'Milletvekili Elitaş'ın önergesiyle vatandaş direk icralık'

'Milletvekili Elitaş'ın önergesiyle  vatandaş direk icralık'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Tüketiciler Birliği yönetimi AK Parti Kayseri Milletvekili ve aynı zamanda partinin Grup Başkanvekili olan Mustafa Elitaş’a verdiği önergeye  nedeniyle tepki gösterdi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, “AK Parti Milletvekili Mustafa Elitaş’ın verdiği önerge ile şirketlerin tüketicileri direk icraya verebilmelerinin önünün açıldığını söyledi.

 Merkezi Kayseri’de olan Tüketiciler Birliği “İlamsız icra” konusundaki tepkisini sürdürüyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, düzenlediği basın toplantısında bir kez daha konuya dikkat çekerek, “Dolandırıcılar yasalardaki boşluktan faydalanıp, vatandaşların canını yakıyor” dedi.

“DOLANDIRICILAR VATANDAŞLARIN CANINI YAKIYOR”

Şahin, “İcra hukukundan ilamsız icra diye bir kural var. Bu icralar, her hangi bir belge ve delile dayanmayan alacak iddialarıdır. Her hangi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı başka her hangi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına benim alacağım var diyerek onun hakkında icra açabilir. Aynen benim başlattığım icra takibi gibi. Bu icra takibi yapmak 25- 30 TL gibi masraf. Bunu her hangi bir vatandaşa gönderebilirsiniz. Vatandaş eline bu kâğıt ulaştıktan sonra 7 gün içerisin de itiraz etmez ise bu borç alacak sayılır ve icranın bütün gücü ile bu borç alınır. Karşı tarafın hiçbir borcu olmasa bile alınır. Çünkü suçu 7 gün içerisinde itiraz etmemiştir. 7 gün içerisinde neden itiraz edemez insanlar, bunun bir sürü sebebi var özellik ile ilamsız ödemeler için.  Vatandaşın eline geçmemiştir. Muhtara bırakılmıştır. Muhtara verilmiş evraklar kedisine verilmiş sayılır. Vatandaş her gün muhtara gidip bana evrak geldi mi diye sormayacağı için, yada muhtarlar eski kimliğini kaybettiği için vatandaşın hepsini tanıma imkanı olmadığı için size bildirme şansıda yok. 7 gün geçer bu vatandaş 8. gün icralık olur. Bu vatandaş evinde olmaya bilir, karı koca çalışıyor olabilir, gene tebligat almayabilir. Kimisi bağ evine gitmiştir almaya bilir. Bu hallerde bu icra direk kesinleşir. Ve bu konuda dolandırıcılar durur mu, tatbiki durmazlar. Para kazanmak isteyen dolandırıcılar boş durmuyorlar. İnsanın canını yakıyorlar. İşte biz bu olay bitsin diye bir takım olaylarda bulunduk. Anlattık, yazdık, çizdik söyledik. Hiç ciddiye alınmadı. Bu alacak iddiasıdır itiraz etsinler. Tebligatın yapılmaması için biz diyoruz ki, bu hususları bir düzenleyin dolandırıcıların insanları kandırmasına son verin. Tebligatı şuan da gelir idaresi nasıl yapıyor ise, cep telefonuna ya da e postaya yönlendirin. Biraz uğraştırır ama yapılır. 30 sene önceki gibi hala muhatara veriliyor. Bu külfetten kurtulmadıktan sonra insanların mağduriyeti bitmez” dedi.

 “AMACIMIZ KAMUOYU OLUŞTURMAK”

İlamsız İcra konusunda gündem oluşturmak için gazetecilere de icra takibi yaptıklarını kaydeden Şahin, “Amacımız bu konuda kamuoyu oluşturmak” diye konuştu. Şahin şunları söyledi: “Biz bunla alakalı geçtiğimiz haftalar da 3 tane yazara Ahmet Hakan, Fatih Altaylı ve Fatih Portakal’a aynı şekilde ilamsız ödemeler gönderdik ve onların avukatları bizlere telefon edip itiraz ettiler ve konu kapandı. Avukatlar dedi ki,  tebrik ederiz güzel bir dikkat çekme konusu. Bende dedim ki sizin tebliğinize ihtiyaç yok. Bu konuyu dile getirsin köse yazarları en azından Kamuoyu oluşsun ve buna son verilsin. Fakat bu gündeme gelmedi.” diye konuştu.

