'Dosyayı devretme karşılığında ne aldınız?'

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Meclis'te AKP iktidarının tutarsız politikalarını örneklerle gözler önüne serdi. Dış politikadaki başarısızlıkların faturasının da vatandaşa çıktığını söyleyen Ataş, bugün Türkiye'nin ABD ile Rusya arasına sıkıştığını ve komşularıyla da sorunlu bir hale getirildiğini belirterek, 'AKP'nin tutarsızlıklarının sonucu yine ağır olmuş, ekonomimiz ağır bir darbe almış, dolar 2 katına çıkmıştır. Türkiye'nin güçlü bir dış politika birikimi AKP tarafından hoyratça tüketilmiştir' dedi. İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) konuştu.

'Dosyayı devretme karşılığında ne aldınız?'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) konuştu. Konuşmasına “14-20 Nisan Şehitler Haftası dolayısıyla bu toprakları bize vatan eyleyen, canını feda eden her bir şehidimizi rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyorum” diyerek başlayan Ataş, uluslararası anlaşmalar üzerine yapılan Meclis görüşmelerinde AKP’nin dış politikadaki başarısızlıklarına değindi.
BUGÜN, TÜRKİYE ABD VE RUSYA ARASINDA SIKIŞMIŞ, KOMŞULARIYLA İLİŞKİLERİ TEPEDEN TIRNAĞA SORGULANIR HÂLE GELMİŞ BİR ÜLKE KONUMUNA GETİRİLMİŞTİR
“Yirmi yıldır süren AKP iktidarının birçok alandaki başarısızlığı ve ülkemizi getirdiği nokta hepimizin malumudur. Özellikle AKP’nin dış politikadaki tutarsız, liyakatsiz ve başarısız politikaları yüzünden Türkiye uluslararası camiada yalnız bir ülke hâline gelmiştir” diyen Ataş, “Bugün, Türkiye, Avrupa Birliğinden kopmuş, ABD ve Rusya arasında sıkışmış, komşularıyla ilişkileri tepeden tırnağa sorgulanır hâle gelmiş bir ülke konumundadır. 2001 yılındaki 11 Eylül saldırılarından sonra kurulan AKP’nin ilk yılları Türkiye'nin dış politikadaki profilinin yükseldiği yıllar olarak kayıtlara geçmiştir. AKP, iktidarının ilk döneminde özellikle Avrupa Birliği üyelik hedefi noktasında başarılı adımlar atmış, insan hakları ve özgürlükler konusunda reformlar yapmıştır ancak bu süreç kısa sürmüş, AKP Türkiye’yi dış politikada ciddi savrulmalar yaşayan, yıllardır iyi ilişkilerimiz olan ülkelerle siyasi, ekonomik ve ticari ilişkileri darbe almış, bölgesinde izole olmuş bir ülke hâline getirmiştir” diye konuştu. 

'Dosyayı devretme karşılığında ne aldınız?'
AKP DIŞ POLİTİKADA MİLLÎ MENFAATLERİ DEĞİL, KENDİ SİYASİ MENFAATLERİNİ ESAS ALAN BİR POLİTİKA İZLEMEKTEDİR
Geçen yirmi yıl zarfında Türk dış politikasında dramatik değişiklikler yaşandığını dile getiren Milletvekili Dursun Ataş, özellikle AKP iktidarının ülkeyi tek adama teslim etmesi sonucu Batı karşıtlığına ve kibre dayalı bir dış siyasetin izlendiğini kaydetti. Ataş, “Türkiye, model ve örnek demokratik İslam ülkesinden otoriter yönetime sahip bir ülkeye evrilmiştir. AKP, bugün dış politikada millî menfaatleri değil, kendi siyasi menfaatlerini esas alan bir politika izlemektedir. AKP iktidarının başlıca siyasi hedefi, kamuoyu desteğini her ne pahasına olursa olsun arkasına alabilmek ve halkın mağduriyetini her durumda kendi çıkarları uğruna kullanmayı amaçlayan, her türlü yolu mübah gören popülist bir anlayışla ülkeyi yönetmektir. Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıktığı hâlde Lozan gibi bir zaferi masada kazanan, İkinci Dünya Savaşı döneminde izlediği başarılı denge politikasıyla savaşa girmemeyi başaran Türk dış politikasının bugün geldiği nokta üzücüdür” dedi.
DEVLETİN EGEMENLİK HAKKINI SUUDİ ARABİSTAN’A NEDEN VERDİNİZ? ŞİMDİ NE DEĞİŞTİ, DOSYAYI DEVRETME KARŞILIĞINDA NE ALDINIZ?
