Öğrencilere TEOG tavsiyeleri
Nesibe Aydın Okulları Ortaokul Rehberlik Birimi, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarına 1 hafta kala öğrencilere kalan sürelerini nasıl değerlendirmeleri konusunda önerilerde bulundu.
Nesibe Aydın Okulları Ortaokul Rehberlik Birimi'nden yapılan TEOG sınavlarına bir hafta kala sınava girecek öğrencilere neler yapmaları gerektiği konusunda önerilerin yer aldığı açıklamada, “Öncelikli olarak sınavlara yönelik olumsuz düşünmemeli, motivasyonumuzu yüksek tutmalıyız. En önemlisi kendimize güvenmeli ve başaracağımıza inanmalıyız. Önümüzdeki 1 haftalık süreyi nasıl değerlendireceğimizi planlamalı, konu eksiklerimizi belirlemeli, belirlediğimiz bu konuları önce tekrar etmeli, sonra da bu konularla ilgili yeteri kadar soru çözmeliyiz. Anlamadığımız konular, yapamadığımız sorular olduğunda, paniğe kapılmadan öğretmenlerimize sorup öğrenmeliyiz. MEB'de yayınlanan konu kazanım kavrama testlerini ve değerlendirme sınavlarını mutlaka çözmeli, MEB ders kitaplarımızdaki etkinlikleri gözden geçirmeliyiz. Farklı kaynaklardan sorular, deneme sınavları ve önceki yılların sınav sorularını çözerek sonuçlarımızı değerlendirmeliyiz. Çözdüğümüz testlerde ya da deneme sınavlarında yapamadığımız soruları renkli kalemlerle işaretleyip tüm sorularımız bittikten sonra işaretli sorulara dönüp tekrar bakmalıyız. Eğer yine çözemezsek, konuya dönüp tekrar yapmalı, takıldığımız soruyu da mutlaka öğretmenlerimize sorup öğrenmeliyiz” denildi.
“Evde çözdüğümüz deneme sınavlarında da cevaplarımızı optik forma kurşun kalemle işaretlemek bize gerçek sınavda pratiklik kazandıracaktır”
Deneme sınavlarını çözerken mutlaka süre tutmaya özen gösterilmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, öğrencilere, “Bu şekilde gerçek sınavda zamanı etkin kullanmayı başarır, süreyi yetiştirememe gibi bir endişemiz varsa da, bunu yok etmiş oluruz. Evde çözdüğümüz deneme sınavlarında da cevaplarımızı optik forma kurşun kalemle işaretlemek bize gerçek sınavda pratiklik kazandıracaktır. Evde ders çalışırken, mutlaka masa-sandalye düzeninde oturarak çalışmalı,yerde, koltukta oturarak, yatarak, uzanarak, müzik dinleyerek ya da televizyonun karşısında asla ders çalışmamalıyız. Şayet, masa başındayken dikkatimizin dağıldığını ve odaklanamadığımızı fark edersek, hemen temiz havaya çıkarak 5-10 dakika mola verelim. Nefes alıp verme egzersizi yapalım ve sevdiğimiz bir meyveyi yiyerek tekrar masanın başına geçelim. Deneme sınavı sonuçlarımız beklediğimiz gibi gelmediğinde, moralimizi bozup “bu gidişle hiçbir şey yapamam” demek yerine “eksiklerimi tespit ediyorum” şeklinde durumu değerlendirmeliyiz. Unutmayınız ki zamanımız varken eksiklerimizi belirlemek ve kapatmak, TEOG sınavında fark etmekten daha iyidir” önerilerinde bulunuldu.
“Son 1 haftada beslenmemize, uyku düzenimize ve hastalanmamaya dikkat etmeliyiz'
Öğrencilere, sınavla ilgili içsel konuşmalarında ve başkalarıyla sohbetlerinde kaygı düzeyini yükseltecek olumsuz ifadelerden uzak durmalarının tavsiye edildiği açıklamada şunlar kaydedildi:
“Deneme Sınavlarında, kaygı düzeyimiz yükselirse, 1-2 dakika doğru nefes taktiğiyle sakinleşmeli, bu işi başaracağımızı içimizden tekrar etmeli ve elimizden gelenin en iyisini yapacağımıza dair olumlu cümleler kurarak sınavımıza devam etmeliyiz. Son 1 haftada beslenmemize, uyku düzenimize ve hastalanmamaya dikkat etmeliyiz. Çünkü, vücut direncimiz düşerse çalışma isteğimiz ve gücümüzde azalacaktır. Sakatlanmaya, yaralanmaya yol açabilecek ağır sporlar ve bedensel hareketlerden uzak durmalıyız. Kendimizi, başarımızı başkalarıyla kıyaslamamalı, motivasyonumuzu bozacak konuşmalardan uzak durarak, kendi başarımıza odaklanmalıyız. Eğer, sınava yönelik çok yoğun bir şekilde endişe-heyecan yaşıyorsak; mutlaka rehber öğretmenimizden veya bir uzmandan bu konuda yardım istemeliyiz. 23-24 Kasım'da gireceğimiz sınavların kendi okulumuzda, hatta belki sınıfımızda, kendi arkadaşlarımızla beraber gireceğimiz, yıl içerisinde olduğumuz sınavların bir benzeri olduğunu unutmamalıyız.”