BELEDİYE KOŞTURUYORSA, BORÇLANIR!

BELEDİYE KOŞTURUYORSA, BORÇLANIR!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Olay Türk TV’de konuştu. Sansürsüz programında belediye çalışmaları hakkında bilgi veren Palancıoğlu,  Raylı Sistem örneği vererek, “Kayseri’de Raylı Sistem merkezi sistemi beklemeden hızlı bir şekilde olmuştur. Eğer merkezi sistemi bekleyecek olursanız  belki 20 yılda yapılacaktır” dedi. Bazı belediye başkanlarının göz boyamak için gereksiz yatırımlar yaptığını da savunan Başkan Palancıoğlu, “Eğer bir belediye çok hizmet yapıyorsa, koşturuyorsa mutlaka borçlanmak durumunda, aksi takdirde kendi kaynakları kesinlikle yetmez. Belediye başkanının gecesi gündüzü hesap yapmakla geçer.”

 

 

Olay Türk TV’de Sansürsüz programında Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci ve Gazeteci Cem Atakan’ın sorularını yanıtlayan Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, dikkat çeken açıklamalar da yaptı.  Melikgazi’de göreve gelmesinden bugüne 6 ayın geçtiğini dile getiren Palancıoğlu, “Belediyeciliğe Talas’ta alışmış olmamıza rağmen Melikgazi'nin farklı dinamikleri var. Çok daha kalabalık bir merkez ilçe. Özellikle Talas’ta olmayan birçok burada parametre var. Bunlardan bir tanesi sanayiler, sanayi tesisleri. Kayseri'nin ticaretin döndüğü esnafların yoğun bulunduğu bölge. Önümüzdeki ay stratejik planı Bakanlığa sunacak duruma geldik.”  dedi.

“BU SENE MUTFAKTA HAZIRLIK YILI OLMUŞ OLACAK”

“Melikgazi'nin yıllardır devam eden işleri var. Bu işlerin devam etmesi, özellikle projelerin aksamaması lazım” diyen Palancıoğlu, şunları söyledi, “Belediyecilikte bir işin planlanması fizibilitenin yapılması, bütçesinin ayarlanması, ihalesinin yapılması ve temel atılmasına kadar geçen süre bence proje uygulama aşamasında çok daha önemli.  Çünkü yanlış yerde istediğiniz kadar doğru olduğunu düşündüğünüz bir projeyi uygulayın, o bu yeterli sonuç vermez. Dolayısıyla arsasını ayarlamak, imarını düzenlemek, gerekli izinleri ruhsatları almak mülk elinize geçmesi, bunlar hep hazırlık aşaması mutfak aşaması. Dolayısıyla bu geçirdiğimiz altı ay içerisinde birçok projenin de altyapısını hazırladık, hazırlamak için gayret gösterdik. İnşallah önümüzdeki ilkbaharla birlikte havaların tekrar yaza doğru dönmesiyle birlikte birçok projenin temel atmasını yapacağız. Bir kısmının açılışını yaz sonuna 2020'nin sonuna gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla bu sene biraz mutfak hazırlık yılı olmuş olacak.”

 

“EĞER BU SİSTEMİ BEKLEYECEK OLURSANIZ BELKİ 20 YILDA YAPILACAK”

Belediyelerde borçlanma konusunda da değerlendirmelerde bulunan Palancıoğlu, “Belediyeler her zaman için yatırım yaptıklarından borçlanırlar” ifadelerini kullandı. Palancıoğlu, “Belediyeler nasıl borçlanırlar? Diyelim ki güneş enerjisi santralini kuruyorsunuz. Bu kurduğumuz santralli İller Bankasından proje geçirirsiniz, destek alırsanız. Bu yatırım kredisi olduğu için İller Bankasının yatırıma

yönelik kredilerin faizi çok düşüktür. Yani bir özel bankadan aldığınızda kredi yüzde yirmi  ise yatırıma yönelik İller Bankasından aldığınız için o yüzde 6-7’lerde olur.  Haseki Bakan zamanında yapılan raylı sistemin, yatırım boyutu aslında merkezi bütçeden yapılacak kadar yüksek bir meblağ, ama Kayserilinin menfaatine olduğu için raylı sistemin bütçesi merkezi sistemi beklemeden hızlı bir şekilde olmuştur. Eğer bu sistemi bekleyecek olursanız  belki 20 yılda yapılacaktır. Şu anda raylı sistemin dahi borcu var. Borcu dediğimizde de, alıp cebine parayı götürmüş ve yatarım yapmamış değil. Şehre yapılan yatırımın 3 sene, 5 sene, 10 sene  gibi vadeleri olur. Bu vadeler zamanı geldikçe aylık aylık taksitler halinde ödenir. Dolayısı ile tüm belediyelerin yatırım borçlanması vardır. Haseki Bakanın güzel bir sözü var; ‘Bir Belediye Başkanı, Belediye’yi yönetmek için bazı vasıflara sahip olması gerekir’ der. ‘Para yönetimini bilmesi lazım’ der. ‘İnsan kaynağı yönetimini bilmesi lazım’ der. ‘Projeden anlaması ve imarı, imar planlamasını bilmesi lazım’ der.” şeklinde konuştu.

