BAŞKAN ÖZHASEKİ İLÇELERİ BANLİYO İLE BAĞLAYACAK!
Büyükşehir Belediyesi'nin AKP'li Başkanı Mehmet Özhaseki, Erciyes Projesi, Kadir Has Stadyumu gibi projeleri erken hayata geçirdiği için bazı çevrelerce eleştirildiğini söyledi. Özhaseki, “Demek ki biz bazı projeleri vaktinden önce yapıyoruz. Erken yaptığımız için de birçok proje eleştiriliyor” dedi. Yeniden seçilmesi halinde ulaşımla ilgili hayata geçirmeyi planladığı projeler hakkında bilgi veren Başkan Özhaseki, ilçeleri banliyö hattı ile birbirine bağlamayı planladıklarını ifade etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, düzenlediği basın toplantısında 30 Mart'ta seçilmesi halinde bu kez de ulaşım ile ilgili olarak hayata geçirmeyi planladığı projeleri hakkında kamuoyuna bilgi verdi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda AK Parti'nin belediye başkan adaylarının yanı sıra belediye çalışanlarının da katıldığı toplantıda yerel seçimlerin ardından seçilmesi halinde önümüzdeki dönemde gerçekleştirmeyi planladığı ulaşım master planını ve bu plan çerçevesinde yapılacak alt ve üstgeçitler hakkında bilgi verdi. Bugüne kadar hayata geçirdikleri projelerde ‘Ne zaman bitecek, para yeter mi?' şeklinde ifadelerin dillendirildiğini ifade eden Özhaseki, “Biz hepsini gerçekleştirdik. Bu nedenle de çarşı-pazarda olumlu tepkiler aldık” dedi.
“İLÇE ZİYARETLERİMDE KÖYLERE GİTTİM, NET GÖRDÜM”
Başkan Mehmet Özhaseki, dün ulaşıma yönelik projeleri konusunda detaylı bilgi vermek amacıyla düzenlediği basın toplantısında ilçeler ve köylerle ilgili de olarak çarpıcı açıklamalar da yaptı. Bir süredir ilçelere ve bazı köylere ziyaretler gerçekleştirdiği dile getiren Özhaseki, AKP'li Milletvekillerinin sürekli övünerek dile getirdiği “KÖYDES ve BELDES ile ilçelerde, köylerde alt yapı sorunu kalmadı” yönündeki açıklamalara adeta gönderme yaptı.
İlçe ziyaretlerinin ardından köylere gitme fırsatı bulduklarını ve yeni Büyükşehir yasasının çıkmasının çok doğru olduğunu köyleri gezdiği sırasında anladığını ifade eden Özhaseki, “Gittiğimiz zaman birkaç şeyi net olarak gördüm. Birinci bu çıkan kanun çok doğru bir kanunmuş. Geçmiş bir kanun olduğunu da gördüm. Oralar adeta dert yumağı. Oralarda basit hizmetler verilemiş. Eski hal devam etse de verilemezdi. En basit su sorunun çözülemediğini köylerin yüzde 90'nında gördük. Kanal sorunu, arıtma sorunu çözülemediğini gördük. Cumhuriyet tarihi boyunca KÖYDES, BELDES ile yatırımlar yapılmasına ve paralar ayrılmasına rağmen. Bunlara birlikte işin ehliyeti ayrı bir şey, uzmanlık ayrı bir şey. Verilmesi nereye gerekiyorsa o kurumlara verilmesi ayrı bir şey olduğu için doğrusu şimdiye kadar toplanmamasının bir gecikme olduğunu itiraf etmek lazım” dedi. Kayseri'de köylerin tamamında araştırma yaptıklarını ifade eden Özhaseki, “400 köyün hepsinin bütün ihtiyaçlarını, kanal, su ve arıtma ihtiyaçlarını ve burada değerlendirilmesi bir takım fırsatlar varsa onların neler olduğuna çalışmıştık. Her köye dosya ile gidiyoruz. Havada gitmiyoruz. Laf olsun diye gitmiyoruz. Dosyamıza çalışıp gidiyoruz. Not alıyoruz ve bir kez daha dinleyip çantamız dolu dolu geri geliyoruz” şeklinde konuştu.
