AK Parti Milletvekili Tamer'den cezaevi denetimi!

AK Parti Milletvekili Tamer'den cezaevi denetimi!
TAKİP ET >> Google News ile Takip Et

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, Meclis’te ceza evleri konusunda açıklama yaptı. “Günümüz şartlarına uymayan, modernize olmayan 347 tane cezaevi kapatılmış durumda, bu takdire şayan bir durum” dedi. Tarsus Cezaevi’nde incelemeler yaptıklarını anlatan ve aynı zamanda Dilekçe Komisyonu Başkanvekili olarak görev yapan Tamer, “Her türlü imkânın sağlandığı bir ortamı gördük. Disiplin cezaları ve ödüllendirmeleriyle de dikkat çekiyor. Özellikle ödüllendirmelerde pembe odaların dahi olduğunu görebildik” diye konuştu.

Cezaevleri konusunda yapılan dilekçeli başvuruları değerlendirdiklerini ifade eden Milletvekili İsmail Tamer, Meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada, “Geçen hafta itibarıyla, Dilekçe Komisyonu olarak, daha önce Komisyonumuza gelen dilekçeleri değerlendirdik ve özellikle Tarsus Cezaevinden gelen dilekçeleri ön plana çıkararak -kurumla ilgili, yerinde incelemeyle ilgili- Başkanımız Mihrimah Belma Satır başkanlığında, yine HDP İstanbul Milletvekilimiz Hüda Kaya, aynı zamanda AK Parti Kilis Milletvekilimiz Ahmet Salih Dal Bey, yine ayrıca Bolu Milletvekilimiz Fehmi Küpçü Bey ve uzmanlarla birlikte Tarsus’a ziyarete gittik. Hey şeyden önce burada, Mersin Cezaevinde özellikle başsavcı tarafından karşılandık. Önce bize bir brifing şeklinde genel bilgiler verildi, akabinde de Tarsus Cezaevine intikal ettik. Tabii, Anayasa’nın 74’üncü maddesi ve 3071 sayılı Dilekçe Kanunu’yla birlikte İç Tüzük’ün de 115 ve 120’nci maddelerine dayanarak bu ziyaretimizi gerçekleştirdik. Her şeyden önce ben burada özellikle Tarsus Savcımıza, yine cezaevi savcımıza, cezaevi müdürümüze ve oradaki personele bize gösterdikleri yakın ilgiden dolayı da bir kez daha teşekkür ediyorum, tabii, genel anlamda da tüm bu şartları bize hazırlayan başta Adalet Bakanımız Abdulhamit Bey’e de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Türkiye’de pek çok cezaevi var, bunlardan 13 tanesi kampüs cezaevi şeklinde,  özellikle Tarsus’taki de kampüs cezaevi şeklindedir. Tutukluların tamamının 1/3’ü bu kampüs cezaevlerinde kalmakta. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk diyor ki: “Efendiler, cezaevleri sorunu çok önemlidir, kişisel özgürlüğü kaldırılan vatan evlatlarının ceza süresi sonunda topluma yararlı olarak yetiştirilmesi gerekmektedir.” diyor. İşte, Adalet Bakanlığımız da bu şiarda hareket ederek özellikle günümüz şartlarına uymayan, modernize olmayan 347 tane cezaevini kapatmış durumda, Allah razı olsun kendilerinden. Bizim, orada, özellikle Tarsus’ta gördüğümüz manzara hakikaten takdire şayan bir durum çünkü oralarda daha ilk girişten ta cezaevleri koğuşlarına kadar girdik, hiçbir yeri bizden gizlemediler ve insani bir durumun olduğunu görmüş oluyoruz. Burada tüm modernize şartlar gerçekleştirilmiş durumda. SEGBİS sistemi denilen bir sistemle de cezaevlerinden mahkemeye gidemeyen tutukluların ve hükümlülerin SEGBİS sistemiyle direkt olarak hâkimle görüşebilmeleri sağlanmış durumda, bu da takdire şayan bir durum. Gerçekten, boş vakitlerini, işte, spor faaliyetleri, yine orada eğitim sistemleri, tutukluların çalışmalarıyla ilgili görüntüler. Bir şekilde cezaevleri günümüz şartlarına uydurulmuş şekliyle karşımıza çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

 

 

 “TARSUS CEZAEVİ MODERN BİR CEZAEVİ ŞEKLİYLE HİZMET EDİYOR”

Personelin davranışlarının denetlenmesi için her yıl hizmet içi eğitim yapıldığını dile getiren Tamer, “Bunlar, hükümlü ve mahkûmlar, günün her saatinde, mesai saati olmaksızın, her dakika avukatlarıyla görüşmesinin sağlandığı ifade edildi. Noter hizmetleri mesai saatleri dâhilinde verildiği söylendi. Kültür faaliyetleri çok önemli. Kütüphaneden her dakika faydalanabilmekteler. İyileştirme faaliyetleri önemli, hatta burada TUS yani Tıpta Uzmanlık Sınavı’na girenlere, açık öğretim fakültelerinde okuyanlara her türlü imkânın sağlandığı bir ortamı gördük. Disiplin cezaları ve ödüllendirmeleriyle de dikkat çekiyor. Özellikle ödüllendirmelerde pembe odaların dahi olduğunu görebildik. İyileştirme faaliyetlerinin yanında disiplin cezaları, salıverme… Özellikle sağlık konusunda biraz sıkıntı vardı, hastane yapılmış ama tam olarak faaliyete geçmemiş, onu da ben bir doktor olarak neler yapabileceklerini ifade ettim. Yakın zamanda onu da takip edeceğiz, eminim ki oradaki o problem de ortadan kalkacaktır diye düşünüyoruz. Yine yardım ve bağışlar söz konusu oldu. Bunu bir doktor olarak ‘Yardım ve bağışlar cezaevinde nasıl olabilir?’ diye sorduğumda oradaki kimsesizlerin, fakirlerin, kimsesi olmayanlara dışarıdan yardımlar yapılabildiğini ifade etmiş oldular. O açıdan da önemli olduğunu görüyorum. 347 cezaevinin kapatılması ayrı bir takdire şayan durumdu. Yemekler aşevinde, özellikle yemekhanede steril şartlarda yapıldığını müşahede ettik. Çalışan insanların tamamının eldivenli ve boneli olduğu dikkatimizi çekti. Yani kısaca şunu ifade etmem lazımsa: Tarsus Cezaevi modern bir cezaevi şekliyle hizmet ediyor." diye konuştu.