Teke: Kayseri Şeker senede 100 milyon kar etsin, borcunu 32 senede öder! Yazıktır
Kayseri Şeker Fabrikasının eski Genel Müdürü Ayhan Teke, dikkat çeken tespitlerini ve uyarılarını sürdürüyor..
Kayseri Şeker Fabrikasının eski Genel Müdürü Ayhan Teke, yaptığı hesap ile dikkat çekti. Fabrikanın borç tablosuna dikkat çeken Teke, "Kayseri Şeker senede 100 milyon TL kar etsin, o zaman borcunu 32 senede öder" dedi. Teke, yaşanan sürece de dikkat çekerek, "Kayseri Şeker Fabrikası ise nefes almak için zorlanacak. Yazıktır, günahtır, kul hakkı vardır." ifadelerini kullandı.
İşte Kayseri Şeker'in eski Genel Müdürü Ayhan Teke'nin dikkat çeken o açıklaması: Kütahya şeker fabrikası 3.000 ton/gün nominal pancar işleme kapasiteli bir şeker fabrikasıdır. 2021-2022 pazarlama yılı Şeker kotası ise 45.400 tondur. Kayseri Şeker Fabrikası ise 32.000 ton/gün kapasitelidir.(Kayseri, Boğazlıyan, Turhal) 2021-2022 pazarlama yılı şeker kotası ise 429.550 tondur. Yani Kütahya Şeker Fabrikası'nın yaklaşık 10 katı. Kütahya şeker fabrikası her sene 35-45 milyon TL kar ediyor. Karlı bir fabrika olduğu için de Torunlar'a ait hisseleri borsada işlem görmesi için borsaya müracaat etti. Kayseri Şeker Fabrikası da hisselerinin belirli bir kısmının borsada halka arzı için aynı şekilde borsaya müracaat etti. Peki sonuç ne oldu dersiniz? Kütahya Şeker Fabrikası onaylandı ama Kayseri Şeker Fabrikası onaylanmadı, reddedildi.
KAYSERİ ŞEKER NEDEN ONAYLANMASI? ÇÜNKÜ...
Kayseri Şeker Fabrikası neden onaylanmadı sorusunun cevabı ise çok basit. Borsada karlı ve istikrarlı şirketler işlem görmek için onay alırlar. Oysa Kayseri Şeker'in 31 Ocak 2021 tarihi itibariyle 3 milyar 205 milyon borcu vardır. Borsa borçlu bir fabrikayı halka arz eder mi? Halkı kandırabilir mi? Elbette etmemeli, edemez, etmez. Peki o halde Kayseri Şeker 3 milyar 205 milyon borçlu olduğu halde neden halka arz için borsaya müracaat etti? Zarar eden, batma noktasına gelmiş bir fabrikanın borsadan beklentisi nedir? Tam Aziz Nesin'lik bir durum. Yani o kadar borç batağına saplanmışlar ki, kendi durumlarının farkında değiller.
KILAVUZLARI KARGADIR
Gerçekten çok gülünç durumdalar. Akıllarınca borsaya belirli bir miktar hisse verecekler, karşılığında para alacaklar ve zarardan kurtulacaklar. Bu aklı veren veya verenlerin ise aklından şüphe edilmelidir.. Yani kılavuzları kargadır..
EKİP OLSAYDI, FABRİKANIN BATMA NOKTASINA GELECEK KADAR BORCU OLMAZDI
Bir şirketi kaliteli ve profesyonel düşünen bir ekip başarıya ulaştırır. Kayseri Şeker'de kaliteli ekip yok mu? Onun cevabını benim vermem doğru olmaz. Ama olsaydı fabrikanın batma noktasına gelecek kadar borcu olmazdı.
Borç yiğidin kamçısıdır, kim borçlu değil ki? diye bir soru aklınıza gelebilir. Bu ucuz bir düşünce biçimidir, altı boştur.
"BU BORCU ÖDEMEK KOLAYDIR" DİYEN ZIR CAHİLDİR
Bu kadar borcu ödemek kolaydır, 2-3 senede ödenir diyen ise zır cahildir. Şimdi 3 milyar 205 milyon borcun hiç artmayacağını düşünerek konuyu irdeleyelim:
1-Kayseri şeker senede 100 milyon TL kar etsin. O zaman borcunu 32 senede öder.
2-Kayseri Şeker senede 200 milyon TL kar etsin. Bu durumda borcunu 16 senede öder.
3-Kayseri Şeker senede 400 milyon TL kar etsin. Bu durumda da borcunu 8 senede öder.
4-Kısaca, borcunu 4 senede ödemesi için senede 800 milyon TL kar etmesi gerekiyor. Bu mümkün mü? Hayır, mümkün değil.
ÇİFTÇİ NE YAPACAK? KALİTELİ BİR YÖNETİM SEÇECEK?
O zaman çiftçi ne yapacak?
Güzelim fabrikayı batma ve yok olma noktasına getiren bu kötü yönetimi değiştirecek ve kaliteli yeni bir yönetim seçecek. Çünkü paraların akibeti belirsiz. Aksi takdirde durum çok vahim.
FABRİKAYI BU DURUMA GETİRENLER, NASIL GÖREVDE KALABİLİYOR
Bir başka soru da şudur:
Fabrikayı batma noktasına getiren yöneticiler halen utanmadan nasıl görevde kalabiliyorlar?
Pancar üreticilerinin beynine perde mi inmiştir? Fabrika hiç umurlarında değilmidir?
Benim düşünceme göre, Devlet acilen fabrikaya müdahale etmelidir ve hukuk kuralları işletilmelidir. Bir başka konuda pancar taban fiyatı ile şeker fiyatları arasındaki korelasyondur. Eğer bu korelasyon pancar lehine gelişirse o zaman kurtuluş imkansızdır.
SONUÇ: KUL HAKKI, YAZIKTIR...
Kütahya Şeker Fabrikası'nın payları Borsa Birincil Piyasa'da Sabit Fiyatla Talep Toplama ve Satış Yöntemi ile 01-02/07/2021 tarihlerinde beher pay için 21 TL fiyattan satışa sunulacak. Kayseri Şeker Fabrikası ise nefes almak için zorlanacak. Yazıktır, günahtır, kul hakkı vardır.