'Artık Zabıtalarla Simitçiler Abi Kardeş Olsun, Birlikte Çay İçsin'

'Artık Zabıtalarla Simitçiler Abi Kardeş Olsun, Birlikte Çay İçsin'
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

KAYSERİ’de Simitçiler bir araya gelerek, dernek kurdu.  Simitçiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kurucu Başkanı Behçet Kılıç, artık simitçilerle zabıtaların karşı karşıya gelmelerini istemediklerini belirterek, “Bu iş simit stantlarıyla bir düzene girmeli” çağrısı yaptı.  Kılıç, “Artık zabıtalarla, simitçiler abi kardeş olsun. Birbirlerine ikramlarda bulunsun” diye konuştu.

 

Kayseri Simitçiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, resmi işlemlerini tamamladıktan sonra faaliyete geçti. Şu an için 50’ye yakın üyesi bulunan derneğin Başkanı Behçet Kılıç, amaçlarının bu işe gönül veren ve yıllardır bu işi yapan simitçilerin hijyenik ortamda hizmet vermelerini sağlamak olduğunu söyledi.

Kayseri’de belediyelerle görüşüp,  belli noktalara simit stantları kurulması yönünde çalışma yapacaklarını kaydeden Kılıç, İstanbul Beylikdüzü Belediyesi’nin bu alanda yaptığı çalışmayı örnek gösterdi.

‘TEK TİP KIYAFET VE TEK TİP STANT İSTİYORUZ’

Kılıç, “Simitçiliğe gönül vermiş yıllardır bu işi yapan kardeşlerimiz var. İşlerini severe yapan bu işe kendileri adayan kardeşlerimizin artık açıkta simit satmalarını istemiyoruz.  Bu sağlık açısından da uygun değil. Belli simit stantları olsun. Simitçi kardeşlerimiz artık piyasada problem haline gelmiş. Her gün zabıtalarla karşı karşıya geliyorlar. O psikolojiyle karşılıklı atışmalar, tartışmalar oluyor. Şehrin imajı zedeleniyor.  Biz bu kardeşlerimizin simitçiliği seve seve ve rahat, hijyenik ortamlarda yapmaları için Büyükşehir ve ilçe başkanları ile görüşerek, belli şehirlerde olduğu gibi sabit simit stantları talep edeceğiz.   Örnek İstanbul Beylikdüzü’nde var. Örnek bir çalışma yapıldı. Biz de Kayseri’de bu projeyi hayata geçirmeyi istiyoruz. Böylece dağınıklık önlenir, olumsuzluklar yaşanmaz.” şeklinde konuştu.

‘KABAHATLER KANUNU GEREĞİ BİNLERCE LİRA CEZA KESİLİYOR’

Derneği kurarken bu işe gönül veren insanlarla yola çıktıklarını kaydeden Kılıç, şunları söyledi, “Şu an 50’ye yakın üyemiz var, ama bu sayı artacak. Çünkü gelecek arkadaşlarımız var. Hepsi çoluk çocuk geçindiriyor. İçler acısı bir durum var. Her gün zabıtalarla karşı karşıya geliyorlar, üzülüyoruz. Ellerinden tepsileri alınıyor. Simitçi kardeşlerimiz borçlanıyor. Hatta mahkemelik olanlar da var. Bu konuda yaşanan tartışmalar nedeniyle hapis cezası alan, Kabahatler Kanunu’na göre binlerce lira ceza ödeyenler var. Bir arkadaşımıza geçen gün 7 bin TL ceza kesildi. Ben 30 yıldır bu kentte simitçilik yapıyorum.  Benim de 4-5 Bin TL’ye yakın ödediğim cezalar var. Simitçilik Osmanlı’dan gelen bir kültür. Biz bu kültürü örnek bir şekilde yaşatalım diyoruz. Tek tip kıyafet, tek tip stantlar olsun. Bu işten ekmek kazanan kardeşlerimiz hijyenik ortamda ekmek paralarını kazansın.”

‘ARTIK SİMİTÇİLERLE ZABITALAR KARŞI KARŞIYA GELMESİN’

Açıklamasında, “Artık simitçilerle zabıtalar karşı karşıya gelmesin” diyen Kayseri Simitçiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Behçet Kılıç, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününde büyüklerimizden destek bekliyoruz. Artık zabıtalarla karşı karşıya gelmek istemiyoruz.  Daha rahat simit satışlı yapmaları için belli noktalarda stantlar istiyoruz. Denetimleri de belediyelerimiz yapsın, biz yapalım. Zabıta simitçi kardeş olsun, bir olsun. Birbirlerini gördüklerinde selam versinler, çay içsinler, birbirlerine ikramda bulunsunlar. Bizler bu yönde temennide bulunuyoruz.” şeklinde konuştu.

Haber: Cafer ZENGİN