Akay: Dışardan baktım yeşil türbe içine girdim estağfurullah tövbe!

Kayseri Pancar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, 'Orta Anadolu'da şekeri çıkarın, tarım kalmaz, çiftçilik kalmaz' dedi.

Akay: Dışardan baktım yeşil türbe içine girdim estağfurullah tövbe!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

Kayseri Pancar Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, ‘Orta Anadolu'da şekeri çıkarın, tarım kalmaz, çiftçilik kalmaz’ dedi. Özelleştirmeyi savunan Akay, sektördeki dalgalanmanın sebebinin kamudaki fabrikalar olduğunu öne sürerek, onların da özelleştirilmesi gerektiğini belirtti. 
 
‘Türkiye'de 100 bin üzerinde pancar üreticisi var’ diyen Akay, 2018'deki özelleştirmelerden sonra üretimde düşüşlerin olduğunu söyledi. Şeker fiyatlarında ciddi sorunların olduğunu belirten Akay, ‘Hem şeker pancarı hem şeker fiyatlarında ciddi sorunlar var. Özel sektör kuruluşlarının zararını kim karşılayacak? Girdilerdeki artış yansımıyor. Şeker fiyatları gözden geçirilmelidir.’  diye konuştu. 
AKAY'A GÖRE ÇİFTÇİ SAYISINDAKİ DÜŞÜŞÜN NEDENİ... 
Çiftçi sayısındaki düşüşle ilgili de konuşan Akay, ‘ Küçük çiftçiler, ekonomik nedenlerden ötürü sektörden ayrılmak zorunda kalıyor. Bu doğal bir süreç, ama çiftçiyi korumak lazım’ diye konuştu. 
 ‘EKMEĞİ, EKMEKÇİYE VERMEK LAZIM’
Özelleştirme sürecinin sektöre etkileri konusunda da değerlendirmeler de bulunan Akay, pancar çiftçisine çözüm üreten yapının kooperatif kuruluşları olduğunu söyledi. 2018 yılında özelleştirme yapılırken bir takım problemlerin yaşandığını kaydeden Akay, ‘Fabrika alan kuruluş biz olduk. Biz özelleştirmeye değil, yöntemine karşıyız. Ekmeği ekmekçiye, yani bilene vermek lazım. Bu işi bilenler kooperatif kurmuş, çiftçi odaklı kuruluşlar koooeratifler. Yapılan özelleştirmeler sonrası sektörde dalgalanma yaşandı. Sektör dışımda girenler nedeniyle dalgalanma yaşandı’ diye konuştu. 
‘ SORUNLARI TAM OLARAK KAVRAYAMIYORLAR’ 
Fabrikaların özelleştirilme ihtiyacın olduğunu ifade eden Akay, şunları söyledi, ‘15 fabrikada özelleştirme yapılacaksa bu fabrikalar hem özelleştirilip, hem zarar ettirilirse bundan sonra kimse talip olmayabilir. Kooperatif kuruluşları ön plana çıkarılmalıdır. Bu işte yeterlilik şartı aranması gerekiyor. Sektörde dalgalanma olmaması için kamunun elindeki 15 fabrikanın da özelleşmesi gerekiyor. Şeker fiyatlarına zam gelmemesinse de kamudaki arkadaşların tam anlamıyla sorunları kavrayamamasından kaynaklanıyor.’ 
‘ÇİFTÇİ PANCARA YÖNELMEYEBİLİR’
Şeker zammının açıklanması gerektiğini anlatan Başkan Akay, açıklanmaması halinde seneye ciddi sorunların yaşanabileceğini, çiftçinin kazanmaması halinde pancara yönelmeyeceğini belirtti. 
 
‘8 YIL BAKIM YAPILMAMIŞ’
Turhal Şeker Fabrikasını aldıklarında karşılaştıkları tabloyu da anlatan Akay, ‘Dışardan baktım yeşil türbe içine girdim estağfurullah tövbe. Cumhuriyetin ilk fabrikalarından.Gidip, incelediğimide 8 yıldır bakım yapılmamıştı. Oraya çiftçinin parasını verdik. Turhal, kendisini şimdi geliştirerek devam ediyor’ dedi.