'Avrupa bizi kıskanıyor, ama bizim emekliler köye gidemiyor, torununa harçlık veremiyor!'

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Meclis'te emeklilerle ilgili tarihi bir konuşma yaptı. Emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntıları gözler önüne seren Ataş, en düşük emekli maaşının en azından asgari ücret seviyesine sabitlenmesi gerektiğini belirterek, 'Bir emekli 2.500 lirayla nerede barınabilir, ne yiyebilir, hangi doktora görünebilir, hangi tedaviyi karşılayabilir, nasıl geçinebilir? AKP iktidarı emeklileri açlığa mahkûm etmiştir' dedi. Diğer yandan İYİ Parti'nin, 'En düşük emekli maaşı asgari ücrete endekslensin' önerisi AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

'Avrupa bizi kıskanıyor, ama bizim emekliler köye gidemiyor, torununa harçlık veremiyor!'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) vatandaşların sorunlarını gündeme getirmeye devam ediyor. Ekonomik sıkıntı içerisindeki vatandaşların sorunlarına her fırsatta dikkat çeken, çözüm çağrısı yapan Milletvekili Ataş, emeklilerle ilgili de Meclis'te dikkat çeken bir konuşma yaptı.
"EMEKLİLERİMİZİN BİRÇOĞU EK BİR İŞ YAPMAK ZORUNDA KALMAKTA, SABAH UCUZ EKMEK, AKŞAM UCUZ PAZAR KUYRUĞUNDA KENDİLERİNE YER BULMAYA ÇALIŞMAKTADIR"
Meclis’te 301 sıra sayılı Kanun Teklifi’nin 13’üncü maddesi üzerine Parti Grubu adına söz alan Ataş, kanun teklifinin görüşülen maddesi en düşük gelir ve aylık ödemesinin 2.500 lira olmasının önerildiğini belirterek, “Yani 1.500 lira olan en düşük emekli maaşının bin lira artışla 2.500 liraya çıkarılmasını öngörmektedir. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz dikkate alındığında bu miktarın ne kadar yetersiz olduğu da ortadadır. Sadece bir yılda yüzde 100’e yaklaşan bir enflasyonla karşı karşıyayız, bundan en çok etkilenen kesim de kuşkusuz ki emeklilerimizdir. Ülkemizde Sosyal Güvenlik Kurumundan aylık gelir alanların sayısı 13 milyonun üzerindedir. Bu rakam, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 16’sı kadardır yani ülkemizin yüzde 16’sı ömrünü çalışarak geçirmiş, emeklilik döneminde rahat bir hayat sürmeyi hayal etmiş ancak bugün zorunlu ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz duruma gelmiştir. Oysa eskiden emekli olan biri ikramiyesiyle evini ve arabasını alırken bugün emekli olan biri bırakın, ev almayı bir araba almayı bile hayal edemez olmuştur. Eskiden emekli olan biri emekli maaşıyla rahatça yaşarken bugün emeklilerimizin birçoğu ilerleyen yaşına rağmen ek bir iş yapmak zorunda kalmakta, sabah ucuz ekmek, akşam ucuz pazar kuyruğunda kendilerine yer bulmaya çalışmaktadır” şeklinde konuştu.
BİZİ KISKANAN AVRUPA’NIN EMEKLİ BİR VATANDAŞI DÜNYAYI GEZERKEN BİZİM EMEKLİLERİMİZ KÖYÜNE GİDEMEZ, TORUNUNA HEDİYE ALAMAZ HALDE"
“Bir ülkenin emekli vatandaşlarının refahı o ülkenin ne kadar geliştiğinin ciddi bir göstergesidir” diyen Milletvekili Dursun Ataş,  “Bizi kıskanan Avrupa’nın emekli bir vatandaşı dünyayı gezerken bizim emeklilerimiz kendi köyüne dahi gidemez, torununa bir hediye alamaz hâle getirilmiştir. AKP’nin emeklilere reva gördüğü yer halk ekmek bayileri önündeki uzun kuyruklardır” dedi.
"BİR EMEKLİ 2.500 LİRAYLA NEREDE BARINABİLİR, NE YİYEBİLİR, HANGİ DOKTORA GÖRÜNEBİLİR, HANGİ TEDAVİYİ KARŞILAYABİLİR, NASIL GEÇİNEBİLİR?"