 

“GÖZ BOYAMAK İÇİN GEREKSİZ YATIRIM YAPAN BAŞKANLAR VAR”

Bazı belediye başkanlarının göz boyamak için gereksiz yatırımlar yaptığını da savunan Başkan Palancıoğlu, “Bazen Belediye başkanlarını görüyorsunuz,  insanların gözünü boyamak veya  hızlı bir şekilde oy almak için gereksiz yatırımlar yapıyorlar. Bu gereksiz yatırımlardan dolayı da maaşı dahi ödeyemeyen, SGK borcunu ödemeyen belediyeler var. Ankara’da yapılan toplantıda Haseki Bakanımız, tüm Türkiye’de 1398 Belediye var. Bunlardan yaklaşık 900 civarında olanı AK Partili belediyeler, Cumhur ittifakında olan belediyeler. Bazı belediyeler var ki özellikle, doğudaki kayyum atanan belediyeler, belediyenin tüm bütçesi tamamen gitmiş. Sıfır Türk lirası, yani hiçbir yatırım yok. Borç batağındalar. Eğer bir belediye çok hizmet yapıyorsa, koşturuyorsa mutlaka borçlanmak durumunda, aksi takdirde kendi kaynakları kesinlikle yetmez. Belediye başkanının gecesi gündüzü hesap yapmakla geçer. Nereden gelir üreteyim, nereden arsa üreteyim, nasıl vergilerimi toplayım da bunu yatırıma dönüştüreyim diye düşünür” dedi.

“DENGEYİ KURAMAYAN BELEDİYELER ZARAR EDİYOR”

“Belediyede çok akıllı yatırımlar yapmanız gerekiyor” ifadelerini de kullanan Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, “Gideri minimum, geliri maksimum yatırımlar yapmanız gerekiyor. Bu dengeyi kuramayan Belediyeler zarar ediyor. Devlete borçlu hale geliyor. Devlet, daha sonra gel bakalım senin borcun var diyor ve kredi verilemez hale geliyorlar” diye konuştu.

 

"DİYARBAKIR'DAKİ ANNELERİN SESİNİ AVRUPA'YA DUYURMAMIZ LAZIM"

Diyarbakır'da çocukları terör örgütü PKK tarafından kaçırılmış annelerin sesini Avrupa ve Amerika'ya duyurmak gerektiğini belirten Başkan Palancıoğlu; "Toplantımız; Avrupa Konseyi’nden Türkiye raportörlerinin gelmesi konusu Diyarbakır ve Mardin’deki kayyum atamaları ve eski belediye başkanlarıyla görüşmeye geliyorlar. Biz de Avrupa Konseyi’nde Diyarbakır’daki uzun süredir HDP’nin kapısında çocukları terör örgütü PKK tarafından kaçırılmış ailelerin inşallah tercümanı olmak, onların taleplerini Avrupa Konseyi’nde dile getirmek, eğer izin alabilirsek o annelerden birkaçını Avrupa Konseyi’ne götürüp orada temennilerini, dileklerini, başlarına gelenleri ve çocuklarıyla ilgili taleplerini aktarmalarını sağlamak. Orada kürt kardeşlerimizin terör örgütü tarafından kaçırılmasını anlatmak istiyoruz. Çünkü Türkiye Avrupa Konseyi’nde maalesef suçlu konuma getiriliyor HDP’liler tarafından. Şimdi annelerin sesini umarın Avrupa Konseyi duyar. Oradaki annelerin sesini Avrupa’ya, Amerika’ya duyurmamız lazım. Burada büyük bir mağduriyet var. Hep beraber gazetecilerle gitmiştik Şırnak’a, Cizre’ye gitmiştik. Gerçekten orada vatandaşların her biri kolumuzdan tutuyordu. Su akmıyordu, inanılacak gibi değil. Şehir şebekesi denen bir şeye yatırım yapılmamış. Hiç de dertlenmemişler. Terörle insanları sindirmişler. İnsanlar boş geziyor, hiç iş yok. ‘Bir çocuğunu belediyeye işe alırız eğer bir çocuğunu dağa verirsen’ şeklinde tehditle, şantajla düzen kurmuşlar. Elhamdülillah son yıllarda hükümetimizin basiretiyle oradaki yaptığı çalışmalarla terörist faaliyetler oldukça minimuma indi. Diyarbakır, Mardin, Urfa tarih boyunca dünyanın en verimli toprakları şuanda bizim elimizde. Birlik, beraberlik içinde hareket edebilsek Türkiye’de yokluk denen bir şey kalmaz. Ama biz maalesef birbirimize çok hızlı düşüyoruz. Bundan dolayı da elimizin altındaki nimetlerin farkına varamıyoruz. İnşallah bundan sonra çok daha farkına varırız" ifadelerini kullandı.  Haber: Hüseyin GÖKTAŞ