'MİLLİ EĞİTİMLE OYNANMAZ'
Kayseri ODTÜ Koleji Müdürü Kemal Nakipoğlu, Olay Türk TV'de Sansürsüz Ramazan Özel programında eğitimde yaşanan sorunlara yönelik çarpıcı açıklamalar yaptı. Milli Eğitimde önemli sorunların yaşandığını ifade eden Nakipoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile arkadaş olduğunu belirterek, “rahat bırakılırsa başarılı olur” dedi. Nakipoğlu, ayrıca “Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanlığı üzerinde çok oynanmaz” uyarısında da bulundu.
Olay Türk TV'nin Dünya Ticaret Merkezi'nde kurulu olan ve farklı etkinliklere ev sahipliği yapan Ramazan Sokağındaki canlı yayınına katılan Kayseri ODTÜ Koleji Müdürü Kemal Nakipoğlu, eğitim sisteminde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Sansürsüz Ramazan Özel programında Genel Yayın Yönetmeni Osman Çiftci ve Gazeteci Cem Atakan'ın sorularını yanıtlayan Nakipoğlu, Milli Eğitim'de sık sık yapılan değişikliklerle başarı elde edilemeyeceğini söyledi. Nakipoğlu, “Dünyada gelişmiş ülkelerin en başarılı olduğu konu Milli Eğitim. Adı üzerinde gelişmiş ülke. Bu ülkede kaç Bakan değişti, onu sayamadık. Bir ülkede Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanlığı üzerinde çok oynanmaz. Ancak ülkemizde bir türlü bu kurumlar yerini bulamadı. Biri Milli Eğitim, diğeri Milli Savunma. Bunları bir türlü oturtamadılar.” dedi.
“4+4 BİZE UYGUN OLMADI”
Programda “4+4 Sistemi bize uygun olmadı” diyen Eğitimci Nakipoğlu, “Bakın 5'inci sınıf çocuğunu biz çocuk olarak görüyoruz. Bu iş zorlama ile olmaz. Eski 5'inci sınıf, yeni sistemdeki ortaokul çocuğu daha çocuk olduğu için bu sisteme uyum sağlayamıyor. Her yıl bir müfredat değişiyor. Bakan değişiyor, kitaplar değişiyor. Bu kadar değişime insanoğlu uyum sağlayamaz. Bahardan yaza geçerken bile uyum sağlayamıyorsunuz. İnsan vücudu ona göre uyum sağlıyor. Bir sistem getirirken onun alt yapısına bakmak gerekiyor. Öğrenci ona hazır mı, öğretmen ona hazır mı? Öğretmen o sisteme hazır değilse sizin getirdiğiniz sistem alemi cihanda olsa bir şey ifade etmiyor. Eğitimi taçlandıracak öğretmendir.” şeklinde konuştu.
“BAKAN SELÇUK RAHAT BIRAKILIRSA BAŞARILI OLUR”
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile arkadaş olduklarını anlatan Nakipoğlu, şunları söyledi, “Eğitim camiasını iyi tanıyorum. Eğer bırakırlar ise başarılı olacağını düşünüyorum. Çünkü eğitim camiasının içerisinden gelen birisi, dolayısı ile ağrıları bilir, sancıları bilir. Dünyadaki eğitim camiası ile nasıl entegre olacağını bilir. Dünya ile özdeşleşmiş bir ülkeyiz. Dolayısı ile dünya insanı yetiştirmek zorundayız. Milli Eğitimin amacı da budur. Öyle çocuklar yetiştirmeliyiz ki dünyanın herhangi bir yerinde mesleğini icra edebilmeli. Dünya ufkunu geliştirmeli. Şu an ki sistem mehter takımındaki gibi bir adım ileri, iki adım geri. İleri gitmeli. Biz burada hiç araştırmadan, herkesin kendi kafasına göre çıkardığı bir sistem. Eğitim şuraları oluşturulur. Bu eğitim oralarda tartışılır ondan sonra Meclis'te tartışılır, ondan sonra onay çıkar ve eğitim sistemi öyle değiştirilir. Bakanlık'ta bir müsteşar olabilir, kafası esiyor program değiştiriyor, bakıyorsunuz uygulanıyor. Burada en çok sıkıntıyı eken bizim gençlerimiz oluyor. Gençler sürekli feda ediliyor, sürekli bir yerlere savruluyor. Plansız programsız işler yapılıyor. Önceden Devlet Planlama Teşkilatı vardı. Bu kurum 5 yıllık, 10 yıllık planlar yapardı. Bunlar, vilayetlere yansır, belediyelere yansır, revize edilir ve uygulanmaya başlardı. Planlı bir gidişat olurdu. Türkiye planlı bir şekilde uygular giderdi.”
