Bakanlık çareyi kapatmada buldu!

Kayseri'de sulamada yaşanan sıkıntılarla ilgili dikkat çeken gelişme...

Bakanlık çareyi kapatmada buldu!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Haber: Cafer ZENGİN-  Kuraklıkla birlikte su kaybını önlemek ve tasarruf sağlamak için Tarım ve Orman Bakanlığı Kayseri’de de harekete geçti. Bakanlık özellikle geçtiğimiz yaz farklı bölgelerde yaşanan sulama sıkıntılarına çözüm bulmak için çare arıyor. 
Melikgazi ilçesi Sarımsaklı Mahallesi’nde kanal sularının kesilmesine ve bununla birlikte tarla ve bahçelerde mahsullerin kuruması sonrasında ortaya çıkan tablo endişeleri de beraberinde getirmişti. Balık ölümlerinin de gerçekleştiği bölgede suların neden kesildiği merak konusu olurken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli konuya açıklık getirdi. Pakdemirli, su miktarının yeterli olmamasına işaret etti. Pakdemirli, su tasarrufu  ve kayıpları önlemek için de açık olan ve birçok yerde toprak kanal haline dönüşen sulama şebekelerinin kapalıya dönüştürülmesinin hedeflendiğini söyledi.
MHP Milletvekili İsmail Özdemir, bir süre önce Sarımsaklı’da yaşanan sulama sıkıntısını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu. Özdemir, sulama sıkıntısı nedeniyle çiftçilerin mağdur olduğunu belirterek, Bakan’a su kesintisinin nedenlerini sorarak, bilgi istedi. Bakan Pakdemirli, bölgede yaşanan sulama sıkıntısını ve kayıpları önlemek için proje çalışmalarının devam ettiğini belirtti. 

AÇIK OLDUĞU İÇİN SU KAYIPLARI VAR

'Açık olan ve birçok yerde toprak kanal haline dönüşen sulama şebekesinin kapalıya dönüştürülmesi ile sağlanacak su tasarrufu neticesinde bitki su ihtiyacının karşılanmasına ilişkin sorunların ortadan kalkacağı öngörülmektedir' diyen Bakan Pakdemirli, su depolaması yapılabilmesi için dulamanın bir süre önce birlik tarafından sonlandırıldığını da açıkladı. 

BAKANLIK ÇÖZÜMÜ O YÖNTEMDE BULDU!

Bakan Bekir Pakdemirli, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: Sarımsaklı Barajı mansabında bulunan ve Barsama Regülatörüne kadar ulaşan ana iletim kanalı toprak kanaldır. Bakanlığımız bağlı kuruluşu Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce inşa edilerek, 1968 yılında işletmeye açılan, işletme, bakım ve yönetim sorumluluğu 24.08.2005 tarihinde Kocasinan İlçesi Sarımsaklı Pompaj Sulama Birliğine devredilen ve 6600 ha net sulama alaruna hizmet eden Sarımsaklı Sulamasının sulama şebekesinin yenileme projesi kapsamında kapalı sisteme dönüştürülmesine ilişkin proje yapım çalışmaları devam etmektedir.  Sulama sezonunda şebekeye verilecek su miktarı bitki su ihtiyaçları ve depolanan su miktarı göz önünde bulundurularak hazırlanan planlı su dağıtım programı çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Çiftçilerden herhangi bir su talebi olmaması dikkate alınarak, baraj gölünde 2021 yılı sulama sezonu için su depolanabilmesi amacıyla, 2020 sulama sezonu 17.09.2020 tarihinde Sulama Birliği tarafından sonlandırılmıştır. Daha önceki yıllarda barajdaki su miktarı yeterli olmadığı için 1 Eylül itibariyle sulama sezonu sonlandırılmış, bu yıl 17 Eylül tarihine kadar su talepleri karşılanabilmiştir. Açık olan ve birçok yerde toprak kanal haline dönüşen sulama şebekesinin kapalıya dönüştürülmesi ile sağlanacak su tasarrufu neticesinde bitki su ihtiyacının karşılanmasına ilişkin sorunların ortadan kalkacağı öngörülmektedir.’