' Batı tipi beslenme kız çocuklarında erken ergenliğe neden oluyor'

' Batı tipi beslenme kız çocuklarında erken ergenliğe neden oluyor'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Tabip Odası tarafından düzenlenen eğitim seminerlerinin bu haftaki konusu “Çocuklarda boy kısalığı, obezite ve erken ergenlik” oldu.

Kayseri Tabip Odası Sekreteri Dr. Hakan Karabulut, hizmet içi eğitim seminerleri kapsamında bu hafta Erciyes Üniversitesinden Çocuk Endokrin ve Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu tarafından bilgiler verildiğini söyledi.

“Çocuklarda boy kısalığı, obezite ve erken ergenlik” konulu seminerde önemli konuların paylaşıldığını ifade eden Karabulut, “ Oldukça verimli geçen eğitim çalışmalarımız sürecek” dedi. 

Geriatri Merkezinde düzenlenen seminerde konuşan Prof. Dr. Selim Kurtoğlu ise “Batı tipi beslenme kız çocuklarında erken ergenliğe neden oluyor” dedi.

Kurtoğlu yaptığı açıklamalarda şunları söyledi:

“ Çocuklarda büyümenin değerlendirmesi anne karnından başlar.  Yeni doğduğunda ölçümleri alınan bebeklerin ilk 6 ayda her ay, sonra 3 ayda, 1-3 yaşında 6 ayda bir, 3 yaşından sonra yılda bir boy ve ağırlık izlemi oldukça önemli. Büyüme yetersizliği olan çocuklarda beslenme sorunları,  geniz eti,  parazitler, kansızlık yanında büyüme hormonu eksikliği de olabileceği,  şüphe duyulan çocukların çocuk endokrin birimlerine yönlendirilmesi gerekir” dedi.

Çocuklarda giderek artan şişmanlık konusuna da dikkat çeken Kurtoğlu, gebelikte diyabet hastalığının iri bebek doğumuna yol açtığı ve ileride şişman çocuk olabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, “ Bebeklere ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmesi gerekir.  Beslenme hataları, abur-cubur beslenme, ailenin beslenme tarzı, uykusuzluk, kahvaltı yapmama,  televizyon- bilgisayarla 2 saatten fazla meşgul olma ve hareketsizlik çocukları bekleyen büyük tehlikelerdendir.  Ayrıca aşırı şişman çocuklarda tip 2 diyabet riski de unutulmamalı” dedi.

Kız çocuklarında erken ergenlikle ilgili de önemli açıklamalarda bulunun Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, “ Özellikle kızlarda doğal beslenme yerine batı tipi beslenme erken ergenliğe yol açıyor. Türkiye’de bu sayısı günden güne artıyor. Anne ve babalar çok dikkatli olmalı. Şişmanlık ve hareketsizliğin çocuklarımızı getirdiği çok önemli bir nokta. Ve çok ciddi sorunlara yol açıyor. Kız çocuklarında 6-8 yaş civarında erken ergenlik bulguları gözlenmesi durumunda çocuk endokrin birimlerine başvurulması gerekir” diye konuştu.