"Aleviler, kamuda eşitlik istiyor"

&quotAleviler, kamuda eşitlik istiyor"
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri'deki Hacıbektaş-ı Veli Cemevi  yapılan törenle ibadete açıldı.  Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut, Aleviler'in kamuda eşitlik istediklerini  söyledi. Akbulut "Alevileri de artık vali, kaymakam, emniyet müdürü olarak görmek istiyoruz. Aleviler, kamuda eşitlik istiyor" dedi.

Melikgazi İlçesi Battalgazi Mahallesi'nde yapımı tamamlanan Kayseri Hacıbektaş-ı Veli Cemevi'nin açılış törenine, Vali Süleyman Kamçı, Ak Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, Emniyet Müdürü İbrahim Kulular, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu ve Aleviler katıldı. Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut, yaptığı konuşmada, mevcut hükümetten en önemli taleplerinin kamuda ayrım yapılmaması olduğunu belirterek: "Ne yazık ki 81 ilimizin hiçbirinde ne bir Alevi kökenli vali, ne bir alevi rektör, ne bir Alevi kaymakam, ne bir Alevi emniyet müdürümüz yoktur. Aleviler'i de artık vali, kaymakam, emniyet müdürü olarak görmek istiyoruz. Aleviler, kamuda eşitlik istiyor. Bu ayrıcalığın kalkması için buradan seslenmek istiyorum. Bu konudaki taleplerimizi 65'inci hükümete bildirdik. Hükümetten cem evlerinin ibadethane olması, tüm inançlara eşit mesafede bakılması, genel bütçeden alevi inancına pay ayrılması, kamu alımlarında ayrımcılık yapılmaması, Alevi inanç teşkilatının kurulmasını istiyoruz."dedi.

Kartal Cemevi Başkanı İsmail Saçlı  ise açılışta yaptığı konuşmada  , Aleviler'in darbelerin hep karşısında olduğunu belirterek: "Bunlar devleti kuşattılar' diyorlar. Bunlar devlete yerleştirildi. Günahı olanlar bunun vebalini çekecek. 15 Temmuz sonucunda 'Demokrasi bir araçtır' diyenler demokrasinin kıymetini anladı. Mustafa Kemal Atatürk'ün diyaneti kurarak hilafeti, saltanatı, tekkeyi, cüppeyi yasakladığında ona 'Dinsiz' diyenler, bugün Atatürk'ün neden tekke ve zaviyeleri kapattığını gördü. Biz Aleviler, bu ülkenin ne mülteciler, ne sığınmacılarıyız, ne de azınlığız. Bu ülkenin hakları verilmemiş yurttaşlarıyız. Eninde sonunda haklarımızı alacağız."

Daha sonra bir konuşma yapan Vali  Süleyman Kamçı, ise,  bizler aynı ağacın meyvesi aynı sazın telleriyiz diyerek başladığı konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Bizler aynı ağacın meyvesi, aynı sazın telleriyiz. Ömrünü İslam'a adamış gönül eri olan Hacı Bektaşi Veli tüm insanlara 'Gelin canlar bir olalım' diye seslenmiştir. 'Bir olalım, iri olalım, diri olalım' ifadeleriyle de 13'üncü Yüzyıl'dan bugünlerimize ve yarınlarımıza ışık tutacak bir anlayışla günümüze ulaşmıştır. Burada Hacı Bektaşi Veli'nin adının verildiği cemevinin açılışını sizlerle birlikte yapmanın gururunu yaşıyorum. Alevi demek; Allah, Hz. Ali, Ehlibeyt aşığı demektir. Hz. Ali'yi ben de çok seviyorum. Eğer Hz. Ali'yi sevmek Alevilikse ben de Alevi'yim. Bizler Alevi- Sünni ayrımı yapmıyoruz, yapmakta istemiyoruz. Ben birliğimiz, dirliğimiz daim olsun diyorum." Konuşmaların ardından cemevinin açılış kurdelesi, Vali Süleyman Kamçı ve diğer protokol üyeleri tarafından kesildi.  Açılışın ardından kurbanlar kesildi ve Cem ibadeti yapıldı.