Kayseri'de o bölgede neden toprak numunesi alınıyor? O firma ne yapacak?

Karacaören mahallesinde ekipler sahaya indi. Toprak analizi yapılıyor. Peki, bu analizler neden yapılıyor? Konuyla ilgili ayrıntılar Kayseri Haber bültenimizde...

TAKİP ET >>

Kayseri'de tarladan daha fazla verim alınabilmesine yönelik çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda patates üretiminde de daha fazla verim elde edilebilmesi için saha incelemeleri ve buna yönelik destekler de sürüyor.

Bünyan ilçesine bağlı Karacaören Mahallesi'nde sertifikalı patates tohumu üretmek isteyen firma nedeniyle belirlenen yönetmelik üzerine toprak analizleri için numune alındı.

Kayseri Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “İlimizin Bünyan İlçesi Karacaören mahallesinde sertifikalı patates tohumu üretmek isteyen firmanın üretim yapmak istediği parsellerden, ‘Bitki Pasaportu Sistemi ve Operatörlerin Kayıt Altına Alınması hakkında Yönetmelik' hükümlerine göre Patates Siğili (Synchytrium endobioticum) ve Patates Nematodları (Globodera rostochiensis, G. pallida) analizi için toprak numuneleri alındı” denildi.

BİTKİ PASAPORTU SİSTEMİ VE OPERATÖRLERİN KAYIT ALTINA ALINMASI HAKKINDA YÖNETMELİĞİ NEYİ KAPSIYOR?

Çıkarılan bu yöndeki yönetmeliğin amacı, ‘zararlı organizma taşıyıcısı olabilecek bitki, bitkisel ürün ve diğer maddeler ile bunları üreten, ithalatını ve ticaretini yapan ve depolayanları kayıt altına almak, bu materyallerin hareketlerini izlemek, herhangi bir zararlı organizmaya rastlanması durumunda kaynağı bulunarak gerekli tedbirleri almak' olarak ifade ediliyor. Bu Yönetmelik bitki ve bitkisel ürünler ve diğer maddeler ile bunları üreten, ithalatını ve ticaretini yapanlar ile depolayanların kayıt altına alınması, denetlenmesi ve bitki pasaportu düzenlenmesine ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Patatesin Bitkisel Özellikleri
Patates, tek yıllık bir kültür bitkisi olup, yumru veya tohum ile çoğalırlar. Bir patates yumrusu toprağa dikildiğinde, yumru üzerinde bulunan gözlerin sürmesi ile toprak altında kök, stolon ve yumru meydana getirirken, toprak üzerinde ise; sap, yaprak, çiçek, meyve ve tohumlarını oluştururlar. Bu nedenle patatesin bitkisel özellikleri; toprak altı ve toprak üstü organları olarak iki kısımda incelenmektedir.

Toprak İsteği
Patates fazla taşlı ve kumlu topraklar dışında hemen her türlü toprakta yetişebilmektedir. Ancak optimum verim için toprağın derin, süzek ve organik maddece zengin ve kumsal yapılı olması gerekmektedir. Patates tarımı için en uygun toprak pH derecesinin 6,0-6,5 dolaylarında olması gerekmektedir.Taban suyu yüksek ve çorak(tuzlu) topraklarda patates tarımı yapılamaz.

ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme