AMERİKALI CEO'LARDAN ELİTAŞ ÇIKARMASI!

AMERİKALI CEO'LARDAN  ELİTAŞ ÇIKARMASI!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, aralarında şeker sektöründe tartışılan ve nişasta bazlı şeker üretiminde dünya devi olarak gösterilen Cargill şirketinin yetkililerinin de yer aldığı ABD Ticaret Odası bünyesindeki ABD-Türkiye İş Konseyi Heyetini, Meclis’te kabul etti. Cargill şirketi üzerinden zaman zaman muhalefetin eleştirilerine de maruz kalan Elitaş, uluslararası alanda faaliyet gösteren şirketlerin CEO’larının gerçekleştirdiği ziyaret ile ilgili olarak “Ülkemize yatırım çekme olanaklarını değerlendirdik” dedi.

AK Parti Kayseri Milletvekili ve aynı zamanda Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Mustafa Elitaş, Amerikan şirketlerinin CEO’ları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bir araya geldi.

“ÜLKEMİZE YATIRIM ÇEKME OLANAKLARINI DEĞERLENDİRDİK”

Elitaş, ziyarete ilişkin olarak  “ABD Ticaret Odası ABD-Türkiye İş Konseyi Heyetini TBMM’de misafir ettik. İçlerinde Coca-Cola, General Electric, Amazon, Zenith, Cargill gibi büyük şirketlerin CEO’ları ile ülkemize yatırım çekme olanaklarını değerlendirdik.” ifadelerini kullandı.

ELİTAŞ, CARGİLL KONUSUNDA MUHALEFETLE SIK SIK KARŞI KARŞIYA GELİYOR!

Diğer yandan Elitaş’ın ağırladığı şirketler arasında yer alan Cargill, sık sık şeker sektöründe yaşanan tartışmalarla gündeme geliyor. Bu konuda Elitaş, geçmişte bazı eleştirilere de hedef olmuştu. CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık da Meclis’teki bir konuşmasında Elitaş’ı bu şirket üzerinden hedef alarak, Elitaş'ın Şeker Pancarı kotasının yükseltilmesi için mücadele veren şeker pancarı üreticilerinin yanında olmadığını savunmuştu. Arık, “Sayın Elitaş, eli nasırlı çiftçilerimiz ‘Pancar kotasını yükseltin’ diye her gün feryat ederken nişasta bazlı şeker kotasının yükseltilmesi için mücadele veren bir isim. Yani Sayın Elitaş eli nasırlı pancar çiftçisinin değil, ‘Cargill’ isimli yabancı firmanın yanında” ifadelerini kullanmıştı. 14 Şeker Fabrikasının özelleştirilmesi ile birliktede gündeme gelen  Cargill, Meclis çatısı altında iktidar ve muhalefeti sık sık karşı karşıya getirmiş ve tartışma konusu olmuştu.

ELİTAŞ VE ARKADAŞLARININ TEKLİFİYLE NİŞASTA BAZLI ŞEKER KOTASI YÜZDE 5’E İNDİRİLMİŞTİ

Elitaş, konuyla ilgili olarak Meclis’te yaptığı bir konuşmada ise Türkiye’de zaman zaman tartışmalara yol açan Cargill’e kuruluş izninin, Mesut Yılmaz’ın Başbakan olduğu 9 Aralık 1997 tarihinde verildiğini belirtmişti. Geçtiğimiz yıl da bu yöndeki tartışmalar Meclis’te gündeme gelirken o dönem AK Parti Grup Başkanvekili olan Mustafa Elitaş, bazı milletvekillerinin önergesiyle nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 10’dan yüzde 5’e indirilmesini teklif etmiş ve bu teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edilmişti. O genel kurulda da “Şeker fabrikalarının zarar ettiği söylemi yalan” diyen CHP’li bazı vekiller, Cargill üzerinden eleştirilerini sıralamış ve taraflar arasında tartışma yaşanmıştı.

Haber: Cafer ZENGİN