 “ADALET BAKANI ABDÜLHAMİT GÜL’E DE İCRA TAKİBİ BAŞLATTIK”

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e de ilamsız icra ödeme emri gönderdiklerini anlatan Şahin, “Ben Adalet Bakanı’ndan bu yasayı düzenlemesi istiyorum. Bürokratlarına, dolandırıcılara çıkar yolu sağlamayın demesini bekliyorum” ifadelerini kullandı. Şahin, “Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e de bizzat kendim icra dairesine alacaklı benim Mahmut Şahin. Abdülhamit Gül’e bir ilamsız ödeme emri gönderdim. TC kimlik numarası yazmanız yeterli. Fakat sizin vereceğiniz adrese gönderirler. Kendi adresimi verdim ben gönderdim ben tebliğ aldım. Ve bu resmi işlem Kayseri 6 İcra Dairesi 2017/13545 sayılı ilamsız ödeme takibi. 7 gün geçti ve Abdülhamit Gül itiraz edemedi ve bu kesinleşti. Ben şuan istesem maaşına ve yada arabasına haciz koyabilirim. Bizim derdimiz haciz koymak değil. Farkındalığı oluşturmak. Yani böyle bir yanlışlıklar var demeliyiz. Adalet bakanının adresini yazsa idim bence bu kâğıt gitmezdi. Ama her hangi bir vatandaşı yazdığımız zaman gidiyor. Günde binlerce ödemesiz icra emri geliyor. Haklı haksız adalet bakanına gönderiyorum desem göndermezler. Ama adres buraya yazdığım için sıkıntı etmediler. Geçen sene Sayın Cumhurbaşkanına da göndermek istedim ben bunu. Ama orda kıyameti kopardı görevliler. Bunun kim olduğunu biliyor musun dediler. Biliyorum onun avukatları var itiraz ederler korkmayın dedi. Haciz etmeyeceğim zaten 100 TL. Fakat ben dikkat  çekmek istiyorum. Bu konuda ciddi bir boşluk var. Ben Adalet bakanı Abdülhamit Gül’den, bürokratlarından bu yasayı düzenlemesi istiyorum. Dolandırıcılara çıkar yolu sağlamayın demesini bekliyorum. Çok detaylı açıklamayı da bizzat kendi yanına gidip yapacağım ve 100 TL için helalleşmek için açıklayacağımı buradan belirtiyorum.” şeklinde konuştu.

 “ELİTAŞ’IN ÖNERGESİYLE ŞİRKETLER VATANDAŞI DİREK İCRAYA VEREBİLECEK”

 Basın toplantısında AK Parti Kayseri Milletvekili ve aynı zamanda partinin Grup Başkanvekili olan Mustafa Elitaş’a  da Meclis’te verdiği önerge nedeniyle tepki gösteren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, “Elitaş’ın verdiği önerge ile şirketlerin tüketicileri direk icraya verebilmelerinin önünün açıldığını söyledi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, şu ifadeleri kullandı: ”2017 yılı itibariyle 3 bin 610 TL’nin altındaki borçlar için tüketiciye direk icra takibi yapmak yasaktı. Yargıtay’ın bu konuda kararı vardı. Borçlu önce hakem heyetine şikayet edilecek, ondan sonra ancak icra takibi yapılacaktır. Çünkü her ilamsız ödeme emri, ilamsız takipli haciz doğru değil. Çünkü bir delili yok. Yargıtay’ın iki taraf içinde aldığı karar hakkaniyetli oldu. Çünkü satıcı direk icraya gönderebiliyordu ama tüketici gönderemiyordu. Bunun için Yargıtay çok güzel bir karar vermişti. Fakat geçtiğimiz hafta çıkan torba yasa içerisine Ak Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş’ın bir önergesi ile güya, eşitlik ve denge sağlamak adına bankalara, GSM firmalarına, elektrik, Doğalgaz, Su şirketlerine direk ilamsız icra takibi yapma imkanı tanındı. Ve buradan da asıl amaç eşitlik sağlamakmış. Tüketici icra gönderemiyor, tüketici buna itiraz etmek zorunda. Çünkü bir ilamsız icra vermek 30 yada 40 TL. ama buna itiraz etmek için bunun 30 yada 40 katı masraf yapmak zorunda kalacak. Bu durum 2018 yılından itibaren başlayacak. 6 bin TL’nin altındaki borçlar içinde Hakem Heyeti sınırları. Direk icra takibine müsaade edildi. Bu tüketici için hakikaten Türkiye şartlarında bir mağlubiyettir. Bu mağlubiyeti sağlayanlarda güya denge sağladıklarını söyleyerek gerçekleştirmişlerdir. Ama bu konuda gerekli yargı gerekirse kanun noktasında mücadelemiz devam edecek. Asla bir kanun çıktı diye pes etmeyeceğiz”

Haber: Hüseyin GÖKTAŞ