“ALT VE ÜST GEÇİTLER YAPACAĞIZ”
Kayseri'de ulaşımla ilgili, hızlı kentleşme, şehrin bölgesel hale gelinmesi, araç sayısının artması gibi nedenlerin bazı sıkıntıları da beraberinde getirdiğini belirten Özhaseki, şöyle konuştu: “Kayseri'nin çevresinden de kente büyük akım var. Ama bu durumunda korkulacak bir tarafı yok. Trafiğin tıkanıyor olmasının sebebi var. Araç sayısının artması, sürücülerin alışkanlıklarını terk etmemeleri. Örneğin otopark henüz hazmedilmiş değil. Otoparklar boş ama ana caddeye vatandaş aracını park ediyor. Sonraki gelen de onun yanına park ediyor. Hal böyle olunca yol tıkanıyor. Artık yeni planlamalarımız da şehri doğuya doğru yani sert zeminlere taşımak var. Gesi-Turan hattına doğru. 20 civarında alt ve üst geçit yapımı var. Ağırlıklı üst geçit olacak. Çevre yol, 30 Ağustos, Kartal Bulvarı ve kent merkezi arasında yeni düzenlemeler olacak. Kartal Kavşağı ile Aşık Veysel Bulvarı'nı birleştiren 50 metre genişliğinde yol yapacağız. Abdullah Gül Üniversitesi'nden (AGÜ) kent merkezine alternatif viyadük yapılacak. 400 metre genişliğinde ve 100 metre yüksekliğinde olacak. Bu konuyla ilgili ihale yakın zamanda karayollarınca yapılacak. Biz de bu viyadüğün bağlantı yollarını yapacağız”
Toplu taşımayı da geliştirmeye yönelik projeleri hayata geçirmeyi planladıklarını ifade eden Başkan Özhaseki, toplu taşımadaki belediyeye ait araç sayısının 38 olduğunu ve bu sayıyı 68'e çıkarmayı düşündüklerini belirtti.
“TOPLU TAŞIMAYI GÜÇLENDİRMEK TARTIŞILAMAYACAK BİR ÇÖZÜM”
İldem, Beyazşehir, Mimar Sinan'dan Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) kadar hatta vatandaşların daha konforlu ulaşıma kavuşmalarını sağlayacaklarının sözünü veren Özhaseki, “Her bir araç 2 milyon EURO. Kolay işler değil. Bunun yanında Raylı Sistem yani tren trafiği kilitledi diyenler var. Bu ters mantıktır ve doğru bir düşünce değildir. O tren binlerce insanı taşıyor. İnsanlar o trene binmezlerse, taksiye ya da başka araçlara binecekler. İşte o zaman trafik kilitlenir. Bu nedenle toplu taşımayı güçlendirmek lazım. Toplu taşıma araçlarını güçlendirmekten başka çözüm olmaz. Bu dünyada kabul görmüş bir sistem. Geleceğin çözümü. Dünya kabul etmiş bunu. Tartışma kabul edilemez. İşte tüm bu işler, 800 milyon lirayı buluyor. Kolay işler değil ama yapmamız lazım” şeklinde konuştu.
“DEMEK Kİ BİZ BAZI PROJELERİ VAKTİNDEN ÖNCE YAPIYORUZ”
Projeler üzerinde yaklaşık 2 yıldır uzmanların çalıştığını ve bu uzmanların da daha önce Ankara, İstanbul, Konya gibi illerde projeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Özhaseki, şunları söyledi: “Bize soruyorlar; ‘Bu işleri bunca yıldır neden yapmadınız, neden beklediniz?' Bize gülerler eğer trafiğimiz sıkışık dersek. Çünkü Ankara, İstanbul, Samsun, Antalya gibi şehirlerdeki trafiği görünce. Biz daha lüks ve konforlu ulaşımın peşindeyiz. Daha önce alt geçitler için ‘o çukurları dolduracağız' diyen il başkanları oldu. Alay edenler oldu. Demek ki biz bazı projeleri vaktinden önce yapıyoruz. Erken yaptığımız içinde birçok proje eleştiriliyor. Erciyes Projesi'nde, yeni stadyumda bunu yaşadım. Eski stadı yıkıp, yenisini yapmak için çalıştığımız da, ‘fakir fukaranın hakkını oraya döktünüz' diyenler oldu. Ama şimdi model bir proje ortaya çıktı. Demek ki erken davranınca, eleştiriliyorsunuz. Biz doğru bildiğimizi yaptık Aylarca emek veren bilirkişilerin, uzmanların emeklerini heba etmeyiz”
“İLÇELERİ BANLİYÖ İLE BİRBİRİNE BAĞLAYACAĞIZ”
Diğer yandan Başkan Özhaseki, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) yeni bir planlama üzerinde de çalıştıklarını ve ilçelere birbirine bağlayacak banliyö hattını hayata geçirmeyi de planladıklarını belirtti. Özhaseki, “İlk etapta Yeşilhisar'ı, İncesu'ya ardından da Argıncık arkasından da Sarıoğlan'a bağlayacak bir çalışma bu. Demir Yolları ile görüştük. Araçlara ortak olursak olur dediler biz de tamam dedik. Üzerinde çalışıyoruz” dedi.
MHP'Lİ ÖZSOY'A “ÇALINTI PROJE” CEVABI
“İPE SAPA GELMEZ LAFLARINA CEVAP VERMEM”
Halk otobüslerinin de doğalgazlı olduğu sürece uzun süre devam edeceğini vurgulayan Başkan Özhaseki, MHP'nin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Özsoy'un, “Özhaseki'nin Şehri Derya Projesi, Eskişehir'den çalıntı” yönündeki iddialarının sorulması üzerine de, “İlk defa duydum. O arkadaşlar işlerine baksınlar Mehmet Özhaseki'yi, Kayseri tanıyor. Kendilerini, projelerini anlatsınlar. İpe sapa gelmez laflarına cevap vermem” diye konuştu.