Boydak Holding satılacak mı?

Boydak Holding satılacak mı?
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında CEO Alparslan Baki Ertekin ile birlikte Boydak Holding'in 2018 ilk dokuz ayındaki ekonomik performansı, hedef ve stratejilere ilişkin açıklamalarda bulundu. 

TMSF Başkanı Muhiddin Gülal: "TMSF kayyumunda yönetilen perakende şirketleriyle, güçlü ve etkin şekilde Enflasyonla Topyekun Mücadele’ye katılacağız" dedi. Gülal açıklamasında  "Boydak Holding'in cirosu 7,3 milyar TL'ye yükseldi. " şeklinde konuştu. Gülal, ayrıca holdingin satışı ve isim değişikliği gibi konularında gündemlerinde olmadığını söyledi. Boydak Holding’in mahkeme süreci ile ilgili de bilgi veren Gülal, “Devam eden süreçte de müsadere kararı bekliyoruz. Kararların kesinleşmesi ile yol haritamızı tamamlayacağız.” diye konuştu. Holdingin borç durumu ile ilgili de açıklama yapan Gülal, “Devraldığımızda holdingin 364 milyon dolar borcu vardı. Şimdi 600 Milyon TL borcu var” dedi. Gülal, Holdingin eski COE’u Ertunç Laçinel ile ilgili iddialara ilişkin yargı sürecinin de devam ettiğini kaydetti. An itibariyle TMSF kayyumunda yönetilen 1012 şirket olduğunu ifade eden Gülal, “Bu şirketlerin öz kaynak büyüklüğü 19.9 milyar TL seviyesinde. Aktif büyüklüğü de 52.9 milyar TL seviyesinde. An itibariyle bu şirketlerimizde 46 bin 360 kişi çalışıyor. Tabi bu şirket sayımız sürekli değişiyor. Zaman zaman yeni şirketler geliyor, zaman zaman da bizim iade etmemiz gereken şirketler oluyor” dedi.

 Açıklanan “Enflasyon İle Topyekûn Mücadele” kampanyasına destek verdiklerini kaydeden Gülal, “TMSF Kayyumunda yönetilen, özellikler perakende ve hizmet sektörde faaliyet gösteren aktörlerimizle ve paydaşlarımızla birlikte güçlü ve etkin bir şekilde katılacağız. Burada bizim yapının en büyüğü Boydak mobilya, sektörünün yüzde 60’ına vaziyet eden biz şirket. Onlar hemen gerekli çalışmayı yaptılar. Tüm mağazalarda en az yüzde 10 olmak kaydıyla, üstüne de çıkılacak ve indirimler yapılacağını ifade etti CEO’muz. Dolayısıyla Boydak ile katılacağız. Aydınlı grubunda üç tane markamız var. Pierre Cardin, Cacharel, Us Polo olma üzere. Onlarda etkin olarak bu sürece katılacaklar. Beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren Uğur Soğutma firmamız bu sürecin içerisinde yer alacak. Hakeza mobilya sektöründe önemli aktörlerimizden Alfemo grubumuzda bu süreçte yer alacak. Diğer Aker özellikle tekstil grubunda önemli mağazacı firmalarımızdan bir tanesi bu sürece katılacaklar. Biz bu sürecin içerisinde çok güçlü ve etkin olarak hem hükümetimizin yanında olacağız hem de enflasyonla mücadelede bu şirketlerimizi daha aktif nasıl kullanabiliriz, bu süreçte etkin bir vereceğiz. Ben şimdiden bu sürece destek veren şirketlere teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“CİRO YÜZDE 8.3 SEVİYESİNDE ARTTI”

