ELLERE VAR BİZE YOK!

ELLERE VAR BİZE YOK!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Aralarında Kayseri’nin olmadığı ancak çevresindeki birçok ilin yer aldığı IPARD programı kapsamında 79 projeye 63 milyon TL hibe verilecek. Bu hibelerle kırsalda 134 milyon liralık yatırım yapılacağı ve aynı zamanda kırsalda istihdamın artırılacağı ifade ediliyor. 42 ilde uygulanan IPARD yani Kırsal Kalkınma Programı ile modern, teknoloji seviyesi yüksek üretim ve işleme tesisleri kurulması hedefleniyor. Besi çiftliği, süt işleme, kanatlı et işleme, soğuk hava deposu gibi yatırımların destekleneceği programlar çerçevesinde söz konusu program kapsamındaki illerde proje çalışmaları sürerken Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 60 Milyon Avroluk başvuru çağrısının ise Ağustos ayın sonuna kadar devam edeceği belirtildi.

Ortaya çıkan bu tablonun ardından Kayseri’nin çevresindeki iller, yıllardır kırsal kalkınma projeleri ile desteklenirken program dışındaki Kayseri, yine hak ettiği teşvikleri, destekleri alamayınca, “Yine avucumuzu yaladık” dedirtti. Diğer yandan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş,  Ocak ayında Meclis’te yaptığı konuşmada, hayvancılıkta önemli bir üretim potansiyeline sahip Kayseri’nin IPARD Projesi kapsamına alınmamasına tepki göstererek, “Kayseri’miz tüm ilçeleriyle birlikte devlet desteklerinden devamlı mahrum bırakılmaktadır.” ifadelerini kullanmıştı. Yine MHP Milletvekili Baki Ersoy da Mayıs ayında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ziyaret ederek, “Kayseri İPARD kapsamına alınsın” talebinde bulunmuş, ancak bu talebin ardından kamuoyuna yansıyan bir gelişme yaşanmadı.

Kırsalda çok yönlü kalkınma hedefiyle modern, sürdürülebilir, rekabet gücü yüksek ve Avrupa Birliği Standartlarında işletmelerin sayılarını artırmak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) üzerinden IPARD programı kapsamında kırsal kalkınmaya desteklerini sürdürüyor.

IPARD kapsamında TKDK tarafından 42 ilde 16 sektördeki yatırımlara yüzde 40 ila yüzde 70 arasında hibe sağlanıyor. Bir kısmı ulusal fonlardan oluşan IPARD Avrupa Birliği kırsal kalkınma hibeleri kapsamında, son 8 yılda 14 binden fazla projeye 4 Milyar TL hibe desteği sağlandığı ifade edildi. Bu hibeler ile kırsalda 10 Milyar TL'lik yatırım hayata geçirilirken, 60 bin yeni istihdam oluşturulduğu açıklandı.

BU YIL, TOPLAM 310 MİLYON AVROLUK BAŞVURU HİBE ÇAĞRISINA ÇIKILDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak kırsal kalkınmaya büyük önem verdiklerini ve 2019 yılında TKDK üzerinden IPARD-II kapsamında toplam 310 Milyon Avro bütçeli (2 Milyar TL) 5. ve 6. kırsal kalkınma başvuru çağrılarına da çıkıldığını söyledi.

TOPLAM 79 PROJEYE 63 MİLYON HİBE VERİLECEK

16 Şubat 2019 tarihinde çıkılan IPARD-II 5. Çağrı sonuçlarının açıklanmaya başladığını da ifade eden Pakdemirli "İlk etapta hayvancılık ve işleme-pazarlama sektörlerinde değerlendirmeleri tamamlanan 79 proje 'Proje Değerlendirme ve Seçim Komisyonu' tarafından onaylandı ve hibe sözleşmelerinin imzalanma süreci başladı. Bu 79 projeye toplam 63 Milyon TL hibe sağlanacak. Bu hibeler sayesinde kırsalda yaklaşık 134 Milyon TL'lik yatırım yapılması öngörülüyor" dedi.

