ile hatıra fotoğrafları çekilmiştir. Bir tanesinde İlber Ortaylı’nın olduğu fotoğrafta yer aldım. Bir tanığın FETÖ adına siyasete atılmak istediğim iddialarını kabul etmiyorum. Ermeni patriğinin Kayseri ziyaretindeki benim de bulunduğum resim dosyada mevcuttur. Bu patrikhanenin internet sitesinde ziyaret ile ilgili konulmuş, açık kaynaklı yayınlardadır. Metin Hülagü’nün Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kurucu dekanı olduğu dönemde benim oraya daha sonradan ihraç edilen personelleri aldırdığım doğru değildir. Suçlamaları kabul etmiyorum” diye konuştu. Öğleden önceki oturumda mahkemede  5 tanık dinlendi.

MAHKEME 15 YILDAN 22,5 YILA KADAR HAPİS CEZASIYLA CEZALANDIRILMASINI TALEP ETMİŞTİ

Geçtiğimiz Mart ayında Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Akıncı Üssü'nde yakalanan ve darbeyi yöneten örgütün sivil imamlarından olduğu gerekçesiyle yargılanan Kemal Batmaz'ın ağabeyi tarih profesörü Şakir Batmaz hakkında iddianame düzenlendinmişti. Savcı, 'terör örgütü yöneticiliği' suçlamasıyla Şakir Batmaz'ın 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etmişti.