SES'SİZ İSYAN!
Kayseri'de yaşayan görme engelliler, trafik ışıklarında daha önce uygulanan sesli uyarı sisteminin kaldırılmasına ve kaldırımlarda araç girişlerini engellemek için konulan “mantarlara” tepki gösterdi.
Şehirde yolun karşısına geçmek için büyük uğraş verdiklerini belirten görme engelli Mehmet Salih, bu duyarsızlığa tepki gösterirken, Ümmet Ekici ise sistemin neden kaldırıldığını anlamakta güçlük çektiklerini ifade etti. Bir diğer görme engelli Ersin Çimen de şehirlerin gelişmişliğinin engellilere tanınan yaşam imkanları ile orantılı olduğunu belirterek, “Örneğin Büyükşehir Belediyesi Sahabiye Projesi yapıyor. Peki, orada engelliler düşünüldü mü hiç? Düşünüldüyse neden bizden fikir alınmadı?” diye sordu.
Görme engelli vatandaşlar, son yıllarda trafikte kendilerine yönelik olan duyarsızlığa isyan ediyor.
Trafik ışıklarının olduğu yerlerde dahi yolun karşısına geçmekte sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren engelli vatandaşlar, bu konuda yetkilileri göreve davet ederken perde arkasında kalan bir gerçeği de yeniden gün yüzüne çıkardılar.
Kayseri'de daha önce trafik ışıklarınsa sesli ışık uygulamasının olduğunu hatırlatan görme engelli Ümmet Ekici, sesli trafik ışık sisteminin, 1997 yılında Türkiye'de ilk kez Kayseri'de yapıldığını ifade ederek, “Bu sistem bize yardımcı oluyordu. Ama birileri geceleri rahatsız oluyor diye sisteme zarar verildi ve sistem kaldırıldı. Biz bu hizmetin yeniden hayata geçirilmesini istiyoruz. O zaman belki görme engelli sayısı azdı ama şimdi oldukça fazla.” dedi.
“SAHABİYE'DE GÖRME ENGELLİLERİ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?”
Görme Engelli Ersin Çimen ise, “Şehirdeki yapılaşma görme engellilere uygun değil. Sahabiye Projesi'nde görme engelliler için bir çalışma düşünülmüş müdür? Biz bu konuda es geçilmek istemiyoruz. Bu şehirde hep beraber yaşıyoruz. Erişilebilirlik konusunda çok geride kaldık. Birçok şehirde erişilebilirlik çalışması yapıldı ama hala Kayseri'de bir çalışma yok.” diye sordu.
“NİĞDE'DE DE VAR, KAYSERİ'DE NEDEN YOK?, SEÇİM
DÖNEMİ GELEN SİYASİLER ŞİMDİ BİZİ UNUTTU”
Mehmet Salih ise yaşadıkları zorlukları anlatırken adeta içinde bırakıldıkları duruma isyan etti. Salih, “Kayseri sınıfta kalan bir şehir. Sarı çizgi yok, izli yol yok, bir kanun çıkınca belediye sıkıştırıyor işletmeleri ama kendi yapması gereken şeyleri ne kadar yapıyor? Bizim hayatımız sadece AVM'de geçmiyor caddelerde ve sokaklarda da biz varız. Oralarda da bu çalışmaların yapılması lazım. Belsin kadar nüfusu olan Niğde'de sarı çizgi var, sinyalizasyon var ama Kayseri'de yok. Madem başkaları sesinden rahatsız oluyor sinyalizasyon onları rahatsız etmeyecek sistemler yapılabilir. 2015 yılında valilik önünde engelliler haftasında empati çalışması için izli yol yapıldı. Seçim arifesinde milletvekili adayları gezdi. O dönem oy için şunu yaparız bunu yaparız diyenlerin seçimden sonra sesi kesildi adeta bunlar unutuldu. Umarız birileri sesimize duyar” şeklinde konuştu. Haber: Güler Ruhsar AKTAŞ