İYİ Parti Milletvekili Ataş, Kayseri'nin borç tablosunu Meclis'te anlattı!' İşte vatandaşın hali
İYİ Parti Milletvekili Dursun Ataş, vatandaşların yaşadığı ekonomik sıkıntıları Meclis gündemine taşıdı. Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2020 sonu itibarıyla Türkiye genelinde haklarında konkordato kapsamında mühlet kararı verilmiş toplam 2.052 şirket bulunduğunu dile getiren Ataş, 'Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonunun verilerine göre 2021 yılının ilk çeyreğinde iş yerini kapatan esnaf sayısı yüzde 11 artışla 29.037'ye yükselmiştir' dedi.
“Kayseri'de borçlu kişi başına düşen nakdi kredi tutarı geçen yıla göre yüzde 28 artışla 27,8 bine yükselmiştir ve Türkiye ortalamasının yaklaşık 2 bin TL üzerine çıkmıştır” diyen İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “AKP kendi düştüğü bataklığa vatandaşı da çekmeye çalışmaktadır ancak ilk seçimde İYİ Parti gelecek, yandaşı değil, vatandaşın yüzünü güldürecek” ifadelerini kullandı. Açık icra dosya sayısının toplamda 22 milyona ulaştığını dile getiren Milletvekili Ataş, ayrıca ekonomik krizin tek sorumlusunun pandemi olmadığına da dikkat çekti.
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi üzerine konuştu.
"AKP'NİN GÜNDEMİ VATANDAŞIN GÜNDEMİNDEN UZAK"
Teklifin her zaman olduğu gibi vatandaşın gündeminden çok uzak olduğunu dile getiren Ataş, "Nitekim açlığa terk ettikleri esnaf ve işletmeler zor günler geçirmektedir. Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2020 sonu itibarıyla Türkiye genelinde haklarında konkordato kapsamında mühlet kararı verilmiş toplam 2.052 şirket bulunmaktadır. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonunun verilerine göre 2021 yılının ilk çeyreğinde iş yerini kapatan esnaf sayısı yüzde 11 artışla 29.037'ye yükselmiştir" dedi.
"EKONOMİK KRİZİN TEK SORUMLUSU PANDEMİ DEĞİLDİR"
Ekonominin kötüye gidişinin sebebi olarak pandeminin gösterildiğini ifade eden Milletvekili Dursun Ataş, "Pandeminin zaten kırılgan olan ve kötüye giden ekonomideki krizi derinleştirdiği doğrudur, ancak içinde bulunduğumuz ekonomik krizin tek sorumlusu pandemi değildir" şeklinde konuştu. Bu konuda dikkat çeken tespitler yapıp, sorular da yöneten Ataş, şunları söyledi: Sorumlu pandemiyse damat bakan neden istifa etti? Merkez Bankası Başkanları neden değiştirildi ve neden sürekli ekonomik paketler açıklanmaktadır? Yani sorun pandemi değil; sorun partili Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle ülkeyi tek adama teslim etmekte; sorun tüyü bitmemiş yetimin, garibanın hakkını yandaşa 3-5 maaş olarak vermekte; sorun esnafa, çiftçiye, öğrenciye üç kuruş destek vermezken devletin kaynaklarını 5 müteahhide peşkeş çekmekte. Sorun, denge ve denetlemenin temeli olan güçler ayrılığını ortadan kaldırarak 'hukuk devleti' ilkesini ayaklar altına almakta. Sorun, yargıyı siyasallaştırıp soruşturma açmak için bile talimat bekler duruma getirmektir."
"AÇIK İCRA DOSYA SAYISININ TOPLAMDA 22 MİLYONA ULAŞTI"
UYAP'tan alınan verilere göre 1 Ocak ile 21 Mayıs 2021 tarihleri arasında icra iflas dairelerinde toplam 2 milyon 852 bin yeni dosya açıldığını kaydeden İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, açık icra dosya sayısının toplamda 22 milyona ulaştığını dile getirdi.
Böylece ülkemizde her 4 kişiden 1'inin icralık durumda olduğunu belirten Ataş, "Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi bankalara kredi borcu olan kişi sayısını 34,5 milyon kişi olarak açıklamıştır. Bu sayı birçok ülkenin nüfusundan bile çok fazladır. Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler yüzde 36 artarak 899 milyar TL'ye yükselmiştir. Borçlu kişi başına yaklaşık 26 bin TL borç düşmektedir. Son bir senede 2,3 milyon kişi borçlular kervanına katılmıştır. Ülkeyi katar katar sattıkları Katar'ın nüfusu kadar vatandaş, son bir senede borçlanmıştır. Vatandaşın bankalara olan borcu 2002 yılı sonunda 6,3 milyar TL iken Mart 2021 sonu itibarıyla 899 milyar TL'ye yükselerek 143 kat artmıştır. Ayrıca, borçlu sayısı da 34 milyon 500 bin kişi olmuştur. Kredi kartı borçlu sayısı 28 milyon 200 bin kişi, toplam ödenmeyen kredi kartı borcu ise 154,4 milyar TL'ye ulaşmıştır. Kısaca, vatandaş evine ekmek götüremezken AKP Kanal İstanbul'a 15 milyar dolar harcama peşinde, yandaş danışmanlarına, bürokratlarına üçer beşer maaş verme derdinde, yandaşa yeni rantlar yaratma peşindedir" diye konuştu.
"BORÇLU KİŞİ BAŞINA DÜŞEN NAKDİ KREDİ TUTARI YÜZDE 28 ARTIŞLA 27,8 BİNE YÜKSELDİ"
“Sanayi ve ticaretin merkezi Kayseri'de de durum aynı, bazı konularda daha da vahimdir. BDDK verilerine göre Kayseri 2021 yılının ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artışla 39,5 milyar TL nakdi kredi kullanmıştır, borcunu borçla ödemeye çalışmıştır” diyen İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Kayseri'de borçlu kişi başına düşen nakdi kredi tutarı geçen yıla göre yüzde 28 artışla 27,8 bine yükselmiştir ve Türkiye ortalamasının yaklaşık 2 bin TL üzerine çıkmıştır. Buna karşın takipteki kredi kartı borcu oranı ise yüzde 6,5'ten yüzde 4,5'e düşmüştür yani Kayserili kredi çekmiş, kredi kartını borcunu yatırmış, borcu borçla ödemiş, gün bulup gün yemiş, günü kurtarma yoluna başvurmuştur. AKP kendi düştüğü bataklığa vatandaşı da çekmeye çalışmaktadır ancak ilk seçimde İYİ Parti gelecek, yandaşı değil, vatandaşın yüzünü güldürecek, karnını doyuracak diyoruz” dedi.