 Açlık sınırının 4.013 lira, yoksulluk sınırının 10 bin liranın üstüne çıktığı bu dönemde AKP’nin emeklilere reva gördüğü maaşın 2.500 lira olduğunu ifade eden İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş,  “Yani emekliler ekmeğe muhtaç, simide hasret hâle gelmiştir. Sayın Maliye Bakanı 2 yerden, danışmanları 3-5 yerden ballı maaşları aldıkları için anlamazlar belki ama biz soralım; Bir emekli 2.500 lirayla nerede barınabilir, ne yiyebilir, hangi doktora görünebilir, hangi tedaviyi karşılayabilir, nasıl geçinebilir? AKP iktidarı emeklileri açlığa mahkûm etmiştir. Yapılan bu 1.000 liralık artış elektrikten doğalgaza, akaryakıttan gıdaya, kısaca iğneden ipliğe her şeye gelen zamlarla daha emeklinin cebine girmeden eriyip bitmiştir” diye konuştu.
"İYİ PARTİ’NİN “EN DÜŞÜK EMEKLİ ASGARİ ÜCRETE ENDEKSLENSİN” TEKLİFİNİ CUMHUR İTTİFAKI AKP VE MHP REDDETTİ"
Emeklilikte insan onuruna yakışan bir maaşı her emeklinin hak ettiğini vurgulayan Milletvekili Dursun Ataş, bu nedenle İYİ Parti olarak komisyonda  “En düşük emekli asgari ücrete endekslensin” teklifi verdiklerini, ancak Cumhur İttifakı üyeleri AKP ve MHP’nin bunu reddettiğini hatırlattı. Yaşanan ekonomik sıkıntılara dikkat çeken Ataş, aynı öneriyi tekrar gündeme getirdiklerini de söyledi.
"EYT KONUSUNDA İKTİDARA ÇAĞRI YAPTI!"
Emeklilikte Yaşa Takılanlarla  (EYT) ilgili de AKP iktidarına çağrıda bulunan İYİ Parti Milletvekili Dursun Ataş, şunları söyledi: Bu önergeyi tekrar veriyoruz. Tam olarak yeterli olmasa bile en düşük emekli maaşının asgari ücrete yani 4.250 liraya çıkarılması gerekmektedir. Ayrıca, emekliler için muayene, ilaç katılım payı ve fark ücreti kaldırılmalıdır. Ramazan ve Kurban Bayramlarında emeklilere verilen ikramiye en az asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır. AKP’nin 2008 yılında çıkardığı yasayla bozulan sistem adil bir intibak yasasıyla düzenlenmeli, Bağ-Kur ve SSK emeklileri ile 2008 öncesi ve sonrası emekli olanların maaşları arasındaki farklılıklar giderilmelidir. Öğretmenler, polisler, hemşireler gibi meslek gruplarında çalışanlara 3600 ek gösterge hakkı tanınmalı, böylece emeklilik koşullarında da ciddi bir şekilde iyileştirme yapılmalıdır. Emeklilikte yaşa takılanların sorunları da bir an önce çözülmelidir.
"YANDAŞLARININ BİR GECEDE 9 MİLYAR LİRA VERGİ BORCUNU SİLEN; GEÇİLMEYEN KÖPRÜLERE, TÜNELLERE, UÇAK İNMEYEN HAVAALANLARINA 43 MİLYAR LİRA ÖDEYEN AKP, EMEKLİLERİNE 3-5 MİLYAR LİRAYI VEREMİYOR"
Enflasyonun yüzde 80’lere ulaştığı, ekonomik krizin her geçen gün büyüdüğü, açlık sınırının 4.000 liranın üzerinde olduğu bir ortamda yapılan mevcut düzenlemenin kabul edilemeyeceğini kaydeden İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Bu düzenleme kabul edilemez çünkü emeklilere yapılan bu zam yoksulluk ve açlık çeken 13 milyon insanın geçim sıkıntısını çözmekten çok uzaktır. Emekli, cebindeki üç kuruşu sağlıkta katkı payına mı bir dilim ekmeğe mi yoksa elektrik, su, doğalgaz faturasına mı vereceğinin hesabını yaparken iktidar, saraylarda israf ve lüks içinde yaşam sürmektedir; emekli, ay sonunu getirmenin hesabını yaparken iktidar, yandaşlarına üçer beşer maaşlar dağıtmaktadır. Resmi Gazete’de vergi istisnası yayınlayarak yandaşlarının bir gecede 9 milyar lira vergi borcunu silen; geçilmeyen köprülere, tünellere, uçak inmeyen havaalanlarına 43 milyar lira ödeyen AKP, emeklilerine 3-5 milyar lirayı veremiyor. 13 milyon emekli yoksulluğun, açlığın pençesinde yaşam mücadelesi verirken AKP iktidarının bu düzenlemeyi getirme amacı göz boyamaktan başka bir şey değildir” dedi. Yapılan konuşmaların ardından İYİ Parti’nin "en düşük emekli maaşı asgari ücrete endekslensin" önerisi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.