Burası Kayseri! Peki neresi?

Kayseri'nin en güzel doğal alanları arasında. Kent merkezine sadece 70 km uzaklıkta. Baharın gelmesi doğanın canlanmasıyla birlikte fotoğraf sanatçıları, doğaseverler o bölgeye akın ediyor.

TAKİP ET >>

Kayseri'nin en güzel doğal alanları arasında yer alan Sultan Sazlığı Milli Parkı ilgi görmeye devam ediyor. Birçok vatandaş bölgeye akın ediyor. Özellikle fotoğraf sanatçılarının ve doğa severlerin akın ettiği sazlık, muhteşem görüntülere sahne oluyor.

1998 yılında da Tabiatı Koruma Alanı ve 1993 yılında da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunca Birinci Derece Doğal Sit Alanı ilan edilen sazlıkta yapılan bir araştırmalara göre 251 kuş türü kaydedilmiş durumda.
AVRUPA VE ORTADOĞU'NUN DA EN ÖNEMLİ SULAK ALANLARINDAN BİRİSİ
Tatlı ve tuzlu su ekosistemleri, bu alanları çevreleyen çayır, mera ve step alanları gibi değişik karakterdeki habitatlardan oluşan Sultan Sazlığı Milli Parkı, zengin besin varlığı ile başta su kuşları olmak üzere barındırdığı yaban hayatı yönünden de, sadece ülkemizin değil Avrupa ve Ortadoğu'nun da en önemli sulak alanlarından birisi olarak ifade ediliyor. Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Sultan Sazlığı yani bir diğer adıyla Kuş Cenneti'yle ilgili muhteşem fotoğrafları paylaştı. Objektife yansıyan fotoğraflar yine sadece kent merkezine 70 km uzaklıkta bulunan eşsiz güzelliği ortaya koydu.

SULTA SAZLIĞI (KUŞ CENNETİ) HAKKINDA...

Sultan Sazlığı ilimizin 70 km. güneyinde mevsimlere göre değişerek 8-13 hektar alanı kaplayan sulak sahadır. Develi-Yeşilhisar-Yahyalı üçgeni içindedir. Kuzeyinde bölgenin en yüksek volkanik dağı Erciyes bulunur. Dağın eteklerinde büyük tatlı su bataklığı teşekkül eder. Büyük kısmı sazlarla kaplıdır. Yer yer kamış, kafa otu ve kındıra bulunur. Açık havalarda nilüfer ve süsen görülür. Sahanın merkezine doğru görülmeyecek kadar çok yüzen saz adacıkları vardır. Bunlar kuvvetli rüzgarlarla yer değiştirirler, suyun alçalmasıyla alçalırlar. Bu tatlı su kompleksi güney ve kuzeyde Yay Gölü ile ayrılır bu tuzlu bir göldür. Kuzey-batı köşesinde bu göle bağlı Çöl Gölü bulunur. Bu göl çok fazla tuz ihtiva eder, derinliği birkaç desimetreyi geçmez. Civarında bitki bulunmaz yazın kurur.

Sultan Sazlığı, step ekosistemi içerisinde eşine az rastlanan tatlı ve tuzlu su ekosistemini bir arada bulundurarak, İç Anadolu step ekosistemi içerisinde sahip olduğu zengin biyolojik çeşitliliği ve Afrika ile Avrupa arasındaki göçmen kuşlarının kullandığı iki ana kuş göç yolunun bu alanda kesişmesi nedeniyle ülkemizde en önemli sulak alanlardan birisidir. Burada 600 bin adet ördek, kaz, flamingo ve çok çeşitli kuşlara rastlanır. Sahanın öneminin ortaya çıkmasıyla Sultan Sazlığı 1971 yılında Kara Avcılığı Kanunu'na dayanılarak Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı'nca “Su Kuşları Koruma ve Üretme sahası, 1998 yılında da Tabiatı Koruma Alanı ve 1993 yılında da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunca BİRİNCİ DERECE DOĞAL SİT ALANI ilan edilmiştir. 1986'da yapılan bir araştırmaya göre 251 kuş türü kaydedilmiştir. Bunlardan 80'den fazlasının sahada kuluçkaya yattığı tespit edilmiştir. Kuş türlerinden bazıları; akpelikan, küçük karabatak, flamingo, turna, dikkuyruk, kılıçgagası, karasamur vb. dir.


ÖZEL HABER

Bakmadan Geçme