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı davasının durdurularak Suudi Arabistan’a devredilmesine tepki gösteren Milletvekili Dursun Ataş, iktidara seslenerek, “Devletin egemenlik hakkını Suudi Arabistan’a neden verdiniz? Şimdi ne değişti, dosyayı devretme karşılığında ne aldınız?” diye sordu. Ataş, Meclis’te Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmişteki sözlerini de hatırlattı. Ataş, şunları söyledi: Daha geçtiğimiz günlerde, 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda katledilen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı davasının durdurularak Suudi Arabistan’a devredilmesinin şokunu yaşadık. Oysa Kaşıkçı cinayetinden sonra Cumhurbaşkanının söylediği sözleri hepimiz hatırlıyoruz ve destekledik de. Çünkü ülkemizde ulu orta yaşanan bir cinayet söz konusuydu ve Türkiye’nin bir muz cumhuriyeti olmadığını belirttik. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan da “Bunlar insanları enayi zannediyorlar, Suudi yöneticilerine sesleniyorum: Bu millet enayi değil, suçun işlendiği yer İstanbul, bunu İstanbul mahkemelerinin yargılaması gerekir.” ifadesini kullandı. Ancak bu dosya apar topar kapatılıp Suudi Arabistan’a havale edildi. Yani AKP tarafından, Türkiye’de işlenen cinayet, Türk milletinin itibarı, Türk devletinin egemenlik hakkı Suudi Arabistan’a devredildi. Sormadan edemiyoruz: Devletin egemenlik hakkını Suudi Arabistan’a neden verdiniz? Neden uluslararası hukuka göre hakkımız olan yargılamayı bitirdiniz? Türk yargısının bağımsızlığını neden hiçe saydınız? Kaşıkçı, Konsoloslukta açıkça şehit edildi, Kaşıkçı cinayetinde Suudi Arabistan bizden belgeleri almak istedi “Belgeleri dinletiriz ama vermeyiz, bir de bunları yok mu edeceksiniz?” diyen AKP Genel Başkanı değil miydi? Şimdi ne değişti, dosyayı devretme karşılığında ne aldınız?
VATANDAŞ DERİN BİR EKONOMİK KRİZ YAŞARKEN SURİYELİLERE HARCANAN PARA 100 MİLYAR DOLARI GEÇMİŞTİR
Konuşmasında “Kaşıkçı olayı AKP’nin dış politikadaki savrulmalarının ilki değildir; bu zihniyetle son da olmayacaktır” ifadelerini de kullanan İYİ Parti Milletvekili Dursun Ataş, Suriyeli sorununa da değinerek, “Vatandaş derin bir ekonomik kriz yaşarken Suriyelilere harcanan para 100 milyar doları geçmiştir” dedi. Ataş, “Örneğin, Suriye meselesi, 2008 yılında Erdoğan ve Esad aileleri birlikte tatil yaparken, Bakanlar Kurulunu birlikte toplarken 2011 yılında “kardeşim Esad” birden “katil Esad”a dönüşmüştür. Bugünse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la barışmak için sarayda ön hazırlık yaptığı iddiaları vardır. Suriye konusundaki tüm bu savrulmaların bedeliyse ağır olmuştur, AKP’nin Suriye politikası sonucu bugün ülkemizde 5 milyondan fazla Suriyeli bulunmaktadır. Vatandaş derin bir ekonomik kriz yaşarken Suriyelilere harcanan para 100 milyar doları geçmiştir. Ayrıca, her gün Suriyelilerin sebep olduğu asayiş olayları yaşanmaktadır. Sınırımızda terör örgütleri yuvalanmıştır yani Suriye'deki yangına körükle giden iktidar bugün Suriyelilerin ülkemizde yarattığı ekonomik ve sosyal sıkıntıların baş sorumlusudur” şeklinde konuştu. 
ŞİMDİ, SORMADAN EDEMİYORUZ; NE DEĞİŞTİ, ‘ONE MUNİTE’E NE OLDU?
Dış politikada İsrail’le de benzer bir tablonun, yani tutarsızlıkların yaşandığını kaydeden Milletvekili Dursun Ataş, “Şimdi, sormadan edemiyoruz; ne değişti, ‘one munite’e ne oldu?” diye konuştu. 
Ataş, şunları söyledi: Mavi Marmara fiyaskosu daha dün gibi aklımızdadır. İktidar ve yandaşlarının inadı ve İsrail'in hukuk tanımayan pervasızlığı nedeniyle 10 Türk vatandaşı uluslararası sularda katledilmiştir. AKP iktidarı göz göre göre gelen facia sonrası 3 şart koşmuştur; bu şartların hiçbiri İsrail tarafından yerine getirilmemiştir. Buna rağmen AKP ve İsrail'in ilişkileri normale dönmüştür, İsrail'le ekonomik ilişkiler daha da artırılmıştır. Seçim meydanlarında “One minute” naraları atan Erdoğan daha sonra Mavi Marmara gemisini organize eden İHH’yı hedef göstererek “Gazze'ye giderken bana mı sordunuz?” dedi. Diğer taraftan, Sayın Cumhurbaşkanı defalarca Gazze'yi ziyaret edeceğini söylemişti, aradan dokuz yıl geçti, Sayın Cumhurbaşkanı Gazze'yi ziyaret edemedi ama İsrail Devlet Başkanı bir ay önce Türkiye'ye geldi. En yüksek seviyede devlet töreniyle karşılandı ve uğurlandı. Şimdi, sormadan edemiyoruz “Ne değişti, ‘one munite’e ne oldu?” AKP'nin tutarsız ve savrulmalar yaşayan politikalarının pek çok örneği daha bulunmaktadır. Rus uçağının düşürülmesinde “Özür dilemeyeceğiz, yine olsa yine yaparız.”dan “Özür dileriz.”e dönülmüştür. Bunun bedeli olarak da alıp kullanamadığımız, depoda çürümeye terk edilen S-400’ler için 2,5 milyar dolar ödenmiştir.
