Çelik: 'Sık sık anket yaptırıyorum'

Çelik: 'Sık sık anket yaptırıyorum'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

38 KENT TV’de “İcraatın İçinden” programına katılan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, hem Ak Parti Genel Merkezi’nin hem de kendisinin anket yaptırdığını açıkladı.

 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, 38 Kent TV’de yayınlanan ‘İcraatın içinden programına katılarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci’nin sunduğu programda dikkat çeken açıklamalar yapan ve yöneltilen soruları yanıtlayan Çelik,  2017 yılını ulaşım yılı olarak belirlediklerini söyledi. Çelik,  “Ulaşım konusunda her şeyi iyi yapalım, yıllar sonra da anılacak işler, projeler hazırlayalım istedik. Komple bir ulaşım paketi hazırladık. İstanbul ulaşımını rahatlatan firma ile anlaştık. Her konuda ince eleyip sık dokuyoruz. Ulaşımı daha güvenli ve hızlı hale getirmek için hazırladığımız projelerin çalışmaları başladı” dedi.

Yaz aylarında trafik yoğunluğu nedeni ile inşaat çalışmalarının başlamadığını ifade eden Çelik, “İnşaatların neden kışın yapıldığı yönünde eleştiriler oluyor. Trafiğin kilitlenmemesi için yazın başlamadık. Fizibilite çalışmaları yapıp, inşaat alanlarını boşalttık. Yılbaşından itibaren 400 ihale yaptık ve 700 ayrı yerde şantiyemiz var. En küçük işimiz 1 milyon lira değerinde. 6 parça işin toplam maliyeti 90 milyon lira. Her yaptığımız çalışmayı basınla paylaşmıyoruz. Ancak ekibimizle birlikte yoğun bir çalışma içerisindeyiz” dedi. Kartal Kavşağı’nı rahatlatmak için uzun süren çalışmalardan sonra Talas’tan organizeye 6 şeritli yol çalışması yaptıklarını belirten Çelik, kısa süre içerisinde açılışın gerçekleşeceğini söyledi.

"BORÇTAN KORKMAMAK LAZIM"

Büyükşehir Belediyesi’nin borcu ile ilgili de açıklamalarda bulunan Çelik,  “Geçmişten gelen borçlar da var” dedi.  Çelik, “Ak Parti hükümetlerinin ve belediye başkanlarının en önemli özelliği kasalarına sahip çıkmaları. Kamuoyunda söylendiği gibi bizim 2 milyar borcumuz yok. Geçmişten gelen borçlar da var, bizim yaptığımız borçlar da var. Ancak borçtan korkmamak gerekir. Bazı çalışmalar borçlanmadan olmuyor. Önemli olan aldığınız borcu ödeyebilir olmanız. Bu konuda Belediyemizin kredi notu çok iyi.  Birçok belediyeden iyi durumdayız. ” dedi.

“KAYSERİ'DE ARAÇ TRAFİĞİNİN TEMMUZ VE AĞUSTOS AYINDA EN TEPE NOKTADA”

Kayseri'de araç trafiğinin Temmuz ve Ağustos ayında en tepe noktada olduğunu kaydeden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, "O aylarda inşaata başlamak trafik açısından katliam olur. Biz bu aylarda projelerimizi hazırladık. Önce alanı bir boşalttık. Trafiği aksatmayacak şekilde yan yollar hazırladık. Pik saatlerde yoğunluk olduğu için bu çalışmayı yapıyoruz. Biz Eylül’de başladık bu işe. Tamamını biz bitiş tarihinden önce bitirmeyi hedefledik. Melikgazi ve Fuzuli kavşağı yıl başına kalmadan açılacak. Önümüzdeki yılın ilk ayında Fuzuli trafiğe açılacak. Melikgazi de bir ay içinde inşallah açılacak. 5-6 ay öncesinden işleri bitirmiş olacağız" ifadelerimi kullandı.

“SIK SIK ANKET YAPTIRIYORUM”

Çelik, yaptıkları çalışmaların vatandaşlardan olumlu yönde tepki aldığını, bununda yaptıkları anketlerle ortaya çıktığını söyledi. Çelik,  “Vatandaşlarla yüz yüze yaptığımız görüşmelerde buna tanık oluyoruz. Ayrıca sık sık anket yaptırıyorum, karnem çıksın diye Genel Merkez de anket yaptırıyor. Genel Merkezin anketi bizim yaptığımızdan yüksek çıkıyor. Anketlerde hizmetlerden memnuniyet oranı yüzde 80 çıkarken yeniden oy vereceklerin oranı ise yüzde 65 olarak çıkıyor” dedi.