Basın toplantısında Boydak Holding’in 3’üncü çeyrek rakamları ile ilgili de bilgi veren Gülal, holdingi devraldıkları günden bugüne yüzde 27 oranında büyüttüklerini söyledi. Gülal, şu ifadeleri kullandı, “Biz Boydak Holdingi devraldığımızda, Boydak Holdingin büyüklüğü 7.6 milyar TL seviyesindeydi. Bugün Boydak Holdingin büyüklüğü 10.1 milyar TL seviyesinde. Hemen hemen yüzde 27 seviyesinde biz Boydak Holdingi aktif olarak büyüttük. Devraldığımız gün itibariyle öz kaynak rakamı da 5.8 milyar TL seviyesindeydi. Şu an öz kaynak rakamı 7.01 milyar TL seviyesinde. Öz kaynakta da ciddi bir artış sağladık.  2017’nin ilk 9 ayı ile şimdi 2018’in ilk üç çeyreğini yorumladığımızda ciroda yüzde 8.3 artış ile 6.7 milyar TL olan rakamımız 7.3 milyar TL seviyesine ulaştı. Biz bir yıl önceye göre ciromuzu yüzde 8.3 olarak arttırdık. Ama şunu da ifade etmem lazım, mobilya sektöründe 2017 özellikle ÖTV indirimi ile birlikte rekor ciro yaptığımız 2017’de Boydak Holdingi son on yılının en üst seviyesine çıkardık ciro olarak. Dolayısıyla biz 2018 yılında da aynı rakamı yakalar mıyız diye tereddütlerimiz vardı. Özellikle olağanüstü dönemler de yaşadık, yazdan bu tarafa. Ama arkadaşlar onun üstüne çıkarak yüzde 8.3 seviyesinde cirolarımızı artırdılar. Holdingimizin değeri de hemen hemen yüzde 30 seviyesinde arttı ve 1.2 milyar TL‘ye ulaştı.

“YIL SONUNU 1 MİLYAR TL KAR İLE KAPATMAK İSTİYORUZ”

Holdingin net karlılığının da yüzde 3 seviyesinde arttığını anlatan TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, “613 milyon TL’den, 754 milyon TL’ye çıkardık ilk üçüncü çeyrek itibariyle. Yılsonu itibariyle de biz Boydak Holdingi hemen hemen 1 milyar TL karla kapatmayı hedefliyoruz. Tabi karlılığımızın artışına paralel olarak vergilerimiz de arttı. Vergilerimizde yüzde 52 artış söz konusu. 327 milyon TL’den 497 milyon TL’ye yükselttik. İlk üç çeyrek itibariyle devletimize 497 milyon TL vergi ödedik. Tabi bu süreçte Boydak Holding önemli bir ihracat aktörü.  2017 her manada rekorlar yılı ve ihracatımız 2018’in ilk üççeyreğinde yüzde 6.4 artarak 288 milyon dolar seviyesine yükseldi. Biz bu süreçte şirketleri yönetirken eğer yatırım ihtiyaçları var ise hiç çekinmeden gerekli yatırımları yapıyoruz. Bu süreçte de Boydak Holding 2018’in ilk üç çeyreğinde 110 milyon TL’lik bir makine tesisat ARGE yatırımı gerçekleştirdi.” şeklinde konuştu.

“DEVRALDIĞIMIZDA HOLDİNGİN 364 MİLYON DOLAR BORCU VARDI”

Boydak Holding bünyesinde 2018 yılı içinde 85 yeni mağaza açıldığını dile getiren Gülal, “Holdingin mağaza sayısı 1490 seviyesinde ve çalışan sayısı da 12 bin 564. Diğer taraftan biz devraldığımız günden itibariyle Holdingin 364 milyon dolar borcu vardı. Ağırlıklı olarak enerji sektöründe kullanılan 364 milyon dolar borcu vardı. Biz bu borcun bu süreç içerisinde 264 milyon dolarlık kısmını ödedik. Bu süreçte ciddi de bir borç hafifletmiş olduk. Şimdi 104 milyon dolar  borcu var. Hemen hemen bu da TL’ye döndü. Şimdi yaklaşık 600 milyon TL banka borcu var.” dedi.

