Cemil Baba ölüm yıldönümünde anıldı

Cemil Baba ölüm yıldönümünde anıldı
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Talas Belediyesi, ilçenin manevi şahsiyetlerinden Cemil Baba olarak bilinen merhum Cemal Kazan'ın hayatının anlatıldığı, “Mavi Boncuklu Cemil Baba” adlı kitap tanıtım günü ve anma etkinliği düzenledi. 
Cemil Baba’nın hayatı ve kişiliği hakkında izletilen belgeselle başlayan programda kitabın yazarı Gazeteci Veli Altınkaya, Cemil Baba'nın kişiliği ve hatıralarını aktardı. Talas Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinliğe Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, İller Bankası Bölge Müdürü Sönmez Ata, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ ve çok sayıda davetli katıldı. Talas Belediyesi'nin sosyal, kültürel programlara büyük önem verdiğini vurgulayan Başkan Mustafa Palancıoğlu, “32 sene sonra Veli Altınkaya’ya yeniden bu kitabı kaleme aldığı için teşekkür ederiz. Manevi şahıslar bizim için çok önemlidir. Belediye olarak asfalt, temizlik, sosyal tesisler yapmak görevimiz ama özellikle sosyal-kültürel faaliyetler de en yoğun olarak yaptığımız işlerimiz. Cemil Baba gibi manevi şahsiyeti anmak bizim için çok önemli” dedi. Manevi şahsiyetler bakımından Kayseri’nin şanslı olduğunu ifade eden, Başkan Palancıoğlu, “Seyyid Burhaneddin var, Somuncu Baba, Yaman Dede ve Cemil Baba gibi birçok manevi şahsiyet var. Bizler hayatımızda Peygamber Efendimiz başta olmak üzere bu tür manevi şahsiyetleri örnek alırsan olmak istediğimiz kişiler olacağımızı zannediyorum. Çocuklarımıza da bu şahsiyetleri örnek vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Katılımınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum. Cumartesi Günü ise Yaman Dede’yi anacağımız bir programımız olacak. 24 Kasım’da ise Talha Uğurluel ile Osmanlı ve Selçuklu’da eğitim üzerine bir konferansımız olacak. Serdar Tuncer ile yine gençlik ve vatanla ilgili programlarımız başlayacak” diye konuştu.
Cemil Baba’nın kişiliği ve hatıraları hakkında açıklama yapan Gazeteci Altınkaya, “Talas Belediyemizin organizasyonuyla böyle bir etkinlikte yer almaktan çok mutluyum. Şundan emin olabilirsiniz ki Talas manevi şahsiyetlerinin yüzü suyu hürmetine ayakta kalıyor. Bu şahsiyetleri namsız ve nişansız oldukları için onları çoğu zaman fark edemiyoruz. 1983 yıllarında Cemil Baba ilgili bir araştırma yapmaya başladım. Ve Kayseri’de hemen herkesin Cemil Baba’yla bir hatırasının olduğunu gördüm.” diye belirtti. Cemil Baba’nın meczup bir Allah dostu olduğunu söyleyen Altınkaya sözlerini şöyle tamamladı;
"Meczup, Allah aşkıyla cazibeye kapılarak kendinden geçen kişiye deniyor. Meczup tasavvuf ve İslam coğrafyasının ayrı bir boyutudur. Şimdi iletişim oldukça hızlı ve kolay. O zamanlar iletişim bu kadar gelişmiş değil tabi. İnsanlar Cemil Baba’yı görmek için can atıyor. Çünkü askerdeki oğlundan haberdar olmak, gurbetteki bir yakının sağlığını sormak veya bir hastası, sıkıntısı varsa Cemil Babayla halleşip ondan dua almak için mutlaka yolunun Cemil Babayla kesişmesini arzu edermiş. Ve genelde soruların hepsine cevap verirmiş. Verdiği cevapların çoğu doğrudur ve çıkarmışta. Çıkmayan da olur. Çünkü Cemil Baba meczup bir Allah dostudur. Ama Mevlana da bir Allah dostu ama ilimle irfanla yoğrulmuş bir şahsiyettir. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Bu kitabı 32 yıl sonra tekrar basmamda desteği olan Başkanımız Palancıoğlu’na teşekkür ediyorum.”
Programda Talas Anayurt Merkez Camii imam-hatibi Bünyamin Fındıkçı Kur’an Tilaveti gerçekleştirdi. Sonrasında Başkan Palancıoğlu, Veli Altınkaya’ya emeklerinden dolayı hediye takdim ederek, birlikte imza törenine geçildi.