Elektrik Şirketi tepkisi: Hırsızlık bedelleri vatandaşımız tarafından ödenmemeli!

 Elektrik Şirketi tepkisi: Hırsızlık bedelleri vatandaşımız tarafından ödenmemeli!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Özkan Yalım, pandemi sürecinde vatandaşların  ciddi anlamda sıkıntılar çektiğini belirterek, elektrik faturalarında haksız kazanç olduğunu savundu. Aralarında Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi’nin de yer aldığı dağıtım şirketlerine tepki gösteren Yalım, “Faturasını doğru ödeyen vatandaşa, başka  kişilerin çaldığı elektrik miktarlarını neden ödetiyorsunuz” diye konuştu.  “Faturalardaki TRT payı da kaldırılmalıdır” diyen Milletvekili Yalım, “Hırsızlık bedelleri vatandaşımız tarafından ödenmemeli” dedi.

Türkiye’de faaliyet gösteren ve aralarında Kayseri’nin de yer aldığı 21 dağıtıcı şirketin haksız kazanç sağladıklarını öne süren Yalım, “Daha önce tüm Türkiye’de elektriğimiz TEDAŞ tarafından dağıtılıyordu. Daha sonra 21 farklı bölgeye bölündü ve 21 farklı şirket çıktı. Bunlar BEDAŞ, Toroslar EDAŞ, Başkent EDAŞ, Dicle EDAŞ, Gediz EDAŞ, AYEDAŞ, Uludağ EDAŞ, MEDAŞ Alarko ve Cengiz Holding’in, SEDAŞ, YEDAŞ, AYDEM EDAŞ, Akdeniz EDAŞ, OEDAŞ-Osmangazi EDAŞ, Aras EDAŞ, VEDAŞ Türkerler’in, Çoruh EDAŞ, Fırat EDAŞ, AKEDAŞ, ÇEDAŞ, TREDAŞ, KCEDAŞ Kayseri Belediyesine ait olan bu son şirketle bu şekilde, bu bölgelerde elektrik dağıtımı yapılıyor. Peki, elektrik faturalarında bazı hak etmediğimiz yani tüketicinin, o evinde elektriği tüketen vatandaşın, o ailenin ekstradan ödemesi var. Nedir bu? ‘Kayıp kaçak’ dediğiniz. Yani ‘kayıp’ dediği çalıntı, ‘kaçak’ dediği bence bazı dağıtıcı şirketlerin takip etmediği, işlerini doğru yapmadığından dolayı çıkan masraflar. Peki, siz niye elektrik saatinde oynama yapmadan faturasını doğru ödeyen vatandaşa, başka x kişilerin çaldığı elektrik miktarlarını ödetiyorsunuz. Bakın, bir benzinlik sahibi, bir manav bile olsa çaldırdığı malın sahibi kendisidir. Onun için manav bile almış olduğu elmayı çaldırdıysa kendisi sorumludur. Onun için bu 21 şirket, almış olduğu elektriği dağıtırken kayıp kaçak bedelini vatandaşa yüklemekle kesinlikle haksız bir işlem yapıyor.

HIRSIZLIK BEDELLERİ VATANDAŞIMIZ TARAFINDAN ÖDENMEMELİ

“Faturalardaki kayıp kaçak bedelleri, hırsızlık bedelleri elektriğini doğru yakan vatandaşımız tarafından ödenmemeli” diyen CHP Milletvekili Özkan Yalım, “Artı pandemi zamanında vatandaşa 2+1 bir evde bile 250 TL civarında bir elektrik faturası gelmekte. Bunun yaklaşık 1,5 katı kadar da doğal gaz faturası gelmektedir. Benden önce konuşmacıların bahsettiği gibi birçok vatandaş battaniye içerisinde veya karanlıkta sadece televizyon ışığıyla idare etmektedir. Bunu da on sekiz yılık AK Parti Hükümetinin de kocaman bir ayıbı olarak da gösteriyorum. Bu 21 şirketin içerisinde özellikle ‘beşli çete’ dediğimiz bu şirketler var. Madem bu şirketler tünel yapıyor, otoban yapıyor vesaire oradan yüksek adetli geçiş garantileri alıyor, döviz üzerinden para kazanıyor. Bırakın da kendi kayıp kaçak bedelini de kendileri takip etsin diyorum. Bunun sorumluluğunu vatandaşa yüklemeyin” şeklinde konuştu.

FATURALARDAKİ TRT PAYI KALDIRILSIN

Faturalarda alınan TRT payına da tepki gösteren CHP’li vekil, “Ben TRT’ye artık TRT demiyorum, bunun adına ‘AKT’ diyorum, yani ‘AK PARTİ Televizyonu’. Neden? Bir günde yirmi dört saat var, yirmi dört saat başında, her saat başı haberlerde Recep Tayyip Erdoğan’la başlıyor, onun için neden vatandaş ödesin, yüzde 50’si neden ödesin bu yüzde 2’lik payı? Gelin, bu yüzde 2’lik payı AK Parti Hükümeti ödesin, AK Parti, kendi bütçesinden karşılasın diyorum. Buradan yüzde 2’lik payın da bir an önce kaldırılmalıdır.” dedi.