“BOYDAK TARAFINDA İŞLER İYİ GİDİYOR, HOLDİNG YÜZDE 27 BÜYÜDÜ”

 Açıklamasında, “Boydak tarafında işler iyi gidiyor” ifadelerini de kullanan Gülal,  şöyle konuştu, “TMSF Kayyumundaki şirketler bize devrolunduğu itibaren bizim gözümüzde artık birer milli servet. Her biri milletin malı. Dolayısıyla Boydak üzerinde ve tüm TMSF Kayyumu üzerinde yönetilen şirketler üzerinde katma değer üretmeye, istihdam yaratmaya devam edecekler.” şeklinde konuştu. Gülal, Boydak Holding’i devraldıklarında holdingin büyüklüğünün yaklaşık 7,6 milyar TL olduğunu, bugün bunun yaklaşık yüzde 27 artışla 10,1 milyar TL’ye çıktığını aktararak, “Devraldığımız gün itibarıyla özkaynak büyüklüğü 5,8 milyar TL seviyesindeydi, Boydak Holding’in şu an itibarıyla özkaynak büyüklüğü 7,01 milyar TL seviyesinde.” dedi. Bu yılın ilk 3 çeyreği ile geçen yılın aynı dönemi kıyaslandığında ciroda yüzde 8,3 artışla 7,3 milyar TL’ye ulaştığını dile getiren Gülal, “Mobilya sektöründe 2017 özellikle ÖTV indirimiyle birlikte rekor ciro yaptığımız bir yıldı. 2017 yılında Boydak Holding’i ciro olarak son 10 yılın en üst seviyesine çıkarttık. Holdingin EBITDA değeri yüzde 29,9 artışla 1,2 milyar TL’ye ulaştı. Biz bu süreçte net karlılığımızı da yüzde 3 artırarak 754 milyon TL’ye çıkarttık. Boydak Holding’in yaklaşık 1 milyar TL karla yılı kapatmasını hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

 “DEVAM EDEN SÜREÇTE DE MÜSADERE KARARI BEKLİYORUZ”

Boydak Holding’in mahkeme sürecinin bilindiğini aktaran Gülal, “Ceza alan hissedarların hissesini müsadere kararı verildi. Karar henüz kesinleşmedi ama bu ilk müsadere kararıydı, bizdeki yapıyla ilgili olarak. Devam eden süreçte de müsadere kararı bekliyoruz. Kararların kesinleşmesini müteakip olarak gerekli projeksiyonlarımızı yaparak yol haritamızı tamamlayacağız.” diye konuştu.

 “SATIŞLA ALAKALI BİR PROJEKSİYONUMUZ YOK”

TMSF Başkanı Gülal, basın toplantısında yöneltilen soruları da yanıtladı. Boydak Holding’in satışının yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine Gülal, “Mahkeme süreçleri bizim dışımızda. Mahkeme bizi kayyum olarak tayin ediyor, şirkete giriyoruz, zaman zaman iade kararı veriyor, biz şirketten çıkıyoruz. Mahkeme ne tür karar verir, sonuçta Türkiye hukuk devleti, mahkemenin vereceği her türlü karara biz uymakla mükellefiz. Bu şirketlerin satışıyla alakalı süreç, şirketlerin ekonomik devamlılığı esası üzerine kuruldu. Yani şirketlerin ekonomik devamlılığı tehlikedeyse, satışı gündeme gelebiliyor. Bu süreçte de aslında biz çok şirket satışı yapmadık. Ana varlık satışı yapmak suretiyle desteklediğimiz şirketlerimiz oldu. Dolayısıyla Boydak Holding’in ekonomik devamlılığında, rakamları paylaştım, bir tehlike söz konusu olmadığı için kısa vadede satışla alakalı bir projeksiyonumuz yok. Bir şekilde mahkeme kararının neticelenmesini bekliyoruz. Neticelendikten sonra bir projeksiyon gerçekleştireceğiz. Ondan sonra blok mu satarız yoksa parçalayıp mı satarız, onu da o vakit geldiğinde konuşuruz.” yanıtını verdi.

“İSİM DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEMDE YOK”

Müsadere kararı sonrasında holdingin isim değişikliği tasarlanıp tasarlanmadığına yönelik soru üzerine Gülal, gündemlerinde böyle bir çalışma olmadığını söyledi

 ŞİRKET ORTAKLARINA KAZANÇTAN PAY KONUSU

“Şirketin örgüte bulaşmamış ortakları şirketin kazancından pay alamıyor, bununla ilgili bir çalışma var mı?” sorusuna da yanıt veren Gülal, “Bu sadece Boydak Holding özelinde değil, genelde tüm şirketlerimizde böyle bir sorunumuz var. Bununla alakalı yasal düzenleme çalışması başlattık. Biz bu yapıya bulaşmamız hissedarların da haklarını korumakla mükellefiz. Bu süreçte hukuki olarak da bir takım sıkıntılarımız olduğu için onlara çok yardımcı olamadık. Bunu ifade etmek de bir veyis görmüyorum ama bir yasal düzenlemeyle inşallah önümüzdeki süreçte de o sorunu da ortadan kaldıracağız.” dedi.

“İŞTE ÇIKARILAN İŞÇİLER NE OLACAK? İŞÇİLERE KAR PAYI VERİLECEK Mİ?”

Boydak Holding’de 12 bin 564 kişinin çalıştığını kaydeden Gülal, şu ifadeleri kullandı, “Bu kadar büyük bir yapıda istihdamda bir takım sirkülasyon olması gayet doğal diye bakıyoruz. Verim alamadığımız arkadaşlarla yollarımızı ayıracağız, daha fazla istihdam yaratmak adına bir mücadele içerisindeyiz zaten. Ama işten çıkarılanların geri dönmesi ile alakalı arkadaşların bir çalışması olduğunu zannetmiyorum. Verimsizse, verim alamıyorsak biz buraları ekonominin temel kurallarına göre vaziyet ediyoruz. Dolayısıyla istihdam sayımızda zaman zaman azalmalar oluyor, dönemsel olarak artışlar oluyor. 12 bin 564 kişinin çalıştığı bir yapıda birilerinin işten çıkıyor olması, birilerinin tekrar başlıyor olması doğal bir süreçtir diye yorumluyorum.  Biz zaten her sene başında, enflasyon oranında onlara gerekli artışı sağlıyoruz. Hatta bayram öncesi de biz Boydak Holding çalışanlarına biner lira bir ikramiye katkısı sağladık. Bayram harçlığı mahiyetinde. Dolayısıyla işçilerimizin hem sosyal haklarını hem de özlük haklarını iyileştirme yönünde sürekli bir çaba halindeyiz.”

“LAÇİNEL İLE İLGİLİ SORUŞTURMA HUKUK NEZDİNDE SÜRÜYOR”

38 Kent TV ve Kayseri Olay Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci’nin, eski CEO Ertunç Laçinel ile ilgili başlatıldığı belirtilen soruturmaya yönelik sorusunu da yanıtlayan Gülal, “Hukuk nezdinde devam ediyor. Devam eden süreçle ilgili biz şu aşamada yorum yapmayalım. Artık biz önümüze bakıyoruz” dedi.

CEO ERTEKİN: HAYRIN İYİ OLANI GİZLİ YAPILANIDIR

Boydak Vakfı’nın yardım faaliyetlerine ilişkin soru üzerine de bilgi veren Alparslan Baki Ertekin ise “Biz vakıf döneminde yapılan yardımların birçoğunu yapmaya devam ediyoruz. Hatta geçmişte yapılmayan türde yardımlarda yapıyoruz. Fakat bunları kamuoyu ile paylaşmıyoruz. Hayrın iyi olanı gizli yapılanıdır. Sadece Boydak Holding çalışanlarımızın üniversiteye giden çocuklarına yaptığımız yardım bir tek biliniyor. Çünkü o personele dağıtıldığı için ama onun dışında Vakfın bir yıl içinde yapmış olduğu yardımlardan çok daha fazlası emin olun son 2 senedir yapılıyor.”

(Haber Merkezi)