 “ULAŞIMDA 30-40 YILLIK ÇALIŞMA YAPIYORUZ”

 Alternatif yollarla trafiği rahatlatmaya çalıştıklarını ifade eden Çelik, şunları söyledi:  “Kuzey- Güney tramvay hattının ihalesini 3 ay içerisinde yapacağız. 3,5 kilometresi yer altıdan geçecek. Meslek lisesinden yer altına girecek ve Adliyenin oradan çıkacak. Sistemin tamamının yer altından olması tamamen maliyetle ilgili. Yer altından geçmesinin kilometre fiyatı 40 milyon dolar. Çok yüksek maliyetli.  Belediye olarak bunu yapamayız. Otobüslerimizin yaş ortalamasının yenilenmesi ve otobüs hatlarımızın yenilenmesi konusu var. Yetişebilirsek bu yıl yoksa gelecek sene elektrikli otobüs alacağız. Motor olmaksızın kendi akülü sistemi ile çalışan otobüsler alacağız. Bekir Yıldız Bulvarı’nda tramvay gibi çalışacak otobüsler alacağız. Bunları yaptığımızda Kayseri 30-40 yıllık sorun çözülecek. Tramvay büyüklüğünde akülü otobüsler alacağız . Bölge hastanesine ulaşımı bunlar yapacak” dedi.

“BEYAZŞEHİR TARAFINDAN BANLİYÖ HATTINI TRAMVAY İLE BİRLEŞTİRECEĞİZ”

Başkan Çelik, banliyö hattında değişiklik yaptıklarını ve mevcut tramvay hattının banliyö hattı ile entegre edileceğini açıkladı. Çelik, "Banliyö hattı Sarıoğlan’dan Yeşilhisar’a kadar gidecek. Biz proje değişikliği yaptık. Beyazşehir tarafından Banliyö hattını tramvay ile birleştireceğiz. Mevcut tramvay hattı ile entegre edeceğiz. Bunu yaptığımız zaman vatandaşlar banliyö hattını tercih eder. Bu 3-4 yıllık bir çalışma olacak” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM TARİHİN EN BÜYÜK PROJESİ”

Kentsel Dönüşüm projesi  konusunda da bilgi veren Çelik,  “147 yıllık belediye tarihinin en büyük projesi kentsel dönüşüm projesi. 4 milyar lira değerinde. Çok büyük proje. 3 mahalleyi kapsıyor. 512 dönümlük bir alan. Ankara’nın Kızılay’ı gibi. 6500 bağımsız alan var ve yaklaşık 20 bin hak sahibi var. Kamu binaları, tarihi yerler var. Yazışmaları bile çok uzun sürüyor” diye konuştu.

“BUNDAN SONRA Kİ İŞLERE KAYSERİLİ MÜTEAHHİTLERDE GİREBİLİR”

İlk etap çalışmalarında 512 mülk sahibinden 502’si ile anlaştıklarını, 10 kişinin de kanuni sürecini takip ettiklerini söyleyen Çelik, eleştirilen ihale aşamasına da değinerek, “Parça halinde ihaleye çıkarmak olmazdı. O zaman iş yürümez. Ancak bundan sonra ki işlere Kayserili müteahhitlerde girebilir. İlk etaptan sonra süreç daha hızlı işleyecek. İlk etap bloklarının bedelleri konusunda da  puanlama sistemi getirdik ve herkes bina puanına göre mülk sahibi olacak” dedi.

“İSTANBUL İLE SUYUMUZ AYNI KALİTEDE DEĞİL, BİZİMKİSİ İÇİLEBİLİR”

Su zammı ve suyun kalitesi konusunda yaşanan tartışmaları da yöneltilen soru üzerine değerlendiren Çelik, “"Suya zam yok. Suda zaten ana girdisi elektrik ve personel maliyeti var. O da TEFE-TÜFE ile gidiyor. Geçtiğimiz günlerde ‘İstanbul Belediyesi su ücretinde indirim yaptı’ diye söyleniyor. İstanbul’un indirim yaptığı su fiyatı Kayseri’nin su fiyatının tam iki misli. Aynı kalitede değil, bizim suyumuz içilebilir bir su. Şu anda Kayseri’deki üretilen suların tamamı sürekli tahlil ediliyor, analiz ediliyor. Ama su konusunda biz suyumuza laf söyletmeyiz" ifadelerini kullandı.