BAŞVURULAR AĞUSTOS AYININ SONUNA KADAR DEVAM EDECEK

60 Milyon Avroluk başvuru çağrısının ise halen devam ettiğini belirten Bakan Pakdemirli "Ağustos ayının sonuna kadar projelerin alımına devam edilecek. Destek alacak diğer grupların da Eylül ve Ekim aylarında açıklanması öngörülürken, onların da hızla yatırıma geçmeleri sağlanacak" diyerek sözlerini tamamladı.

Açıklanan projeler arasında besi çiftliği, süt çiftliği, kanatlı et işleme, broyler yatırımı ve soğuk hava deposu gibi projeler yer alıyor. Onaylanan projeler, aynı zamanda “www.tkdk.gov.tr” adresinden de kamuoyuna açıklanıyor.

IPARD’DA ÜCRETSİZ PROJE HAZIRLAMA İMKÂNI DA VAR

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan protokol çerçevesinde de IPARD Programı kapsamında yatırımcılara ücretsiz proje hazırlama imkânı da sunuluyor.

 KAYSERİLİ İŞ ADAMLARI HİBE ALAN İLLERE Mİ YATIRIM YAPIYOR?

Kayseri’de de bazı iş adamlarının IPARD projelerinden yararlanmak için desteklenen illerde yatırımlar için  çalışma yaptıkları, nabız yokladıkları belirtiliyor. Kayseri, program kapsamında desteklenen 42 ilin dışında kalınca Kayserili iş adamlarının hibe desteklerinden faydalanmak için soluğu destek alan illerde aldıkları da belirtiliyor.

İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ATAŞ, IPARD’I GÜNDEME TAŞIMIŞTI

Diğer yandan IPARD konusunu kentte ilk gündeme getiren isim İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş oldu. Ataş, Pınarbaşı Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde de konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalar yapmıştı.

“KIRSAL KALKINMA PROJELERİ NEDEN KAYSERİ’DE UYGULANMIYOR?”

42 ilde uygulanan ve kısa adı IPARD olan Kırsal Kalkınma Programı’ndan da Kayseri’nin yararlanamadığını ifade eden Ataş, “42 ilde aralarında Manisa var, Uşak var, yanı başımızdaki  Yozgat ve Konya gibi illerde var. Burada AB  destekli kırsal kalkınma projeleri yapılıyor. Ama Kayseri yok, Kayseri ilçeleri yine öteleniyor. Şimdi çevre illerde ilçelere doğru gidildiğinde devasa tesisler var. Tavuk çiftçiklerinden besi çiftliklerine kadar.  Şimdi Yozgat’ta yapılıyor da, Kayseri’de neden yapılmıyor. Bu projeler yüzde 85‘lere varan hibelerle yapılıyor.  Oralar destekleniyor da Kayseri neden desteklenmiyor?” diye konuştu. 

“KAYSERİ MAHRUM BIRAKILMIŞTIR”

Ocak ayında da konuyu Meclis’te gündeme getiren İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, şu ifadeleri kullandı, “Tarım alanında yapılan kamu yatırımlarında 2008 yılında 5’inci sırada olan Kayseri bugün 20’nci sıraya gerilemiştir. Kayseri, tarım yapılan alan dağılımında iller arasında ülkemizde 6’ncı sıradayken hak ettiği desteği bir türlü bu Hükümetten görememiştir. Kamu kaynaklarından mahrum bırakılan şehrimizde tarıma dayalı alanlarda da maalesef ki gerileme olmuştur. Hayvancılıkta önemli bir üretim potansiyeline sahip ilimiz maalesef ki IPARD Projesi kapsamına dahi alınamamıştır. Yani Kayseri’miz tüm ilçeleriyle birlikte devlet desteklerinden devamlı mahrum bırakılmaktadır.”

ERSOY’DAN, BAKAN’A “KAYSERİ IPARD’A ALINSIN” ZİYARETİ

İYİ Parti Milletvekili Dursun Ataş’ın ardından Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy da, geçtiğimiz Mayıs ayında  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi, Develili Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu ile birlikte ziyaret etmiş ve Kayseri’nin İPARD kapsamına alınmasını istemişti.  

Haber: Cafer ZENGİN