“EĞİTİM SİSTEMİ BAŞTAN BERİ YOZLAŞTI”
Şu anda devlet okullarındaki durumun iç açıcı olmadığını savunan Nakipoğlu, “Öğretmene saygı yok, her şey kopmuş durumda” dedi. Nakipoğlu, “Çünkü eğitim sistemi baştan beri yozlaştı. Öğretmene 147 koyduk. Alo 147 veliler hemen orasını arıyor, benim çocuğuma dokundu. Şimdi Türkiye ‘ben her işi yaparım' insanı ile dolu. Birisine sorsanız ‘ne iş yaparsınız?' diye ‘valla ne iş olsa yaparım' diyor. Demek ki, bir işe yaramıyor. Ben öyle düşünürüm. “Bana bir kelime öğretenin kırk yıl kölesi olurum” diye söz var. Şimdi öğretmene küfür eden, öğretmeni gömen bir sistemin içerisine geldik. Milli Eğitim bir defa orada koptu, yozlaştı.” ifadelerini kullandı.
“EĞİTİM FAKÜLTELERİ ÖĞRETMEN YETİŞTİRMİYOR”
Mevcut Eğitim Fakültelerinin de sorunlarla iç içe olduğunu kaydeden Eğitimci Kemal Nakipoğlu, “Öğretmen yetiştiren okullar, eğitim enstitüleri vardı önceden. Kalite öğretmen yetiştirirdi. Stajları vardı. Bunların hepsi kalktı, eğitim fakülteleri açıldı. Eğitim Fakültelerinde akademik anlamda bir şeyler verilebiliyor, ancak öğretmen yetiştirmiyor. Öğretmenlik de yozlaştırıldı. Binlerce öğretmen sıra bekliyor. Maaşlar malum. Emekli olmayı bekleyenler böylesine bir kaosun içine sürüklendi. Ondan sonra da kim nerede bir şapka gördü, getirdi kafamıza geçirdi.” dedi.
“MATEMATİK OLMAZSA OLMAZIMIZ”
Programda, “Matematik olmazsa olmazımız. Günümüz de matematiği ayırmamız mümkün değil” diyen Nakipoğlu, şu ifadeleri kullandı, “Bakan beyin söylediği matematiği iyi öğretmeliyiz. Uluslararası yarışmalarda çuvallayıp geliyoruz. Niye çuvallıyoruz. Bizim çocuklarımız bir defa okuduğunu anlamıyor. Okuduğunu anlamadığı için çözüm üretemiyor. Dolayısı ile çıtamızı yükseltmemiz lazım. Yeni Milli Eğitim Bakanımız Bakan olduğun da umutlanmıştım. Türkiye umutlanmıştı. Biz geçmişe baktığımızda, farklı sektörlerden insanlar bakanlık yaptı. Ziya Selçuk, alanlarda daraltılmaz ise sıkıştırılmaz ise bir şeyler yapabilir. Öğretmenin kalitesi öğretmenin icraatı çok önemli, bizde yaratıcı öğretmenlerin cesur risk alması lazım. Dünya globalleşti internetten araştırıp mesleğinin en iyisini yapması lazım. Müfettişten bir şey, Bakanlıktan bir şey beklemesi lazım. Temeli olan öğretmene bir seminer verilmesinin bir anlamı yok. Bizde sorgulayan yok, müfettişlik de bitiyor. Bizim kendi kendini yenileyen bir öğretmen yapısı oluşturmamız lazım.”
“KPSS VE MÜLAKATA KARŞIYIM”
KPSS ve mülakata karşı olduğunu anlatan Nakipoğlu, “Hepsinde ayrı ayrı branşına göre soru sorup, branşına göre sınav yapacaksın. Kendi okulumuza öğretmen alırken önce öğretmeni konuşturuyoruz. Akademik ders veriyoruz, daha sonra dersini izliyoruz. Bütün her hareketini, akademik kariyerini, ders sonuçlarını inceliyoruz. Öğretmenliğe doğru düzgün bir kariyer koyamaz iseniz sonuç iyi olmaz. Bence öğretmen olacak insanın farklı yeteneklerinin olması lazım.” dedi.
“TÜRKİYE BUNLARDAN ÇOK ÇEKTİ”
Özel okulların şirket gibi yönetilmesine karşı olduğunu belirten Nakipoğlu, siyasette bazı eski bakanların, kamu bankaların da görevlendirilmesine de tepki göstererek, “Bakın Türkiye'nin en son geldiği hale. Bazı siyasileri, bir bankanın yönetim kurulu üyeliğine getiriyorsunuz. Oraları arpalık gibi kullanmayın. Türkiye bunlardan çok çekti. En büyük zararı kendilerine veriyorlar.” şeklinde konuştu. Haber: Hüseyin GÖKTAŞ