'Bu işte hukuka aykırılık var'

'Bu işte hukuka aykırılık var'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

KAYSERİ Barosu, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ücret tarifesinin, kanunda yazmasına rağmen Türkiye Barolar Birliği’nin görüşünün alınmadan belirlendiğini savunarak, bu konuda Adalet ve Maliye Bakanlıkları hakkında Danıştay’a yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.

 

Kayseri Barosu Başkanlığı tarafından CMK ücret tarifesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açıldı. Yürütmenin durdurulması kararında mevcut asgari ücret tarifesinin uygulanması talep edildi.  Kayseri Baro Başkanı Cavit Dursun, belirlenen CMK ücret tarifesinin kanuna, hukuka, hukuk devleti, eşitlik ve hakkaniyet ilkelerine aykırılığı nedenlerinin olduğunu öne sürerek, bu nedenle tarifenin iptalini istediklerini söyledi.

 

Dursun, “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin uygulanması ve yürütmenin durdurulması yani yürütmenin durdurulması kararında da mevcut asgari ücret tarifesinin uygulanması talepli ve duruşma istemli davamızı, Adalet ve Maliye Bakanlıkları aleyhine, Danıştay Başkanlığı nezdinde açtık.” dedi.

Diğer yandan Baro’nun, 1 Şubat’ta açtığı davanın şikayet dilekçesinde şu ifadeler yer aldı: “31 Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak 1 Ocak 2017’de de yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince görevlendirilen müdafi ve vekillere yapılacak ödemelere ilişkin 2017 tarifesinin iptaline, bu işlem ile ilgili olarak dava sonuna kadar yürütmenin durdurulmasına, yürütmenin durdurulması kararında hukuk devleri ve eşitlik, hakkaniyet ilkeleri gereğince yürürlükteki mevcut avukatlı asgari ücret tarifesinin uygulanmasına dair karar verilmesi istemidir. 2017 yılı tarifesinde yer alan ücretlerin oldukça düşük olması nedeniyle bu davanın açılması zaruri olmuştur. Tarife açıkça hukuka aykırı olup öncelikle yürütmenin durdurulması ile iptali gerekmektedir. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 13’üncü maddesinin açık hükmüne rağmen 2017 yılı tarifesi ile ilgili olarak Türkiye Barolar Birliği’nin görüşü dikkate alınmamıştır.  Söz konusu maddede, CMK tarifesindeki ücretlerin Türkiye Barolar Birliği’nin de görüşü alınarak Adalet ve Maliye Bakanlıkları tarafından birlikte tespit edileceği hüküm altına alınmıştır.”

Haber: Cafer ZENGİN