İşte Torba yasayla birlikte hayatımıza girecek yenilikler...

TAKİP ET >>

Torba yasa olarak bilinen Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ve Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yasa küçük esnaftan büyük yatırımcıya, taksiciden dolmuşçuya, memurdan aile hekimine kadar milyonlarca vatandaşın hayatını etkileyecek. İşte yeni yasadaki kritik düzenlemeler: Teftiş ve denetim elemanı memurlara yaptıkları işlemler, düzenledikleri raporlar veya aldıkları kararlardan dolayı kişisel kusur, haksız fiil ve diğer sorumluluk halleri de dahil olmak üzere tazminat davası açılamayacak. Bu davalar sadece idarelere açılabilecek. Ancak suç sayılan işlemleri kin, garez ve hatıra dayalı olarak baskı ve telkinle yaptığı yargı kararıyla kesinleşen memurlara tazminat cezaları rücu edilecek.Eşi sigortalı olup ev işlerinde çalışan kadınlar başta olmak üzere ay içinde 30 günden eksik kayıtlı çalışanlar, genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda kalmayacak. Taksi, dolmuş, servis, minibüs, midibüs ve otobüs ile yük taşımacılığı yapan binlerce esnafa araçlarını vergisiz yenileme fırsatı getirildi. Bu esnaf 30 Haziran 2019 yılına kadar yüzde 45'e varan ÖTV tutarlarını ödemeksizin araçlarını değiştirebilecek. Terörde hayatını kaybedenlerin eş veya çocukları, bunların olmaması durumunda anne ve babaları ÖTV'siz taşıt alabilecekler. Esnafa da 5 puanlık sigorta prim desteği geldi. Kamuya borcu bulunmayan esnafın SGK'ya ödeyeceği aylık priminin 5 puanını Hazine karşılayacak. Özel kreş kuranlara sağlanan vergi muafiyetinin kapsamı genişletildi. Kreşlerin yanı sıra gündüz bakımevleri ile okul öncesi eğitim kurumu açanlar da vergi teşviklerinden yararlanacak. Kiraya verdiği evine ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlayacak harcama yapanlar bu harcamalarını vergiden düşebilecekler. Yurt dışında görev yapmakta olan doçent ve profesör unvanına sahip tıp doktoru akademisyenlerle uzman doktorlar Türkiye'de 3 yıl fiilen çalıştıkları takdirde mecburi hizmetten muaf tutulacak. Aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarına ihtiyaç halinde haftalık çalışma mesai saatleri dışında nöbet görevi verilebilecek.

Yatırıma özel teşvik sistemi yasalaştı. Bakanlar Kurulu, ülkenin mevcut veya gelecekte ortaya çıkabilecek ihtiyaçlarını karşılamak ve arz güvenliğini sağlamaya yönelik yatırımlara her türlü vergi desteğinin yanı sıra 49 yıllığına bedelsiz arsa tahsisi yapabilecek. Ayrıca bu işletmelere enerji, faiz, sigorta primi destek ve hibeleri verilecek. Nitelikli personelin 5 yıl boyunca ücretini dahi karşılayacak. Üretilen ürüne devlet olarak alım garantisi verilecek.

Rektörler, kendilerine yardım etmek üzere en fazla 3 profesörü rektör yardımcısı olarak atayabilecek. Faaliyet izninin kaldırılmasını gerektiren durumlar tespit edilen vakıf üniversiteleri YÖK'ün teklifi Bakanlar Kurlu'nun kararıyla kapatılıp öğrencileri garantör ya da devlet üniversitesine devredilebilecek. İstanbul Kent Üniversitesi, Beykoz Üniversitesi, İzmir Bakırçay Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi isminde yeni üniversiteler kuruldu. Kamu arazisi tahsisli turizm tesislerinin bu yıl ödeyeceği kira ve hasılat payları gibi borçları bir yıl ertelendi. Taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarıyla sit alanlarında izinsiz tadilat ve tamirat yapanlarla yaptıranlara 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve idari para cezası kesilecek. Kamu düzeni veya güvenliğinin bozulduğu ya da doğal afet yanan yerlerde özel mülkiyette bulunan kültürel taşınmaz varlıkların restorasyonu Bakanlık tarafından izin alınmaksızın ücretsiz yaptırılacak. İçişleri Bakanlığı'nın güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyduğu kamu kurumlarıyla belediyelere ait taşınmazlar Bakanlık'a tahsis edilecek.

Bakmadan Geçme