AKP'NİN BU TUTARSIZLIKLARININ SONUCU YİNE AĞIR OLMUŞ, EKONOMİMİZ AĞIR BİR DARBE ALMIŞ, DOLAR 2 KATINA ÇIKMIŞTIR
Dış politika tutarsızlıklarının Amerikalı Rahip Brunson, Alman Deniz Yücel ve Birleşik Arap Emirlikleri ile de konusunda da yaşandığına dikkat çeken İYİ Parti Milletvekili Dursun Ataş, “AKP'nin tutarsız dış politikasının örnekleri saymakla bitmez” dedi. Ataş, şu ifadeleri kullandı: Tutarsız ve millî menfaatlerimize aykırı olarak yine çok benzerini ABD ve Almanya'yla da yaşadık. Özellikle Amerikalı Rahip Brunson'un ve Alman Deniz Yücel'i terör suçlamasıyla tutuklayıp yine Cumhurbaşkanı tarafından “Asla iade etmeyeceğiz, bu fakir bu görevde olduğu sürece bu teröristi kimse alamaz.” dedikten sonra bu 2 kişi de özel uçakla ülkelerine yolcu edildi. Ancak AKP'nin bu tutarsızlıklarının sonucu yine ağır olmuş, ekonomimiz ağır bir darbe almış, dolar bu olayların ardından 2 katına çıkmıştır. AKP'nin dış politikadaki tutarsızlıklarının bir diğeri, diğer durağı da Birleşik Arap Emirlikleri olmuştur. AKP iktidarı önce çıkıp Birleşik Arap Emirlikleri'ni “15 Temmuzun finansörü, hain darbe girişiminin suç ortağı.” ilan etti. Ardından, düşman Birleşik Arap Emirlikleri dostumuz oldu, swap anlaşmasıyla para aldık. Tam iki ay önce, bugün de Sayın Cumhurbaşkanı “terör destekçisi” ilan ettiği Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret edip resmî temaslarda bulundu. Yani iktidar dün “15 Temmuz finansörü.” deyip, havuz medyasına “şerefsizler” diye manşet attırdığı Birleşik Arap Emirlikleri'yle milyar dolarlık anlaşmalar yapmıştır. AKP'nin tutarsız dış politikasının örnekleri saymakla bitmez. ABD’yle Rahip Brunson olayının benzerini F-35 olayında da yaşadık. ABD, Türkiye'yi F-35 projesinden çıkardı, şimdi ödediğimiz parayı da vermiyorlar. Karşılığında devrini tamamlamak üzere olan F-16’larını istedik, onları da vermiyorlar. Yine, milletin milyarlarca doları AKP yüzünden boşa gitti. Geçen yıl, 24 Nisanda ABD Başkanının sözde soykırım açıklamasına tıpkı bir önceki ABD Başkanı Trump'ın Türkiye Cumhurbaşkanına yazdığı küstah mektupta olduğu gibi AKP tepki dahi verememiştir.
MECLİS’TE “AKP'Yİ İKTİDARA ABD GETİRDİ” DİYEN AKP’Lİ İŞ ADAMININ SÖZLERİNİ DE HATIRLATAN ATAŞ: TEPKİ VERİLEMEMESİNİ ANLIYORUZ!
AKP’li iş adamı Ethem Sancak'ın, “AKP'yi iktidara ABD getirdi” sözlerini de Meclis’te hatırlatan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Cumhurbaşkanına çok yakın olan AKP üyesi bir iş adamı tarafından ‘AKP'yi iktidara ABD getirdi’ itirafı dikkate alındığında tepki verilememesini anlıyoruz. Şimdi, on gün sonra, yine, ABD Başkanının böyle bir sözde soykırım açıklaması yapması durumunda ne yapacağınızı da merak ediyoruz. Türkiye'nin güçlü bir dış politika birikimi AKP tarafından hoyratça tüketilmiştir. Bir an önce Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dış politikası, dış politikaya ilişkin öğütleri, çizdiği yol haritası dikkate alınmalıdır. Kişisel dostluklara dayalı dış politika değil, güçlü, millî, tutarlı ve istikrarlı bir dış politika izlenmelidir” diye konuştu.