Arık'tan, elektrik tepkisi: Gönül belediyeciliği Kayseri'yi karanlıkta bıraktı!

Arık, Gönül belediyeciliği yapanlar huzur hakkı peşinde koşarken maalesef Kayseri karanlıkta kaldı.

Arık'tan, elektrik tepkisi: Gönül belediyeciliği Kayseri'yi karanlıkta bıraktı!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Çetin Arık, 2021 yılında faturasını ödeyemediği için Kayseri’de 218 bin 694 konutun elektriğinin kesildiğini belirtti. Diğer kentlerden farklı olarak Kayseri’de elektrik dağıtımının Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin çoğunluk hissesine sahip olduğu şirket tarafından yapıldığını ifade eden Arık, “Gönül belediyeciliği yapanlar huzur hakkı peşinde koşarken maalesef Kayseri karanlıkta kaldı. Vatandaş faturasını ödeyemedi, huzuru kaçtı. Vatandaşın huzuru kaçtı ama ‘gönül belediyeciliği” yapma iddiasındaki AK Partili belediye başkanları ve bürokratlarının elektrik şirketlerinden huzur hakkı adı altında binlerce lirayı ceplerine indirirken huzurları da keyifleri de yerindeydi. Vicdanları da sızlamadı. Yazık gerçekten çok yazık” diye konuştu. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre elektrik faturasını ödemediği için elektriği kesen konut sayısı bakımından Kayseri 81 il içinde birinci oldu. Fatura miktarı üzerinden faturasını ödeyemediği için elektriği kesilen abonelerin Türkiye ortalaması yüzde 0,83 iken Kayseri’nin yüzde 3,74 olmasının düşündürücü olduğunu ifade eden CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kayseri’nin farkının Belediyelerden kaynaklandığını belirtti. Kayseri’nin ödenmeyen faturalar nedeniyle elektriği kesilen iller sıralamasında birinci olmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Arık, “Ülkemizde 21 elektrik dağıtım şirketi ve 21 perakende şirketi var. Bu şirketler arasında Kayseri ve Civarı Elektrik Türk A.Ş (KCETAŞ) ve Kayseri Elektrik Perakende Satış A.Ş. (KEPSAŞ)’ın farklı bir durumu söz konusu… Diğer 20 şirket özel sektör aitken, ilimizde faaliyet gösteren iki şirketin ağırlıklı hissesi Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne aittir. Doğal olarak belediye şirketlerinin faturasını ödeyemeyen vatandaşlara karşı daha insaflı olması beklenirken maalesef Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ait bu şirketler hiç de insaflı davranmamıştır. 2021 yılında İstanbul Anadolu Yakası EPSAŞ’a ödemesi yapılmayan 27 milyon 426 bin 938 faturaya karşılık yüzde 0,61’lik bir kesintiye giderek 167 bin 304 konutun elektriği kesmiş. Belediye şirketi olan KEPSAŞ ise 5 milyon 847 bin 438 faturaya karşılık yüzde 3,47’lik oranla kesintiye giderek 218 bin 694 haneyi karanlıkta bırakmıştır. Türkiye’de toplam 69.365.218 TL’lik açma kapama tutarı toplanırken, Kayseri’de 5.587.760 TL açma kapama ücreti alınmıştır. Yani Türkiye’deki toplam açma kapama bedelinin yüzde 8’i Kayseri’de… Başka bir ifade ile Kayseri Belediyesi açma kapamayı da bir gelir kapısına dönüştürerek 5.587. 760 lira gelir sağlamış. Tabii paraya ihtiyaçları var. Belediye başkanlarına bürokratlara huzur hakkı vermek gerekiyor. Gönül belediyeciliği yapanlar huzur hakkı peşinde koşarken maalesef Kayseri karanlıkta kaldı. Vatandaş faturasını ödeyemedi, huzuru kaçtı. Vatandaşın huzuru kaçtı ama ‘gönül belediyeciliği” yapma iddiasındaki AK Partili belediye başkanları ve bürokratlarının elektrik şirketlerinden huzur hakkı adı altında binlerce lirayı ceplerine indirirken huzurları da keyifleri de yerindeydi. Vicdanları da sızlamadı. Yazık gerçekten çok yazık. 
Maalesef ilimizde 2021 yılında 218 bin 694 meskenin yanı sıra 51 bin 744 ticarethane, 2 bin 995 tarımsal sulama ile 794 sanayi abonesi olmak üzere toplam 274 bin 227 abonenin elektriğini faturalarını ödeyemediği için kesildi. 1 milyon 400 bin nüfuslu bir şehirde 274 bin abonenin elektriğinin kesilmesinin izahını da ‘gönül belediyeciliği’ yapanlardan bekliyoruz. Kişi başına kamu yatırımları açısından Kayseri’yi 81 il içinde 77’inci sıraya geriletenler, en çok elektriği kesilen konut sıralamasında Kayseri’yi birinci yapmakla istedikleri kadar övünebilirler.” 

'AK Partili Kayseri belediyesi elektrik kesmede şampiyon oldu!'