Başkan Genç: Artık gereken yapılmalı, devletin dini adalettir

Başkan Genç: Artık gereken yapılmalı, devletin dini adalettir
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Cem Vakfının, Cemevlerinin ibadethane kabul edilmesi ve elektrik faturalarının devlet tarafından ödenmesi için açtığı dava kapsamında, Yargıtay yerel mahkemenin kararını onadı. Yargıtay, “Cemevleri ibadethanedir, elektrik faturalarını devlet ödemelidir” dedi. Kararı değerlendiren Kayseri Hacı Bektaşi Veli Derneği ve Vakfı Başkanı Sadık Genç, “Artık gidecek bir mahkememiz kalmadı, hepsini kazandık. Haklılığımız kanıtlandı, gereken yapılmalıdır” dedi. 
 
Yargıtay, yerel mahkemenin Cemevlerinin ibadethane olduğuna ve elektrik faturalarının devlet tarafından ödenmesi gerektiğine hükmeden kararını onadı. 
Aleviler, Yargıtay’ın bu kararının ardından adım atılmasını bekliyor. 15 yıldır devam eden yargı mücadelesinin sonunda hükümetten artık yasal düzenleme beklediklerini ifade eden Kayseri Hacı Bektaşi Veli Derneği ve Vakfı Başkanı Sadık Genç, süreci haber merkezimize değerlendirdi.
“CEMEVLERİ İBADETHANEDİR”
Genç, “Daha önce biz Cemevlerinin ibadethane olduğu konusunda birçok mahkemeyi kazanmıştık. Avrupa İnsan hakları Mahkemesinde üç tane mahkememiz vardı. Bunlardan birincisi Cemevlerinin ibadethane olduğu ve ibadethanelerin diğer ibadethaneler gibi kamusal alanlarda olduğu gibi elektrik su paralarının devlet tarafından karşılanması konusunda bir dava kazanmıştık. Yine zorunlu din derslerinin kaldırılması konusunda davaları Avrupa İnsan hakları Mahkemesinde davaları kazanmıştık. Yine bununla ilgili yerel mahkemelerde bu davaları İstanbul’da kazanmıştık. En son yine bu yıl Danıştay’da bir dava kazandık. En son Yargıtay kalmıştı. 25 Aralıkta açtığımız dava sonuçlandı. Ve Yargıtay’ın kararı şu yönde oldu. Cemevleri ibadethanedir” diye konuştu.
 
“ARTIK GİDECEK BİR MAHKEMEMİZ KALMADI. BÜTÜN MAHKEMELERİ KAZANDIK” 
Başkan Sadık Genç, “Artık gidecek bir mahkememiz kalmadı. Bütün mahkemeleri kazandık” diye konuştu. Genç, şunları söyledi, “İnsan Hakları Beyannamesinde yani Avrupa İnsan hakları yani uluslararası imza attığımız sözleşmede kişisel hak olduğu, nerelerin ibadethane olduğu kişilerin özgürlüğü dâhilinde olduğu dolayısıyla Türkiye’de çok miktarda alevi vatandaşın yaşadığı, bu alevi vatandaşlarının ücretsiz olarak Cemevlerinde halka cenaze, yemek, ibadet gibi hizmetler verdiği, dolayısıyla buranında diğer kamusal alanlar camiler gibi, sinagoglar gibi kiliseler gibi kamusal alan olarak tanımlamak gerektiği ve bu bağlamda elektrik parasının da devlet tarafından karşılanması konusunda Yargıtay karar verdi. Bu artık Cemevlerinin ibadethane olarak tanınıp devlet tarafından bütçe ayrılması son yargı noktasıydı. Artık gidecek bir mahkememiz kalmadı. Bütün mahkemeleri kazandık. Devletimizin dini, ırkı, mezhebi olmaz. Devlet bütün inanç gruplarına, bütün etnik yapılarına eşit mesafede olmalıdır. Devletimizin dini haktır, hukuktur, adalettir. Devletimiz bu bağlamda sıkıntıyı en kısa zamanda çözmelidir. Alevi halkının ibadethanelerinin mağduriyetini gidermek zorunda. Artık deriz ya bıçak kemiğe dayandı. Çok sabrettik, bekledik. Ülkemiz olağanüstü bir süreçten geçti. 15 Temmuz hain darbe girişiminden geçti. Olağanüstü halden geçti. Devletimizin birçok sıkıntıları vardı. Biz bu nedenle sağduyu göstererek, bütün mahkemeleri kazanmamıza rağmen, mağduriyetimize rağmen alanlara çıkmadık, sıkıntı yaratmadık. Devletimizin yanında olduk. Artık buna da devletimiz bir nokta koysun diyorum. Şimdi yeni ülke düzeninde yeni rejimde Sayın Cumhurbaşkanımızın bir işaretiyle çözümlenebilecek noktada. Bütün yargı kararları kazanıldığı için devletimiz zaten bunlara uymak zorunda”
 
“ALEVİLER HER ZAMAN DEVLETE SAHİP ÇIKTI”
Yaşanılan mağduriyetlere rağmen Alevilerin her zaman devlete sahip çıktığını kaydeden Genç, “Artık bu soruna  devletimiz bir nokta koysun” dedi.
Genç, “Bu konularla ilgili nasıl bir mücadele yürütülecek yani dört büyük federasyonumuz da artık bu kazanımlar noktasında tek ses, tek yumruk olma noktasında anlaştı buda alevi toplumu açısından çok sevindirici bir şeydi. Dolayısıyla bu saten sonra hükümetimizden hiç eylemsiz, mücadelesiz sıkıntısız bir şekilde kendi iradeleriyle alevi toplumuna bir jest yapacak şekilde kendilerinin çözmesini bekliyoruz” diye konuştu.
“DEVLETİN DİNİ OLMAZ, DEVLETİN DİNİ ADALETTİR” 
Açıklamasında, “Biz bu ülkenin asli unsurlarıyız, azınlık değiliz” diyen Başkan Genç,  “Devletin dini olmaz, devletin dini adalettir” şeklinde konuştu.
 
Genç, “Biz bu ülkenin asli unsurlarıyız. Azınlık değiliz. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu konuda hassasiyet göstermesi gerekirken bunun ahimde kazanılması bile bize gerçekten üzüntü veriyor. Biz neden gidelim Avrupa’da bu haklarımızı arayalım. İstediğimiz nedir ki ayrı bir devlet, ayrı bir dil, ırk değil.   Bölücülük değil. Biz birlikte kardeşçe yaşayalım istiyoruz. Karşımızda hemen camimiz var. Biz hiç rahatsızlık duymuyoruz. Bu mahallede her etnik yapıdan insan var. Burada hep birlikte iç içe yaşıyoruz. Devletimizde bu bağlamda bütün yurttaşlarına, bütün inanç guruplarına eşit mesafede olacak. Devletin dini, ırkı, mezhebi olmaz. Devletin dini adalettir” ifadelerini kullandı.