CHP'li Arık, AK Partili Tamer'i özür dilemeye davet etti...

Kayseri'deki yapı kooperatif mağdurları ve CHP Milletvekili Çetin Arık'ın gündeme getirdiği yapı kooperatiflerinde yaşanan sorunların çözümü için hazırlanan kanun teklifi TBMM'de kabul edildi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
CHP'li Arık, AK Partili Tamer'i özür dilemeye davet etti...
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’deki yapı kooperatif mağdurları ve CHP Milletvekili Çetin Arık’ın gündeme getirdiği yapı kooperatiflerinde yaşanan sorunların çözümü için hazırlanan kanun teklifi TBMM’de kabul edildi.

Söz konusu düzenlemenin mağdurların haklılığını teyit ettiğini ifade eden CHP Kayseri Milletvekili Çetin Çerin Arık, mağdurlara 'yalan söylüyorlar' diyen AKP Kayseri Milletvekili İsmail Tamer’e seslenerek, 'Araştırma önergemiz görüşülürken ‘Onlar yalan söylüyor, onların doğru söylediğine mi inanıyorsun?’ diyerek Kayseriliyi yalancılıkla itham eden, onları ağlatarak Kayseri'ye gönderen Sayın İsmail Tamer'i de mağdurlardan ve tüm Kayseri'den özür dilemeye davet ediyorum. Sayın Tamer, özür dile; özür dilemek de bir erdemdir.” diye konuştu. 

Kayseri’’de sayıları 20 bini bulan yapı kooperatifleri mağdurlarının aylardır süren mücadelesi sonuç verdi. CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık ile TBMM’de basın toplantısı düzenleyen, sonrasında CHP Milletvekili Arık’ın girişimleriyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşerek sıkıntılarını anlatan mağdurların talebi doğrultusunda hazırlanan yasa değişikliği TBMM’de görüşülerek kabul edildi. Kanun teklifi üzerinde konuşan CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, mağdurları yalancılıkla itham eden AKP Kayseri Milletvekili İsmail Tamer’e seslenerek, “Konu her ne kadar çevre olsa da 2'nci madde, Kayseri özelinde yapı kooperatifi mağdurlarının sorunlarının çözümüyle alakalı bir madde. Bu değişiklikle Kayseri'de sayıları 20 bini bulan kooperatif mağduru vatandaşlarımız rahat bir nefes alacak. Tabii, bugün bu konunun bu noktaya gelmesi, bugün Genel Kurulda tartışılıyor olması çok da kolay olmadı. Biz Kayseri'de bu vatandaşlarımızla defalarca bir araya geldik. Vatandaşlarımızı Kayseri'de Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'yla bir araya getirdik. Sonrasında, Genel Başkan Yardımcımız Sayın Ali Öztunç'la kara kışta evlerinden atılmak istenen vatandaşlarımızın yanında olduk. Kooperatif mağdurlarıyla birlikte Mecliste basın toplantısı düzenleyerek konuyu Türkiye gündemine taşıdık. Araştırma önergesi verdik ama araştırma önergemiz MHP ve AKP'nin oylarıyla reddedildi. Sayın milletvekilleri, burada Kayseri'deki kooperatif mağdurları adına Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na, Genel Başkan Yardımcımız Sayın Ali Öztunç'a ve bu kanun teklifinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 
Tabii, araştırma önergemiz görüşülürken ‘Onlar yalan söylüyor, onların doğru söylediğine mi inanıyorsun?’ diyerek Kayseriliyi yalancılıkla itham eden, onları ağlatarak Kayseri'ye gönderen Sayın İsmail Tamer'i de mağdurlardan ve tüm Kayseri'den özür dilemeye davet ediyorum. Sayın Tamer, özür dile; özür dilemek de bir erdemdir.  Tabii, bu teklif de gösteriyor ki ortada bir yalan değil, ortada ciddi bir mağduriyet var” diye konuştu. 

Memleket meselesi

Konunun aslımda sadece Kayseri sınırlı olmadığını ifade eden Arık, düzenlemenin tüm Türkiye’yi kapsaması gerektiğini belirterek, açıklamalarını şöyle sürdürdü: 'Aslında kooperatif meselesi sadece Kayseri'nin meselesi değil, Türkiye'nin meselesi; bu bir memleket meselesi. Peki, o zaman şunu sorabilirsiniz: Niçin Kayseri özelinde bir kanun çıkarılıyor? Bakınız, ben söyleyeyim: Mağdur vatandaşların AK PARTİ Genel Başkanıyla görüşmesi sonrasında ‘Mustafa, Mehmet; Kayseri'de neler oluyor? Kayseri'deki bu sorunu çözün.’ demesi üzerine bugün Kayseri özelinde bir teklifi görüşüyoruz. Eğer ki o bir kişi ‘Kayseri'deki’ değil de ‘Türkiye'deki kooperatif mağdurlarının sorununu çözün.’ deseydi bugün teklifte ‘Kayseri’ ibaresi olmayacaktı, bugün biz Türkiye'deki tüm kooperatif mağdurlarının sorunlarının çözümüyle ilgili bir yasa teklifini görüşüyor olacaktık. Onun için, biz ‘tek adam’ deyince siz hop oturup hop kalkıyorsunuz; işte, Kayseri özelindeki bu teklif de tek adam rejiminin en güzel örneği. Bakın, yine, görüştüğümüz bu teklifin 1'inci maddesinde suyun kullanım yetkisini dahi tek bir kişiye yani Cumhurbaşkanına veriyorsunuz. Onun için biz ‘tek adam’ deyince siz boşuna oturup bağırıp çağırmayın. Sayın milletvekilleri, peki, bu Kayseri'deki kooperatif sorunu ne? Sorunun özü şu: Kooperatif üyesi bir vatandaş, kooperatif kendisi feshedilinceye kadar üyelikten çıkamıyor. Çıkamıyor, işte, bu yasal boşluktan yararlanan kimi kooperatifler de varlığını devam ettiriyor ve vatandaşa sürekli yeni borçlar çıkarıyor. Bakın, ilim Kayseri'den bir örnek vereyim: Kooperatif 2004 yılında kurulmuş, 2010 yılında üyelerine kesin hesabı çıkarmış. Üye de kredi çekerek borçlanmış, döviz borçlanmış, altın borçlanmış, tapusunu almış noterden de ‘Bakın, ben, bütün yükümlülüklerimi yerine getirdim ve üyelikten istifa ediyorum.’ demiş, aradan tam dokuz yıl geçmiş, üye hiçbir bildirimde bulunulmamış, hiçbir genel kurula katılmamış ama dokuz yıl sonra bu üyeye ‘Tam 320 bin lira senin borcun var.’ diye tebligat göndermiş. Yani kooperatif yönetimi üyeye sattığı evi bir kez daha satmak istemiş'