BU TEŞVİK SİSTEMİNDEN KAYSERİ'YE BİR ŞEY ÇIKMAZ!

BU TEŞVİK SİSTEMİNDEN KAYSERİ'YE BİR ŞEY ÇIKMAZ!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri’de bazı ilçelere yönelik teşvik düzenlenmesine gidildi. Buna göre, 10 ilçe 3. bölge teşvik desteklerinden yararlanacak. Alınan bu kararla ilçeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarının azaltılacağı ifade ediliyor. Ancak uzmanlar Kayseri’nin sekiz yıl öncede 3. Teşvik bölgesinde yer aldığına dikkat çekerek, bu tablonun da öncekinden farklı olmayacağı görüşünde. Ekonomist Zeki Karahüseyin, 10 ilçe arasına giremeyen Develi ve Özvatan’a “geçmiş olsun” dedi ve ekledi: Bu iki ilçemizde fazla üzülmesin bu teşvik sisteminden de bir şey çıkmaz.

Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı kararnamesi 01.01.2021'den itibaren Kayseri’nin 10 İlçesinde yapılacak yatırımlar teşvik sistemi açısından 3. Bölge desteklerinden, İncesu OSB'de yapılacak yatırımlar ise 4. Bölge desteklerinden yararlanacak. Alınan bu kararla ilçe bazlı teşvik sisteminin önünün açıldığını savunan bazı çevreler, kararın il ve ilçeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarının azaltılmasında büyük rol oynayacağını belirtiyor. Ancak bu duruma karşı çıkanlar ve “Hiçbir şey değişmeyecek” görüşünde olanlar da var.  Yeni teşvik düzenlemesini değerlendiren Ekonomist Zeki Karahüseyin, “Açıklanan kararnameden sonra yapılan açıklamalara bakarsak, Kayseri ilinin 10 ilçesi 2023 yılında uçacak. 8 yıl öncesine kadar zaten biz 3. bölgede yer alıyorduk” diye konuştu.

“KAYSERİ’DE İLÇELER İŞLEVLERİNİ YİTİRMİŞ DURUMDA”

İlçelerin mevcut potansiyelinin belirlenip, ona göre teşviklerin hazırlanması gerektiğine vurgu yapan Karahüseyin,  şu ifadeleri kullandı, “2009/15199 karar sayısı ile Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Yatırım Teşvik Uygulamarında Bölgeler’  ile Türkiye 4 bölgeye ayrılmış, Kayseri ise 3. bölgede yer almıştır. 2012’den sonra Türkiye 6 bölgeye ayrılmış Kayseri ise bu kez 2. bölgede yer almıştır. Bir süre önce Resmi Gazete yayınlanan teşvik kararnamesi ile listede yararlanan ilçeler bir alt grup teşviklerinden yararlanacaklar. Yani Kayseri ilinde listede yer alan 10 ilçe 3 bölge teşviklerinden yararlanacak. Açıklanan kararnameden sonra yapılan açıklamalara bakarsak, Kayseri ilinin 10 ilçesi 2023 yılında uçacak. Kimsede demiyor ki 8 yıl öncesine kadar zaten biz 3 bölgede yer alıyorduk diye. Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi Araştırması (SAGE) tarafından 2017 yılında yapılan ‘İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması’ sonuçlarına göre Kayseri ilçelerin gelişmişlik sıralaması ortada. Sonuç olarak, ilimizdeki ilçelerin 4 kademe ve üstü bu kapsama alınmıştır. İlçe tespiti SAGE-2017 baz alınarak yapılmıştır. Develi ve Özvatan’a geçmiş olsun. Bu iki ilçemizde fazla üzülmesin bu teşvik sisteminden de bir şey çıkmaz. Kayseri gibi hızlı sanayileşmiş ve nispeten tarımsal verimliliği düşük illerde, ikinci büyük ilçe, merkez ilçenin sadece yüzde 5’i büyüklüğündedir. İlimizde artık ilçelerin yerleşim sistemi içinde taşıdıkları işlevleri büyük ölçüde yitirmiş oldukları söylenebilir. Her ilçenin dinamikleri farklıdır. Onun içindir de diyorum ki öncelikle Kayseri ili olmak üzere ilçe raporları hazırlanmalı. İlçelerin mevcudu ile potansiyellerini belirlenmelidir”